• Informacje na temat:

    g keks bezglutenowy

Przepisy na temat: g keks bezglutenowy
  • Keks, który nazywam Keksem królewskim. Składniki na dwie keksówki o wymiarach 30 x 10 cm

  • Przepis na tradycyjny keks. Bardzo smaczny -polecam :)

  • Keks ewidentnie kojarzy się ze świętami… Obłędnie pachnie pomarańczą, masłem i prawdziwą wanilią. Polany lukrem prezentuje się przepięknie na stole. Wiem… Nie jest to najlżejsze ciasto, bo na 500 g mąki przypada aż 500 g siekanych bakalii ale uwierzcie – docenicie jego smak… Przed połączeniem bakalii z masą, mieszam je z mąką po to aby wchłonęła nadmiar wilgoci a bakalie nie opadły na sam spód keksówki… Na wierzchu oczywiście pękło. Nie wiem czy to moja wina czy to specyfika ciasta… Nie...

  • Keks nafaszerowany mieszanką tropikalną kandyzowanych owoców, jednak można go przyrządzić z tradycyjnymi świątecznymi bakaliami.

  • Keks zawsze kojarzył mi się ze świętami, choć w moim rodzinnym domu, nigdy go nie pieczono. Natomiast ja piekę go co roku, bo uwielbiam bakalie.

  • ... mnóstwo bakalii w jednym kawałeczku ;-)

  • ilość i rodzaj bakalii według uznania, ja daję śliwki, orzechy migdały, morele i co tam jeszcze mam akurat.Zwykle robię więcej niż pojedynczą porcję

  • więcej jabłek jest chyba tylko w szarlotce :) mnóstwo dobrocie w postaci rodzimych bakalii i minimum mąki - przepis na 2 keksówki po 8 porcji

  • Z tego przepisu biszkopt jest bardzo puszysty i zarazem delikatny.

  • Polecam mój przepis na najprostszy na świecie sos musztardowy. Jest bezglutenowy dzięki mące kukurydzianej, dzięki której sos też uzyskanie taki fajny kolor, ale z powodzeniem można użyć mąki pszennej. Do tego sosu polecam musztardę sarepską, która najbardziej pasuje do tego sosu. Proporcje dla 3 osób.

Artykuły na temat: g keks bezglutenowy
  • Śniadanie wielkanocne to prawdziwe wyzwanie w diecie bezglutenowej. Jak zatem rozpocząć świąteczny poranek bez domowego żurku z chlebem lub smakowitego mazurka? Fot. materiały prasowe Jak się okazuje, osoby chore na celiakię lub nadwrażliwe na gluten nie muszą rezygnować z typowo wielkanocnych smakołyków. Istnieje wiele zamienników składników dań wielkanocnych, dzięki którym przygotujemy pyszne bezglutenowe śniadanie. Produkty już cię nie ograniczą Chcesz przygotować smakowite, bezglutenowe...

  • Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za...

  • Gluten to rodzaj białka pochodzenia roślinnego, które jest obecne w popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (sam w sobie nie zawiera glutenu, ale często jest nim zanieczyszczony). Nie jest szkodliwy dla zdrowych osób - ale jest nietolerowany w przypadku chorych na celiakię. Co to oznacza dla zwolenników diety bezglutenowej? Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, objawiająca się trwałą nietolerancją glutenu. Zjedzenie posiłku zawierającego gluten pobudza układ...

  • Wiemy już jakie danie w wersji bezglutenowej najchętniej byście poznali i dlaczego. Zobaczcie zwycięzców, do których powędrują książki z przepisami na dania bez pszenicy. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Zaskoczyliście nas swoimi odpowiedziami. Bardzo wielu z Was chciałoby poznać przepis na bezglutenowe pierogi, tort i pizzę... Mamy nadzieje, że w książce zwycięzcy znajdą receptury na ich ulubione dania i podzielą się z nami, tym co uda się im stworzyć. Oto...

  • Przygotowanie 12 świątecznych potraw to tradycja, podobnie jak sianko pod obrusem, dodatkowe miejsce przy stole czy dzielenie się opłatkiem. Bakalie są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia, ale prawdziwe, polskie smaki można połączyć z odrobiną nowoczesności. Makowiec z żurawiną, barszcz czerwony z suszonymi śliwkami czy pierogi z dodatkiem orzechów włoskich - to tylko kilka z wielu inspiracji od marki Bakalland, które sprawią, że Święta Bożego Narodzenia będą aromatyczne, rodzinne i...

  • Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj jedną z 4 książek Williama Davis'a "Dania bez pszenicy w 30 minut (lub mniej)". Jesteś zmuszony do diety bezglutenowej lub po prostu lubisz jeść dania nie zawierające pszenicy? Ten konkurs jest dla Ciebie! Odpowiedz na pytanie: bezglutenową wersje jakiego dania poznałbyś najchętniej i dlaczego?, a być może wygrasz jedną z 4 książek Williama Davis'a, w której znajdziesz 200 przepisów na śniadania, dania główne, przystawki, desery i przekąski oraz...

  • W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Julia zaprezentowała przepis na zdrowe autorskie kulki mocy. Kulki kokosowe 30 g nasion goji woda do namoczenia nasion (tyle, by przykryło nasiona) 300 g świeżych daktyli 100 g nasion chia 100 g pestek dyni 100 g musu kokosowego 300 g wiórków kokosowych Kulki pomarańczowe 300 g suszonych, miękkich moreli 200 g orzechów włoskich 2 łyżki soku pomarańczowego 50 g chili Kulki śliwkowe 300 g suszonych śliwek skórka z jednej pomarańczy 2 łyżeczki...

  • Już wkrótce usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Nawet jeśli cierpimy na celiakię lub z innych powodów zrezygnowaliśmy z glutenu, na naszym stole mogą zagościć tradycyjne potrawy. Przekonajcie się, jak je przyrządzić, eliminując gluten, a będą to naprawdę niezapomniane święta, pełne nowych doznań smakowych! Boże Narodzenie to wyzwanie dla bezglutenowców, którzy poszukują nowych dań i smaków, a także świetna okazja, żeby przekonać innych, że posiłki bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i...

  • W I jak tu nie jeść! Beata Sadowska udowadnia, że nawet niezwykle zapracowane i zabiegane kobiety, młode mamy, mogą jeść zdrowo i pysznie. Na luzie, bez sztywnych reguł, wykorzystując to, co akurat ma w lodówce, przygotowuje rozgrzewające zupy, nietuczące słodkości, sycące pasty czy zdrowe zamienniki dziecięcych słoiczków.63 proste, ale oryginalne, wypróbowane przepisy opatrzone pięknymi, smakowitymi fotografiami rozbudzą apetyt na zdrowe posiłki nawet u tych, którzy do tej pory gotowali...

  • Co roku Polacy zjadają w Tłusty Czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia nie wypada wręcz zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną jednego takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w Tłusty Czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Jakie pączki jadano dawniej? Jak przyrządza się je na świecie?       Fot. 123RF.COM Pączki dawniej Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj smażenia ich na słodko pojawił się u...