• Informacje na temat:

    francuskie szpinak zapiekany

Przepisy na temat: francuskie szpinak zapiekany
  • ...1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego; 1 opakowanie szpinaku mrożonego; 30 dkg sera żółtego; 45 dkg szynki z indyka w plastrach.

  • W odróżnieniu od bomb kalorycznych, to danie jest bombą witaminowo-mineralną :) doskonale nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Świetnie smakuje z domowym ostrym sosem czosnkowym, na który przepis znajdziecie na moim profilu.

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Od drobnych przekąsek na eleganckie przyjęcia bo imponujące wystawne dania - mrożone ciasto francuskie pozwala w krótkim czasie przygotować niezwykłe smakołyki nawet osobom, których umiejętności kulinarne są bardzo skromne.

  • Bardzo smaczne danie.Ziemniaki przekładane duszonym szpinakiem , pod chrupiącą pierzynką z amarantusa. Bogate w żelazo danie.

  • Małe co nieco!

    ...ok. 6 zł Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g) 500 g świeżego szpinaku 150 g sera feta 2 ząbki czosnku(...) dodaj umyty szpinak i smaż ok. 2-3 minut, aż straci objętość. Przełóż całość na sitko i odsącz nadmiar wody.  Szpinak przełóż do miski, dodaj fetę, wymieszaj, dopraw. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój...

  • Szpinak oprócz tego, że jest zdrowy, ciekawie przyrządzony jest naprawdę pyszny. Jako dziecko nie przepadałam za nim, ale teraz wprost uwielbiam. O dziwo mój syn również ???? Prażone migdały świetnie podkreślają smak szpinaku i smakowicie chrupią. Polecam jako dodatek do mięsa, makaronu lub samodzielnie.

  • Szyfr złamany

    ...lub szpinaku). Kształt conchiglione idealnie nadaje się do nadziewania i zapiekania. Najbardziej popularne nadzienia to mieszanka mielonego mięsa i grillowanych warzyw z dodatkiem sosu pomidorowego, a w wersji wegeteriańskiej - ricotta połączona z czosnkiem i szpinakiem. Gnocchi Gnocchi to niewielkie kluseczki, przypominające nieco rodzime kopytka. Zaklasyfikowanie gnocchi do makaronów może...

  • smaczne i zdrowe,mozna podawac na cieplo i na zimno jako dodatek do obiadow

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...greckiej kuchni ser - mizithra - miękki, przypominający nasz wiejski ser biały. Je się go albo taki, jaki jest, albo dodany do farszu, np.razem ze szpinakiem. Powstaje zarówno z mleka owczego jak i koziego(...), sera, szpinaku, ryżu a na greckich wyspach z ryb i owoców morza i zapieka. Jada się - na ciepło i zimno - odkrojone kawałki. Tradycja jedzenia tego rodzaju pity wyrosła z greckiej biedy - do placków...

  • Taki szpinak idealny jest do chleba czy makaronu.

Artykuły na temat: francuskie szpinak zapiekany
  • Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim

    Szpinak umyj i osusz na papierowym ręczniku. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i trzymaj na ogniu do odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia. Rozłóż ciasto francuskie. Na jednej połowie nałóż warstwowo: szpinak, plasterki sera feta, łososia. Całość skrop cytryną i lekko oprósz...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Księga smaków: Quiche

    Składa się z podstawy z kruchego albo francuskiego ciasta, wypełnionej koniecznie wytrawnym nadzieniem np. mięsem albo warzywami z dodatkiem jaj i śmietany. Potrawa ta ze względu na dużą dowolność(...) minut w 180 °C. Ze szpinakiem i fetą na cieście francuskim Formę wyłóż gotowym ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem i wylej nadzienie z duszonego szpinaku. Wierzch posyp pokruszoną fetą. Na...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Dieta idealna dla twojej figury

    ...miękkie. Zabiel jogurtem naturalnym. KOLACJA: Warzywa plus przetwory mleczne - Kilka różyczek brokuła zblanszuj. 1 łyżkę musztardy francuskiej zmieszaj z 1/2 łyżeczki oliwy, 1/2 łyżeczki miodu(...) malin (o tej porze roku wykorzystaj mrożone). OBIAD: Ryba plus warzywa - Torebkę kaszy gryczanej zagotuj i osącz. Mrożony szpinak w liściach (ok. 250 g) gotuj w małej ilości wody, aż stanie się miękki...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Zrolowane smaki

    ...boczkiem jest bardzo soczysty. Składniki: 4 kotlety z indyka, 20 dag liści szpinaku, 8 plastrów wędzonego boczku, sól, 2 cebule, 2 łyżki oliwy, pieprz, po 200 ml białego wina i wywaru drobiowego. Przygotowanie: Kotlety rozbij, posól i oprósz pieprzem. Szpinak sparz we wrzątku i odsącz. Na każdym plastrze mięsa połóż po dwa plastry boczku i połowę liści szpinaku. Mięso ostrożnie zwiń...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    ...nowoczesną polską kuchnię. Robię na przykład kolorowe pierogi - barwię je szpinakiem, kurkumą, buraczkami albo kakao. Gotuję dużo zup - uwielbiamy dwukolorowy krem pietruszkowy z białego korzenia...

  • Już 4.06.2009 po raz szósty w Polsce odbędzię się święto francuskiej sztuki kulinarnej "Apertif po francusku"! Aperitif to Święto francuskiej sztuki kulinarnej oraz francuskiej kultury obchodzone corocznie w czerwcu, w ponad 20 krajach świata. Jego ideą jest promowanie przyjemności spędzania czasu w gronie znajomych, przy lampce dobrego wina, na świeżym powietrzu, w przededniu lata, kiedy tego typu imprezy cieszą się szczególną popularnością. Patronem imprezy jest Rząd Francuski. Na gości...