• Informacje na temat:

    galantyna jak piec

Przepisy na temat: galantyna jak piec
  • Wypróbowany przepis na "Galantyna drobiowa"

  • Świetna przystawka, przekąska na imprezę lub zamiast wędliny na kanapkę do pracy. Jest trochę czasochłonna ale warta grzechu.

  • Wypróbowany przepis na "Galantyna z kurczaka"

  • Domowa,pyszna,bardzo delikatna,drobiowa galantyna... Same plusy ! Jedyny drobny minus to ilość żelatyny :-(

  • Luzowana i faszerowana perliczka, następnie pieczona i podawana w galarecie.

  • Piekę je niezmiennie co roku od paru lat. Cieszą się niesłabnąca popularnością ;) Choć zazwyczaj w tym bogactwie rozmaitości robię je z połowy porcji to zawsze na moim stole znaleźć się muszą w okresie świątecznym czy około świątecznym. W sklepach znane i lubiane są takie właśnie „pierniczki alpejskie” w czekoladzie ewentualnie lukrowane. U mnie wg zaleceń pojawiły się czekoladowe. Aby glazura się świeciła, do polewy wystarczy dodać odrobinę żelatyny – taki efekt jak na zdjęciach widoczny...

  • Muffinki bardzo pożywne i smaczne.Mogą być podane na drugie śniadanie lub do szkoły dla dzieciaczka:)

  • Domowe bułeczki z dodatkiem sera i wyglądem przypominająca obwarzanki to propozycja na smaczną przekąskę ;)

  • Wypróbowany przepis na "Owocowa galantyna"

  • Przepis wart wypróbowania: "Owocowa galantyna"

Artykuły na temat: galantyna jak piec
  • Jak wybrać dobre mięso wołowe?

    ...miał jasnokremowy kolor. Natomiast części ze starych sztuk mają kolor ciemnoczerwony, a przerastający je tłuszcz jest wyraźnie żółty. Co z czego? Do pieczenia najbardziej nadają się łopatka, udziec(...) i piec, także na grillu. Jednak najczęściej przyrządza się z niej potrawki dla dzieci i dla osób na diecie.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Zjawiska niecodzienne

    ...się to niekiedy zaskakująco. Starszy syn Zyzio zażyczył sobie, żebym zamiast tortu przygotowała mu greckie śniadanie wielkanocne z chlebem tsoureki, pastą kawiorową tarame i pieczoną jagnięcinę(...) potrafi robić rzeczy, do których ja się nie biorę. Do dziś nie wiem, jak sprawić rybę, mimo że pracowałam w restauracyjnej kuchni. A mąż, chociaż nie ma takiej praktyki, genialnie sobie z tym radzi...

  • Weekend to idealny czas na pieczenie ciast. Macie ochotę na klasyczne wypieki, a może wolelibyście spróbować czegoś nowego? Mamy dla was kilka ciekawych propozycji. Już od samego patrzenia na te ciasta można zrobić się głodnym. Co bardzo ważne, ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wyjątkowych zdolności cukierniczych. Wystarczą dobre chęci i trochę zapału. Który z tych przepisów wypróbujecie jako pierwszy?   1. Łaciata babka kawowo-waniliowa Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby...

  • W większości polskich domów po świętach lodówki pękają w szwach. Wędliny, sery, resztki pieczeni, sporo pieczywa - zdarza się, że produkty te trafiają do kosza, chociaż nie są zepsute i można je ponownie wykorzystać do przygotowania smacznych i sycących dań. Jak to zrobić? Chętnie podpowiemy! Pomysł nr 1: BigosPolacy uwielbiają proste i pożywne dania jednogarnkowe. Dlatego aromatyczny bigos czy sycący gulasz to doskonały sposób na wykorzystanie resztek! Jeśli po świętach zostało ci sporo...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości. Podczas zakupów...

  • Twarda łupinka orzechów laskowych skrywa same skarby: moc witamin oraz składników odżywczych, które w bardzo pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie. Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku orzechów laskowych. Są fantastycznym dodatkiem do wielu deserów, którym nadają głęboki, szlachetny smak. Równie dobrze sprawdzają się w daniach wytrawnych. Ale czy wiedzieliście, że te małe orzeszki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe? W tych niepozornych łupinkach kryje się moc...

  • Z odchudzaniem wiąże się ogromna ilość przekonań, które w wielu przypadkach okazują się zwykłym mitami. Zobaczcie, jak się odchudzać mądrze i nie wpaść w pułapkę „mądrych rad", które - zamiast ułatwiać - utrudniają zrzucanie nadmiernych kilogramów. Wielu osobom dieta kojarzy się z wyrzeczeniami i nieustannym odmawianiem sobie przyjemności. Aby przekonać się, czy rzeczywiście tak musi być, postanowiliśmy zrewidować kilka popularnych mitów na temat odchudzania. Mit pierwszy: Desery są...

  • Jesteś na diecie, starasz się zdrowo odżywiać, a mimo to waga ani drgnie? Prawdopodobnie popełniasz jakiś błąd, który spowalnia twój metabolizm (czyli jednocześnie proces odchudzania) i nawet się nie domyślasz co może być tego przyczyną... Fot. 123RF.COM/PICSEL Oto 8 rzeczy, które skutecznie podkręcą twój metabolizm i pomogą w walce z nadprogramowymi kilogramami! Zimna woda Przede wszystkim nie zapomnij o piciu jej w dużych ilościach. Jeżeli nie dostarczysz organizmowi odpowiedniej dawki...