• Informacje na temat:

    galaretka cielęca

Przepisy na temat: galaretka cielęca
Artykuły na temat: galaretka cielęca
  • Magda Gessler: Ogórek mizerny i niemizerny

    Większość Polaków je surowego ogórka pod postacią mizerii. Ciekawa sprawa, że każdy robi ją inaczej.

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Ogórek polski, wileński, niemiecki…

    Ogórek powinien być zielony. Nic odkrywczego? To dlaczego proponują nam żółte! Powinien być twardy i pokryty kolczastymi wypustkami. To znak, że jest świeży. Latem interesują nas tylko takie, polskie, gruntowe ogórki.

  • Zimowe miesiące należą do najpiękniejszych w roku. Co rano, zza oszronionych okien, możemy podziwiać biały świat. Mroźne powietrze orzeźwia i wręcz namawia do spacerów po skrzypiącym śniegu. Aura zachęca także do uprawiania zimowych sportów, a najmłodsi najchętniej w ogóle nie schodziliby z sanek. Niestety zima niesie ze sobą ryzyko rozmaitych urazów. Grożą nam przemarznięcia, bóle reumatyczne, stany zapalne stawów, a także stłuczenia, zwichnięcia oraz złamania. Dobra dieta może wzmocnić...

  • Dieta na mocne kości

    Uzupełnij kolagen Kości potrzebują go bardziej niż skóra, którą chroni przed zmarszczkami. Kolagen jest podstawowym budulcem ścięgien, stawów oraz samych kości. Najwięcej znajduje się go w domowych galaretkach przyrządzanych z wywarów mięsnych (kurzych łapek, nóżek wieprzowych i cielęcych), a także rybnych. Jedz również galaretki owocowe. Najlepiej domowe z wyciskanego soku z pomarańczy, jabłek...

  • Od zawsze krzew czarnego bzu był uważany za roślinę o nadzwyczajnych właściwościach. Dowiedzione jest naukowo, że wiele jego składników ma istotny i korzystny wpływ na ludzki organizm. Dzięki tej książce dowiecie się, jak domowymi sposobami leczyć dolegliwości dnia powszedniego, tak aby słaby ból nie zamienił się w duży problem zdrowotny. Wiele znanych przepisów i receptur wskazuje, że czarny bez jest silnie zakorzeniony także w naszej domowej kuchni. Niezależnie od tego, czy jest to dżem z...

  • Żurawina - naturalny lek

    To eliksir zdrowia. Trudno nawet wymienić wszystkie zalety tych owoców. Kto często sięga po żurawinę, wygrywa dobrą formę.

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym powinniśmy popijać...

  • Naturalnie smaczne

    ...i delikatnie wyciśnij z nich sok. Dodaj do niego cukier, sok z cytryny i żelatynę. Wlej do naczynia bądź na małą tackę. Wstaw do lodówki, by galaretka stężała. Polędwicę pokrój w plastry i wyłóż na talerz. Wyjmij galaretkę, pokrój ją w kostkę i łyżeczką połóż na każdym kawałku mięsa. Całość posyp startą czekoladą. Serwuj chłodne. Pamiętaj, że w cieple czekolada i galaretka szybko się rozpuszczą...

  • 7 lutego rozpoczęła się kolejna edycja Fine Dining Week. Przedsmak festiwalowych doznań zagwarantowała nam krakowska restauracja Qualita. Nieopodal Wawelu, w bezpośrednim sąsiedztwie krakowskiego Centrum Kongresowego ICE, znajdziecie restaurację Qualita, gdzie skosztujecie dań przygotowanych przez Marcina Dudka - wielokrotnie nagradzanego szafa kuchni, który w niezwykle ciekawy sposób wykorzystuje tradycyjne, polskie produkty tworząc wyjątkowo nowoczesne kompozycje smakowe. Kunszt tutejszych...