• Informacje na temat:

    g alaretka słodka

Przepisy na temat: g alaretka słodka
Artykuły na temat: g alaretka słodka
  • Oto przepis na słodką pizzę, którą Ania Zakrzewska postanowiła zaserwować jurorom programu "Bake Off Junior". Crème pâtissière 250 ml mleka 1 laska wanilii 2 żółtka 40 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej 250 g serka mascarpone Słony karmel 4 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 8 łyżek śmietany kremówki 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki soli   Pizza 250 g malin 100 g obranych niesolonych pistacji świeża bazylia 1 łyżka cukru 100 g czerwonych porzeczek Crème pâtissière Ugotować mleko z laską wanilii....

  • Przepis Magdaleny na surowe ciasto jest znakomity. Koniecznie wypróbujcie tę propozycję. Ciasto250 g mąki pszennej220 g brązowego cukru½ łyżeczki soli200 g masła2 łyżki mleka Dodatki200 g solonych orzeszków ziemnych1 duża pomarańcza100 g gorzkiej czekolady300 g białej czekolady200 ml śmietany 30%różowy barwnik spożywczymasy cukrowe: biała, niebieska, zielona, różowa, czarna CiastoPiekarnik rozgrzać do 175°C. Mąkę rozsypać na blaszce i wstawić do piekarnika na 5 minut. Do miski wsypać cukier,...

  • Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich trwa od 1891 roku. Zwyczaj ten rozpoczął się w Poznaniu, jednak z biegiem lat staje się coraz popularniejszy w całej Polsce, a co roku w samej stolicy rogala świętomarcińskiego tylko 11 listopada konsumuje się aż 250 ton tego specjału. Fot. 123RF/Picsel Jest słodki, pełen pysznego nadzienia, a do tego ma niesamowitą historię. Jego wyjątkowość każdego roku przyciąga do stolicy Wielkopolski tysiące turystów. Rogalami świętomarcińskimi Poznaniacy...

  • W drugim odcinku "Bake Off Junior" mali cukiernicy będą musieli zmierzyć się z zdaniem, które niejednemu dorosłemu mogłoby przysporzyć wielu problemów. Fot. materiały partnera Ruszyła pierwsza polska edycja programu "Bake Off Junior". Do walki o tytuł Polskiego Mistrza Wypieków i 25 tysięcy złotych, stanęło dwanaścioro dzieci w wieku 8-14 lat. Jurorzy programu - Michał Bryś i Krzysztof Ilnicki przygotowali aż 20 konkurencji, w trakcie których ocenią umiejętności, wyobraźnię i kreatywność...

  • Blisko dwie trzecie Polaków przyznaje, że najbardziej smakują im ciasta i desery przygotowywane w domu. Domowe wypieki lubimy trzy razy bardziej od tych kupowanych w cukierniach - tak odpowiedziało aż 62% respondentów biorących udział w badaniu na temat wypieków w Polsce przeprowadzonych przez IQS Group w lutym 2015 roku. Dla fanów domowych słodkości Lidl wspólnie z Pawłem Małeckim, Mistrzem Cukiernictwa przygotował niespodziankę - książkę „Cukiernia Lidla". Ciasto po mistrzowsku Paweł...

  • Nowość z naturalnym nadzieniem malinowym Haribo stale zaskakuje swoich konsumentów. Na wiosnę na półkach sklepowych pojawiła się nowa, wyśmienita pianka Chamallows Fruity. Tym razem jest ona wypełniona naturalnym nadzieniem malinowym firmy Zentis. Chamallows Fruity przygotowane są w jednym z najbardziej ulubionych przez Polaków smaków. Na sklepowe półki trafiły bowiem waniliowe pianki wypełnione malinowym nadzieniem. Nowy produkt od Haribo wyróżnia nie tylko ciekawy kształt - małe beziki, ale...

  • W dziewiątym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Barbara zaprezentowała jurorom przepis na tort z kremem cytronowym, maślanym i orzeźwiającą frużeliną z jagód oraz jeżyn. Biszkopt12 jaj390 g cukru380 g mąki pszennej120 g mąki ziemniaczanejskórka starta z 1 cytryny20 g liofilizowanych malin20 g liofilizowanych jagód Krem700 g śmietany 36%20 g żelatynyodrobina wody20 g cukru500 g białej czekolady200 g masła250 g serka mascarpone Frużelina z jagód i jeżyn300 g jeżyn300 g jagód100 g malin3...

  • Jurorzy poprosili uczestników "Bake Off - Ale Ciacho!" o przygotowanie słodkiego cannoli z dwoma kremami. Poradzilibyście sobie z tym przepisem? Ciasto na cannoli 150 g mąki pszennej typ 500 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki kakao 10 g cukru 15 g stopionego masła 50-60 g wina marsala (dodawać stopniowo, do uzyskania konsystencji elastycznego, ale nie lepkiego ciasta) 1 białko do zlepiania brzegów cannoli cukier puder do...

  • Przepięknie ozdobiony tort w wykonaniu Oli wymaga niezwykłej precyzji. Jeśli macie odwagę zmierzyć się z tym wypiekiem. Przedstawiamy przepis. Biszkopt o średnicy 25 cm7 dużych jaj1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Biszkopt o średnicy 20 cm5 dużych jaj¾ szklanki drobnego cukru do wypieków¾ szklanki mąki pszennej¼ szklanki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy200 g gorzkiej czekolady400 g serka mascarpone250 g śmietanki 30%50 g cukru...

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Jagoda zaprezentowała jurorom przepis na tort. Biszkopt8 jaj8 łyżek cukru4 łyżki mąki4 łyżki kakao Krem1 szklanka mleka1½ szklanki cukru700 g masła4 szklanki mleka w proszku Polewa czekoladowa200 g masła6 łyżek wody6 łyżek cukru pudu6 łyżek kakaokilka łyżek śmietany 30 % (w zależności od konsystencji polewy) Do nasączenia1 szklanka mocnej kawy2 kieliszki białej wódki Do dekoracji 1 tabliczka białej czekoladysrebrne, cukrowe perełki3 czerwone...