• Informacje na temat:

    g smalec z boczku

Przepisy na temat: g smalec z boczku
  • Smalec z jabłkami

    Składniki: ●1 kg słoniny ●300 g wędzonego boczku ●2 duże jabłka ●2 cebule ●3 ząbki czosnku ●łyżka mielonego kminku ●2 łyżki majeranku ●łyżeczka tymianku ●sól, pieprz Przygotowanie(...), mieszając. 2. Posiekaj cebulę, jabłka zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Gdy skwarki będą złote, zestaw smalec z ognia, przestudź, dodaj jabłka, cebulę i czosnek. Mieszaj i dopraw...

  • Nie wszyscy wiedzą, że smalec można przyrządzić z jabłkami:) Moja Babcia tylko taki robiła:)

  • Smalec o smaku cebulki i czosnku

    Składniki: ●2 kg mielonej słoniny ●300 g wędzonego boczku lub wędzonki ●2 jabłka (np. antonówka) ●4 cebule ●główka czosnku ●sól Przygotowanie: 1. Do garnka z grubym dnem włóż słoninę(...) w słupki. Gdy słonina zacznie się topić, delikatnie zacznij mieszać składniki. Cały czas smaż na malutkim ogniu, aż tłuszcz się wytopi. 2. Gotowy smalec dopraw solą, przestudź, następnie przelej...

  • Wypróbowany przepis na "Smalec z jabłkami"

  • Smalec klasyczny, ze skwarkami i cebulką

    Składniki: ●1 kg boczku surowego ●500 g słoniny ●2 cebule ●3 ząbki czosnku ●sól ●majeranek Składniki: 1. Pokrój w drobną kostkę boczek i słoninę lub zmiel w maszynce do mięsa o grubych otworach, przełóż do rondla o grubym dnie. Smaż na bardzo małym ogniu, aż skwarki zmiękną. 2. Zestaw wtedy smalec z ognia i lekko ostudź (ma bardzo wysoką temperaturę), po czym dodaj posiekane cebule...

  • Polecam gorąco, jest rewelacyjny, smakuje każdemu, a poza tym jest zdrowszy od wytopionego ze słoniny.

  • Smalec jabłkowy

    Składniki na 4 słoiczki (po 150 g): - 1 cebula, - 2 małe czerwone jabłka, - 250 g smalcu (można samodzielnie wytopić ze słoniny), - 50 g chudego boczku pokrojonego w kostkę, - pieprz, - 75 ml(...), następnie dodać jabłko. Doprawić pieprzem. Po 2 minutach dodać pozostały smalec i ogrzewać dopóki się nie rozpuści. Smalec przełożyć do miski i ostudzić, mieszając od czasu do czasu. Do letniego smalcu...

  • Nie jest to może najbardziej zdrowe, a już na pewno niezbyt dietetyczne danie, ale w środku zimy sprawdza się doskonale. Niestety wymaga szybkowara.

  • ...1kg ziemniaków; 0,5 kg marchewki; 0,5 kg cebuli; pęczek zielonej pietruszki; 0,5 kg kiełbasy; 0,5 kg wędzonego boczku; sól; pieprz; pół paczki smalcu...

  • Na kanapki,do okrasy...Poprostu smalec.

Artykuły na temat: g smalec z boczku
  • Czy można schudnąć na boczku?

    Dieta ketogeniczna Na posiłki składa się niemal wyłącznie tłuszcz i białko w proporcji 4:1. Polecane są oleje roślinne, rybi tłuszcz i smalec, mięsa - w tym boczek i steki, sery, jajka. Można jeść tylko 20-40 g węglowodanów dziennie w postaci jarzyn, jednak warzywa skrobiowe są zakazane. Założeniem tego modelu odżywiania jest zmuszenie wątroby do produkcji ciał ketonowych w miejsce glukozy...

  • Tarta, która zachwyca wyglądem. Nie jest prosta w przygotowaniu, ale gwarantujemy warto poświęcić czas na jej zrobienie, smak wynagrodzi wszelkie trudy. Ciasto na tartę i białą dekorację:450 g mąki typ 4505 g drobnej soli morskiej150 g miękkiego smalcu150 g bardzo zimnego masła50 g cukru pudru1 laska wanilii 55-80 g lodowato zimnej wody w zależności od właściwości mąki Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać smalec i ponownie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i...

  • Łuszczyca wymaga diety

    ...i smalec zastąp olejami roślinnymi. Codziennie jedz 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego. Tłuszcze te są przyjazne dla układu pokarmowego, zwiększają odporność, nawilżają skórę. Zamiast wieprzowiny jedz chudą wołowinę oraz drób. Unikaj tłustych wędlin, szczególnie salami, gotowych pasztetów, boczku. Zamiast nich możesz jeść pieczeń, np. z indyka i gotowanego kurczaka. Trzy razy w tygodniu...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, w naszym magazynie znajdziecie moc wyjątkowych inspiracji. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Pęczotto grzybowe 200 g kaszy pęczak 80 g chudego boczku w plasterkach 200 g grzybów leśnych 1 cebula 2 ząbki czosnku Natka pietruszki do dekoracji 800 ml bulionu grzybowego (może...

  • To będą zdrowe święta!

    .... ZDEJMIJMY Z NICH TROCHĘ KALORII Nie szkodzi, że olej lniany to samo zdrowie. Ma tyle samo kalorii, co smalec czy masło - łyżka każdego tłuszczu dostarcza 160 kcal. Dlatego przygotujmy mniej śledzia(...) świadomość, że świąteczne menu nie jest zdrowe, dlatego chętnie obok śledzia i boczku stawiamy koszyczek z chlebem pełnoziarnistym. - To błąd, bo taki chleb, zwłaszcza żytni, wolniej się trawi, może...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...    Oryginalna gailtalska drwalska Frigga  Składniki: 120 g gailtalskiego boczku 3 ugotowane ziemniaki 100 g gailtalskiego sera górskiego sól pieprz Boczek pokroić w paski, podsmażyć na solidnej patelni, gotowane ziemniaki pokroić na cienkie plasterki, dodać do boczku, podsmażyć, przykryć grubymi na pół palca plastrami sera, posolić i popieprzyć. Jak tylko ser zacznie się...

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....

  • Pierogi z różnych stron świata

    ...-40 dag karkówki, duża cebula, ząbek czosnku, smalec, majeranek, sól, pieprz, papryka, kminek, roztrzepane jajko. Ponadto: folia spożywcza, pergamin. Składniki na ciasto najpierw wymieszaj w misce(...) farsz: 50 dag botwinki, 20 dag bryndzy, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, sól. Ponadto: świeża botwinka, skwarki boczku, 2 łyżki stopionego masła. Z przesianej mąki, jajka...

  • Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego...

Wideo na temat: g smalec z boczku
  • Gołąbki z młodej kapusty

    Składniki na 12 sztuk: ~ 1 główka kapusty ~ 500 g zmielonego mięsa, najlepiej łopatki lub karkówki wieprzowej ~ 100 g suchego ryżu ~ 50 g boczku ~ 1 duża cebula ~ olej lub smalec do smażenia ~ 1 łyżka majeranku ~ sól ~ świeżo zmielony czarny pieprz ~ ½ szklanki bulionu lub wody