• Informacje na temat:

    galareta zszybkowaru

Przepisy na temat: galareta zszybkowaru
  • jedna z moich ulubionych potraw

  • Genialna, polska przystawka

  • Pyszna galareta z nóżek wieprzowych i golonki, idealna zakąska na wszelkiego rodzaju przyjęcia

  • Dla lubiących galarety, proponuję galaretę drobiową.

  • Galareta to sprawdzona i ciesząca się dużym powodzeniem zakąska na różne przyjęcia. Często kojarzona z tymi zakrapianymi imprezami. W zależności od regionu Polski nazywana również: zimnymi nóżkami, galartem czy zylcem. Klasyczna galareta to potrawa przygotowana na bazie nóg wieprzowych. Ciekawą i smaczną odsłoną tradycyjnej galarety jest połączenie wieprzowiny, delikatnego drobiowego mięsa oraz warzyw. Sekret mięsnych galaretek tkwi w smaku bulionu. Zielony groszek konserwowy, włoszczyzna,...

  • Dla smakoszy, jako przekąska dla gości oraz wspomnienie dzieciństwa. Taką właśnie galaretę wieprzową w domu robię na święta, bez okazji i na zamówienie domowników :D

  • Polecam na imprezkę Andrzejkową i nie tylko.:)

  • Pyszna starodawna studzienina, dobra jako przekąska na imprezy.

  • jedno z moich ulubionych dan :)

  • Wyśmienita przekąska

Artykuły na temat: galareta zszybkowaru
  • Większość z nas kojarzy galaretę z nóżek wieprzowych głównie z imieninami u cioci, jednak czy wiedzieliście, że ta potrawa może również pozytywnie wpływać na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Galareta z nóżek wieprzowych - jedni ją uwielbiają, z kolei inni krzywią się na samą myśl o takim posiłku. Nieodzowny element prywatek i jedna z najpopularniejszych zagryzek. Zastanawialiście się może kiedyś nad tym w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie? To naprawdę zaskakujące! Wbrew pozorom, zimne nóżki...

  • Sylwester już za pasem, a ty wciąż nie wiesz co zaserwujesz gościom podczas przyjęcia? Nie musisz się martwić! Nasi użytkownicy, jak zawsze, mają dla ciebie mnóstwo sprawdzonych przepisów i inspiracji. Fot. 123RF Jeśli chcecie przygotować wspaniałe przyjęcie sylwestrowe, wcale nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, ani tym bardziej biegać do niej przez cały czas trwania imprezy. W końcu nikt nie chciałby, aby Nowy Rok przywitał go podczas podgrzewania kotletów dla gości. Na szczęście,...

  • Gosiawkuchni to optymistka. Swoje potrawy gotuje z pasją choć nie ukrywa, że początki były trudne. Jej największym kulinarnym marzeniem jest nauczyć się robić sushi z prawdziwego zdarzenia. Zapraszamy do przeczytania wywiadu z gosiawkuchni autorką bloga Gosia w kuchni 'Gosia w kuchni' to nowy blog. Powstał na początku miesiąca. Dlaczego zdecydowałaś się na jego prowadzenie w dobie, kiedy blogów o tematyce kulinarnej jest tak wiele? Już dawno chciałam założyć stronkę z przepisami, ale...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, żurek i pasztety. Warto zadbać o to, aby na świątecznym stole pojawiły się również drobne przekąski, które uprzyjemnią nam biesiadowanie w gronie rodziny i bliskich Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc dostarcza nam wielu okazji do spotkań z bliskimi. Z pewnością wielu z was w takiej sytuacji zastanawia się nad tym, jakie potrawy zaserwować gościom. Co oczywiste, na naszych stołach pojawią się tradycyjne, świąteczne potrawy takie jak żurek, pasztety lub...

  • Zbyt duże ilości spożywanego cukru fatalnie wpływają na nasz organizm. Zrezygnowanie z niego może być niezwykle trudne, ale nie niemożliwe. Wykorzystaj nasze porady, a z pewnością ci się uda. Fot. 123RFCzy wiesz ile cukru spożywasz każdego dnia? Prawdopodobnie jest to znacznie więcej niż te dwie łyżeczki, które wsypujesz do porannej kawy. Znajdziemy go niemal wszędzie - w kupnych przekąskach, sałatkach i napojach. Na nasze nieszczęście, w kwestii dodawania cukru do produktów spożywczych...

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...

  • Karp nie musi być nudny! Wystarczy odrobina kreatywności, kilka składników, które sprawią, że na nowo pokochacie tę rybę. Dziękujemy bardzo za wszystkie przesłane zgłoszenia na konkurs. Podzieliliście się z nami niezwykłymi pomysłami na karpia: wędzonego, w postaci klopsików czy nawet w cieście francuskim i kapustą kiszoną. Zobaczcie, jakie przepisy nagrodziliśmy książkami Doroty Wellman i Karola Okrasy „Ryby super". Mgdalena podała przepis na karpia w czerwonym sosie: Składniki: - 1 karp...

  • Siostra Anastazja do dziś pamięta smaki wigilijnej wieczerzy z rodzinnego domu na Kresach. Od lat przygotowuje świąteczne przysmaki dla krakowskich jezuitów - wszystko według sprawdzonych, tradycyjnych receptur z różnych regionów Polski. Barszcz z uszkami, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, kukutki makowe, śledzie, makowiec, kompot z suszonych owoców - kto potrafiłby przygotować nasze zwyczajowe polskie potrawy lepiej od Siostry Anastazji?Zaufaj Siostrze Anastazji ze Zgromadzenia...

  • Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy. Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...