-
Informacje na temat:
g z łososiem wędzonym na zimno
-
Sposób przygotowania Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek. Mąkę, mleko, sól i drożdże wymieszaj z żółtkami na rzadkie jednolite ciasto. Odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię i smaż placuszki na maśle klarowanym. Podawaj na ciepło lub zimno z plasterkami wędzonego łososia, łyżką śmietany, koperkiem...
-
Pyszna i świeża sałatka, bardzo szybka i zdrowa.
-
Składniki: 500 g łososia wędzonego na zimno (w plastrach) 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z limonki (plus cząstki do podania) 2 awokado 2 łyżeczki listków kolendry Czerwona cebula 1/4 szklanki gęstej śmietany rzeżucha lub rukola do dekoracji Przygotowanie: 1. Zalej żelatynę w szklance połową soku z limonki. Wstaw do naczynia z gorącą wodą i mieszaj, aż żelatyna dokładnie się...
-
Szybkie i proste danie z makaronem i wędzonym na gorąco łososiem. Do tego trochę świeżej bazylii, pieprzu i sera żółtego i obiad w mniej niż 45 minut gotowy.
-
-
Pyszna sałatka łososiowo-ziemniaczana :)
-
-
Kolorowe i smaczne, dobre na lekką kolację lub przekąskę
-
-
Wprost rozpływa się w ustach!
-
-
Poznaj proste przepisy na 5 rozgrzewających drinków na chłodne wieczory. Zdjęcie 123RF Specjaliści od motywacji powtarzają jak mantrę takie oto zdanie: każdego dnia zrób sobie mały prezent. Kiedy wieczory są jeszcze wciąż długie i chłodne warto postarać się o coś pysznego dla podniebienia - odrobinę luksusu w postaci rozgrzewającego drinka. Samodzielne wykonanie poniższych przepisów jest banalnie proste, a proponowane napoje sprawdzą się doskonale zarówno podczas relaksujących wieczorów z...
-
-
Łosoś to bardzo smaczna ryba, która często gości na naszych stołach. Niestety, jej miłośnicy mogą mieć powody do zmartwień. Fot. 123RF/Picsel Hodowcy ryb z różnych zakątków globu alarmują, iż światowe zapasy łososi mogą być zagrożone. Wszystko to za sprawą tzw. „oceanicznych wszy", które dziesiątkują ich populację. Pasożyty, będące w rzeczywistości niewielkimi skorupiakami, przyczepiają się do ciała łososia, żerując na nim oraz sprawiając, iż nie nadaje się on do sprzedaży. Badania wskazują,...
-
-
Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...
-
-
Za oknem zimno, wokół wszyscy kaszlą, kichają i zarażają wirusami. W tym czasie niezwykle ważna jest zbilansowana dieta, pełna witamin i składników odżywczych. To się naprawdę opłaci! Warto nie poddawać się i mimo, że półki w warzywniaku stają się coraz uboższe, włączać do diety produkty, które dostarczą nam witamin i składników mineralnych. Co więcej, okazuje się, jest co najmniej kilka sposobów na wprowadzenie do naszego menu produktów bogatych w składniki mineralne, a przyrządzone na ich...
-
...warzyw. Na zimno i na gorąco W sklepach spotykamy ryby wędzone na zimno lub na gorąco. Te najpopularniejsze sposoby przyrządzania różnią się temperaturą dymu i czasem trwania całego procesu. Który(...) temperatura. Na zimno - dym ma nie więcej niż 30ºC, czas wędzenia trwa kilka dni. Dzięki temu ryby zyskują dłuższą trwałość. Zachowują zdecydowanie więcej składników odżywczych. Niższa temperatura...
-
Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie? Na co wpływa łosoś? Przede wszystkim łosoś...
-
Czym można zastąpić wędlinę na kanapce? Blogerka kulinarna Samar Khanafer zdradziła przepisy na pasty do pieczywa. Przygotowała pastę jajeczną z awokado, pastę rybną, pastę z ciecierzycy i wędzonego na zimno łososia, pate z kurzej wątróbki oraz kokosowy krem z białej czekolady. Źródło: Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news