• Informacje na temat:

    g boczek pieczony ze śliwką

Przepisy na temat: g boczek pieczony ze śliwką
  • Śliwka z boczkiem

    Składniki: 30 dag boczku wędzonego 15 dag śliwek wędzonych kilka jabłek sól pieprz Przygotowanie: 1. Wykałaczki namocz na pół godziny w zimnej wodzie. Boczek cienko pokrój. Jeśli kupiłaś paczkowany, cienko krojony, delikatnie oddzielaj od siebie plastry. Śliwki układaj na brzegu plastra boczku, roluj i dokładnie zepnij wykałaczką, by się nie rozpadały. Posyp solą i pieprzem...

  • Dla mięsożerców takich jak ja. Przepis moich koleżanek kucharek które gorąco pozdrawiam.

  • Przepis na schab ze śliwką nie musi być trudny i wręcz musi się udać. Prawdziwą sztuką jest takie pieczenie schabu, by po wyjęciu z piekarnika był nadal soczysty i nie stracił swojej sprężystości i aromatów. Poznajcie nasz przepis na schab ze śliwką!

  • Łatwy i szybki przepis na dodatek do kanapek. Świetnie się sprawdza jako zimna płyta na imprezkę.

  • Pyszne, kruche i soczyste mięso a tego gęsty i wytrawny sos śliwkowy o głębokim smaku. Sezon śliwkowy rozpoczęty! :)

  • Pieczony boczek zna i lubi niemal każdy z nas. Pachnący, soczysty, a jeśli trafi się nam chudy kawałek - jest idealny na kanapki :) pojawia się na stole z okazji różnych świąt, ale też i bez żadnej okazji. Do jego przygotowania nie trzeba też jakiejś specjalnej filozofii ani tajemnych mocy, wystarczy kawałek boczku i trochę przypraw :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Pierogi ze śliwką"

  • Schab ze śliwką

  • knedle śliwkowe polane śmietana z cynamonem

  • Wiadomo już chyba wszem i wobec, że uwielbiam chleb ze śliwką. Tym razem dodałam do niego serek wiejski.

Artykuły na temat: g boczek pieczony ze śliwką
  • Cukinia - jak ją przyrządzić?

    .... Przygotowanie: Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Do mięsa mielonego dodaj jajko, podsmażony boczek (wraz z odrobiną tłuszczu ze smażenia), posiekany szczypiorek i bułkę tartą. Całość dopraw solą(...) posiekaj i wymieszaj z oliwą. Piramidki posmaruj doprawioną oliwą i piecz na grillu przez 20 minut. Roladki cukiniowe ze śliwką Składniki: cukinia, olej, 10 dag szynki, torebka suszonych śliwek...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz czemu powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Nie warto przegapić śliwek. Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je hodować w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu...

  • Mięsa z suszonymi owocami

    ...boczku, wykałaczki, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Śliwki namocz w wodzie przez oko.o 15 minut. Boczek pokrój na cienkie paski. Ser pokrój w słupki. Każdy słupek sera owiń suszoną śliwką, a następnie(...) wszystkich odchudzających się. Rodzynki chronią przed osteoporozą. Daktyle łagodzą objawy menopauzy. Suszone banany są skuteczne przy nadciśnieniu i wrzodach a śliwki wspomagają trawienie! Schab pieczony...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz dlaczego powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je uprawiać w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała,...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...ziemniaków. Więc jadamy knedle z owocami, ze śliwką. Pani lubi knedle? - Czasem zjem, nie mam nic przeciw knedlom, ale raczej ich nie robię. "Mięso z owocami ma w sobie coś niesłychanie(...). Ale w amerykańskim wydaniu będą. Zamiast zrazów wołowych są zrazy z kurczaka. Zresztą nie przepadam za nimi... Boczek, ogórek - to jakieś tłuste i w sumie bez smaku. Schabowemu poświęca pani sporo...

  • Klasyczne Ceviche to rodzaj sałatki z owocami morza, dla tych którzy za nimi nie przepadają, jest alternatywa w postaci Ceviche ze śledzia norweskiego. Składniki: Filet śledziowy- 100 g 1 łyżka octu 1łyżeczka octu sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku paryka chili 1/3 zielone jabłko 50 g ogórek 50 g 3 pomidory koktajlowe czerwona cebula 20 g ginger 10 g sos sojowy 1/2 łyżeczki olej 1 łyżka kolendra 10 g Marynata: Sok z cytryny wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem,...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Sezon na świeże truskawki, soczyste jabłka, wiśnie i słodkie maliny zbliża się wielkimi krokami. Aby w pełni wykorzystać wszystko, co oferuje nam przyroda, warto już dziś stworzyć plan domowej produkcji zapasów na jesień i zimę. Ważnym składnikiem własnoręcznie przygotowywanych przetworów jest cukier żelujący, który doskonale utrwali i nada odpowiednią konsystencję dżemom. W tym roku, wyjątkowo możemy cieszyć się doskonałymi owocowymi rarytasami, bez obaw o niepożądane skutki używania...

  • Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas pieczenia ciast, już...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF/Picsel Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze...