• Informacje na temat:

    francuski chleb z maszyny

Przepisy na temat: francuski chleb z maszyny
  • Chleb na liście UNESCO?

    Jemy go niemal codziennie, ale często nie przywiązujemy zbyt wielkiej wagi do jego smaku. Niezbędny i niedoceniany. Czy teraz chleb trafi na listę niematerialnych dóbr dziedzictwa ludzkości UNESCO?

  • postanowiłam i ja podać wam przepis na chleb z maszyny wypróbowałam mnóstwo przepisów i ten przepis jest takim podstawowym,zawsze się udaje

  • Mój zakwas ma dopiero miesiąc, więc jeszcze dodałem drożdży. Ale chleb ma smak prawdziwego chleba na zakwasie. Ładnie wyrósł, jest wilgotny, lekko kwaskowaty w smaku - taki smak chleba pamiętam z dzieciństwa.

  • chleb jest delikatny, smakuje z masłem i można go również użyć do tostera na grzankę.................SMACZNEGO!!!

  • Proponuję dziś przepis na tradycyjne lody, takie jakie mogliśmy zajadać w PRLu, gdy nie znano żadnych proszków, zagęstników i emulgatorów. Lody na bazie żółtek, mleka i śmietanki - cud miód, który jest dostępny teraz dla nas w domu i nie musimy używać żadnej maszyny. Serdecznie polecam :-) Z podanych proporcji wychodzi ok. 1 litr lodów.

  • Proponuję dziś przepis na miętowe lody z dawnych lat z sekretem starych cukierników bez użycia maszyny do lodów, wystarczy tylko mikser i cierpliwość. Jest to tradycyjna receptura na lody oparta na mleku, śmietance i żółtkach, dzięki czemu uzyskujemy prawdziwe lody jak przed laty, serdecznie polecam :-)

  • Kto z Was nie zna Babci Weatherwax ,że Swiata Dysku Pratchetta. Jej mikstury i życiowa wiedza nie jednego zadziwiły. Spróbujcie i Wy.

  • Jest sobota, więc mamy trochę więcej czasu niż zwykle na dobre śniadanko. Dobre i pożywne. Trochę tych kalorii to to ma. Ale smaczek - bezcenny! ;-) Został jeszcze kawałek sera koziego z truflami przywieziony z Chorwacji, więc będzie wersja "de lux".

  • Obiad typu "coś z niczego "

  • pyszny chlebek domowej roboty

Artykuły na temat: francuski chleb z maszyny
  • Bałagan damsko- męski: Sympatyczne "i" portale

    .... O alchemii pieczenia chleba. Sam go wyrabia bez użycia maszyny. Jest to mistyczne doznanie. Z samodzielnie uprzednio nastawionego zakwasu żytniego. Używając jedynie mąki, soli i wody. I o mały włos(...)… żonę. I widzisz już jak on ten chleb zagniata, piecze i żona go kroi na podwieczorek, bo on akurat do pracy wyjść jeszcze musiał. I może zawędruje do ciebie i co, za kromkę chleba będzie cię zdobywał...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Ruch oporu

    ...w przeszłość. Jest noc. Chłopak czołga się w błocie. Nosi mundur niemieckiej armii. Wślizguje się do okopu, jest już na terenie nieprzyjaciela. Ma zadanie: schwytać francuskiego wartownika, pod bronią zaprowadzić go do obozu swoich. I oto jest: niewysoki Francuz, prawie dziecko. Niemiec wyciąga nóż, a zaskoczony żołnierz podaje mu kawałek chleba odjęty od ust. Wywiadowca wraca z pustymi rękoma. Nie potrafił...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Bogini ery automobilu: Tamara Łempicka

    ..., gorączkowo nawiązywała nowe. Wróciła do swojej przedwojennej pracowni w modernistycznym domu, który specjalnie dla niej zaprojektował znany francuski architekt Robert Mallet-Stevens. Gilot nigdy(...) wolno więcej niż zwyczajnym zjadaczom chleba. "Robię, co chcę, i nienawidzę robić tego, co muszę - oświadczała, będąc już po osiemdziesiątce. - Moje życie nigdy nie było konwencjonalne". Przyjaciel...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...