• Informacje na temat:

    g maka na szklanki

Przepisy na temat: g maka na szklanki
  • Mak bez tajemnic

    Klasyczna rolada 250 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 2 żółtka łyżka octu jabłkowego 1/2 szklanki letniej wody 50 g masła do posmarowania cukier puder do posypania Nadzienie: szklanka mleka 30 g masła 1/3 szklanki cukru 300 g mielonego maku (opis przygotowania poniżej) 100 g dżemu morelowego 150 g suszonych moreli Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej na...

  • pierogi są bardzo smaczne, ja zazwyczaj robię z mięsem z rosołu.

  • Wigilijna kasza jaglana z makiem i bakaliami

    Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Wśród wielu znakomitych przepisów znalazł się ten na wigilijną kaszę jaglaną z makiem i bakaliami. Składniki: 1,5 szklanki kaszy jaglanej np. VITANA 3 szklanki(...) może być lniany) 1 łyżka miodu, najlepiej gryczanego 2 łyżki maku (najlepiej go sparzyć) sól do smaku Przygotowanie: 1. Bakalie kroimy na mniejsze części i mieszamy. Podgrzewamy 3 szklanki...

  • najlepsze jakie do tej pory smażyłam

  • Kluski z makiem, miodem i bakaliami

    Składniki: torebka makaronu 1,5 l mleka sól szklanka maku bakalie (po 5 dag rodzynek, posiekanych orzechów włoskich  i laskowych, suszonych moreli i śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej(...). W garnuszku rozpuść miód i podgrzewając, utrzyj z makiem. Następnie wymieszaj z bakaliami (masę możesz doprawić rdzeniem wyskrobanym z laski wanilii). Ugotuj mleko ze szczyptą soli i ugotuj w nim makaron...

  • Jako, iż piernik musi dojrzeć warto go wkrótce przygotować, aby był smakowity na święta!

  • Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki, 25 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao. Masa serowa: 1/2 kg twarogu, 1 budyń śmietankowy, 1 jajko , 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki masła, 1/2 puszki brzoskwiń w syropie (ok. 850 g) Masa makowa: 5 białek, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka maku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 10 dag wiórków kokosowych...

  • Kluski z makiem

    Składniki na 6 porcji: - 1/2 opakowania makaronu muszle (25 dag - 30 sztuk muszli), - 1 szklanka maku (ok. 20 dag), - 1 szklanka śmietanki, - 10 dag cukru, - 4 - 5 łyżek miodu, - 1/2 laski wanilii, - po 5 dag rodzynek i suszonych fig, - po 5 dag obranych migdałów i łuskanych orzechów, - 1 kieliszek rumu, - 1 pomarańcza, - 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, sól; Przygotowanie...

  • Kiedy zostaje nam mnóstwo białek, nie koniecznie trzeba robić bezy :)

Artykuły na temat: g maka na szklanki
  • Jak przeliczyć szklanki na gramy?

    ​Wiemy, że w szklance mieści się 0,25 l płynu, przyjmijmy, że śmietany. Tyle że przepis na ciasto podaje potrzebną ilość śmietany w gramach!

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Mąką można leczyć

    ...​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Torcik z makiem

    Przygotowanie Do garnka wlej 1 szklankę mleka, dodaj cukier, miód oraz masło, zagotuj. Wsyp mak, wymieszaj i gotuj, aż mak napęcznieje (5-7 min). Wystudź. Do rondelka wlej 2 i ½ szklanki mleka, zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp proszek budyniowy, dokładnie wymieszaj i wlej do wrzącego mleka. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Mandarynki pokrój na kawałki. Do mąki dodaj żółtko...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Sernik z makiem

    Składniki na 10-12 porcji Na ciasto: 20 dag mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 15 dag zimnej margaryny Na masę: 70 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 20 dag kwaśnej śmietany 18 proc., ¾ szklanki cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru),  1/3 szklanki suchego maku Przygotowanie...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Drożdżowe ślimaczki z makiem

    Przygotowanie na następnej stronie. Dosyp pół szklanki mąki i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełóż go do masy jajecznej. Stopniowo dolewaj olej i dokładając resztę mąki, lekko zmiksuj.  Zagnieć ciasto i odstaw je na godzinę, aby podrosło. Następnie rozwałkuj je na gładki płat. Wyłóż na niego masę makową i rozprowadź. Zwiń całość...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

Zdjęcia na temat: g maka na szklanki