• Informacje na temat:

    g chili con carne

Przepisy na temat: g chili con carne
  • Chili Con Carne

    Składniki: po 2 cebule, papryki i łyżki smalcu, chleb 30 dag mielonej wołowiny słodka papryka, sól, chili 5 dag przecieru pomid., pieprz 400 ml bulionu po 1 puszce czerwonej fasoli(...). Smaż, często mieszając 3-5 min. Wrzuć oczyszczone i pokrojone papryki (najlepiej czerwoną i zieloną). Smaż 3 minuty. 2. Przesmażone składniki oprósz łyżeczką słodkiej papryki, połową łyżeczki chili...

  • Czy jest ktoś, kto nie lubi tej taksańsko-meksykańskiej potrawy? Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Bardzo popularne w Ameryce, tu moja wariacja i prosty przepis na chili con carne :)

  • Chili con carne

    ...i żółta papryka 2 chili ew. papryczka jalapeno i piri-piri słodka papryka sól, pieprz, curry, kminek rzymski, oregano, cukier olej Przygotowanie: W garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj posiekany czosnek i chili. Dołóż pokrojoną papryczkę jalapeno i przyprawy wg uznania. Smaż ok. 2-3 min. Stopniowo dodawaj mięso i je rumień. Dodaj pomidory (z sokiem). Przykryj i duś, mieszając, ok. 25

  • Z hiszpańskiego tłumaczy się na "chili z mięsem". Często podawana jest z tortillą meksykańską lub ryżem. U mnie wersja z tacos.

  • Nachosy z chilli con carne

    Sposób przygotowania Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy zmielone mięso (aż straci różowy kolor). Doprawiamy do smaku kminem, solą oraz chili, mieszamy(...) startego sera (wymieszanego wcześniej ze śmietaną, doprawionego delikatnie świeżo mielonym pieprzem). Dorzucamy czarne oliwki. Powtarzamy z tymi samymi składnikami, posypujemy dodatkowo posiekaną chili...

  • Dla wielbicieli pysznej, sytej i ostrej potrawy:)

  • Zdrowie na talerzu: Papryczki chili

    Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo ostrym smaku. Na ich temat przez lata pojawiło się mnóstwo mitów. Okazuje się, że ta niepozorna siostra słodkiej papryki stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki niej możemy zwiększyć odporność, poprawić krążenie oraz stracić kilka centymetrów w pasie.

  • Aromatyczne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. Idealne na chłodne dni.

  • Składniki : 80 dkg wołowiny, 3 średnie cebule, 3 kolorowe papryki, 2 puszki pomidorków, 2 puszki czerwonej fasoli, przyprawa Chili con carne, pół litra rosołu.

  • Tradycyjne danie z kuchni meksykańskiej.

Artykuły na temat: g chili con carne
  • Chili con carne inaczej

    Chili con carne to tradycyjna amerykańska potrawa. Serwuje się ją na obiad lub kolację z plackami tortilli albo ryżem.

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Chili con carne

    Danie można podawać – jak w Meksyku – z podgrzanymi na suchej patelni tortillami. Możesz je pokroić na kawałki wielkości chipsów. Chili con carne podaje się też z ryżem – po amerykańsku.

  • Czy zjedzenie papryki może wywołać ból porównywalny ze spryskaniem gazem pieprzowym? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca. Fot. 123RF/Picsel Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym tempie produkuje dawkę endorfin, które mają złagodzić nieprzyjemne doznania....

  • Chili con carne

    Chili con carne to oryginalne meksykańskie danie. Serwuje się do niego kwaśną zimną śmietanę dla złagodzenia palącego smaku. Podawaj je z ryżem lub tor tillą, ale dobrze smakuje też z chlebem.

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym tempie produkuje...

  • Ekspresowe chili con carne

    Danie ekspresowe.

  • Dania jednogarnkowe to tajna broń każdego kucharza. Dzięki nim bez wysiłku wyczarujemy smaczny obiad dla całej rodziny, dlatego też zawsze warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów. Fot. 123RF/Picsel Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponadto nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, co czyni z nich idealną propozycję dla osób zabieganych. Naszym zdaniem, miseczka smakowitej potrawki jest...

  • ​Chili con carne

    Składniki: 900 g karkówki wołowej 1 limonka, wyciśnięta 1 puszka czerwonej fasolki 2 łyżki pasty chili  100 g boczku Startego sera cheddar  Puszka pomidorów 1 cebula Pół łyżeczki czerwonego chili w proszku Pół łyżeczki chili chipotle w proszku  1 łyżeczka oregano Pół łyżeczki kminku 1 gałązka tymianku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka cukru 50 ml oliwy z oliwek Sól...

  • Nawet najtrudniejszy tydzień można przetrwać dzięki smacznemu jedzeniu. Dzisiaj prezentujemy wam menu na siedem najbliższych dni, które sprawi, że będzie wam się chciało wstawać rano. Fot. 123RF/Picsel Planowanie posiłków z wyprzedzeniem nie jest prostą sprawą. Dlatego właśnie postanowiliśmy zrobić to za was. Dzięki naszym propozycjom, będziecie mogli każdego dnia przygotować wyjątkowo smakowite danie. Poniedziałek: Grzanki z gorgonzolą Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis,...

Wideo na temat: g chili con carne
  • Przepis na chili con carne

    Chili con carne to wyborna potrawka, która wbrew pozorom nie pochodzi z kuchni meksykańskiej, a... amerykańskiej! W Stanach jest niezwykle popularna jako codzienne, szybkie danie, które można dostać w niemal każdym barze szybkiej obsługi. Chili con carne to przepyszne połączenie ostrej papryki, cebuli, czosnku, pomidorów i mielonego mięsa, niekiedy również fasoli i kukurydzy, a wszystko

  • Chili con carne

    Klasyk kuchni meksykańskiej.

  • Przepis na idealne chili con carne z sosem guacamole

    Jurek Sobieniak wraz z prezenterami "Pytania na śniadanie" postanowili zgłębić tajniki kuchni Tex-Mex i przygotowali chili con carne. Szybkie w przyrządzeniu jednogarnkowe danie z pewnością podbije serca nie tylko amatorów teksasko-meksykańskiego jedzenia. Pikantne i aromatyczne danie to świetny pomysł na oryginalny obiad. (Źródło: TVP/x-news)