• Informacje na temat:

    frittata z cukinią

Przepisy na temat: frittata z cukinią
  • Frittata z dodatkiem cukinii

    Sposób przygotowania 1. Cukinie oczyść, opłucz, grubo zetrzyj i odciśnij sok. Kalafior oczyść, umyj, włóż do posolonego wrzątku, gotuj ok. 3 minut. Wyjmij go, przestudź i grubo zetrzyj. Wymieszaj z cukinią.  2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, dodaj do kalafiora i cukinii. Dopraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Smaż na niej warzywa przez 3 min, mieszając...

  • Jej głównym składnikiem są jajka. Parmezan można zastąpić fetą lub kozim serem, a szpinak - cukinią lub zielonym groszkiem.

  • Puszysta czosnkowa frittata

    Rewelacyjny pomysł na obiad

  • Przepis wart wypróbowania: "Frittata z cukinią"

  • Ulubiona frittata dr. Ludwiga

    Robi się ją prosto, a także łatwo odgrzewa w opiekaczu. Pozostały ze śniadania kawałek możesz nawet zjeść jako szybką przekąskę.

  • Taki pomysł na szybkie i smaczne śniadanie

  • Frittata z duszonymi warzywami

    Alternatywa dla jajecznicy.

  • Lżejsza wersja frittaty, w której część ziemniaków została zastąpiona cukinią i szpinakiem, podana z pomidorową sałatką

  • Niebanalne pomysły na "jajeczne" śniadania

    Szakszuka, frittata czy jajko sadzone w bułce to propozycje dla tych, którzy uwielbiają jajeczne śniadania, ale którzy chcieliby skosztować czegoś innego niż tradycyjna jajecznica. Jak podrasować pierwszy posiłek dnia, radzi szef kuchni Maciej Wawryniuk.

  • Sprawdzony przepis na "Frittata z cukinią i kurczakiem"

Artykuły na temat: frittata z cukinią
  • Najchętniej jem w domu

    Niedawno skończyłam 60 lat i uznałam, że przyszedł czas uporządkować wspomnienia, także te kulinarne.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Wielka księga smaków: Pistacje

    Zawarte w nich witaminy, minerały i antyoksydanty mają niezwykle pozytywny wpływ na nasz organizm. Dodatkowo zawierają tak niewiele kalorii. Poza słynnymi lodami pistacjowymi, orzeszki te dodaje się do sałatek, makaronów, warzyw, sosów i mięs. Łyżkę pistacji możesz dodać do wszystkiego. Użyj więc swojej wyobraźni. Frittata z pistacjami Rozbij 6 jajek. Na blaszce ułóż krążki papryki, plastry...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Tarty, pizze i placuszki

    .... Frittata z pomidorami i bobem Składniki na 4 porcje: 25 dag mrożonego bobu, 2 pomidory, 6 jajek, po gałązce świeżego oregano i bazylii albo po łyżeczce suszonych ziół, 1 łyżka oliwy do...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...

  • Mamy zaszczyt przedstawić Wam zwycięzców, do których powędrują książki Sarah Britton "My New Roots" Serdecznie dziękujemy za wszystkie przesłane do nas zgłoszenia. Po raz kolejny udowodniliście, że z prostych produktów można wyczarować smakowite i zaskakujące dania. Nasze jury za najciekawsze uznało propozycje nadesłane przez: Panią Izabelę: Jesień daje bogactwo smaków, dlatego w deszczowe jesienne popołudnia warto zamknąć się w kuchni i eksplorować królestwo warzyw. Podane warzywa...

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem...

Wideo na temat: frittata z cukinią
  • Frittata - włoski omlet z cukinią

    Fritatta to tradycyjna włoska potrawa, która jest grubym, pełnym dodatków ciastem jajecznym, podobnym do naszego omletu. Oto propozycja dla wszystkich, którzy lubią syte śniadania - frittata z cukinią. Jej przygotowanie jest naprawdę proste - poradzi sobie z nim nawet początkujący w kuchni!