• Informacje na temat:

    formy do oscypków

Przepisy na temat: formy do oscypków
  • Pikantne muffiny

    ...porcję ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 25 minut. Pozostały parmezan drobno zetrzyj. 3. Gotowe muffinki ostrożnie wyjmij z formy. Przed podaniem posyp...

  • N jutrzejszy wyjątkowy dzień Mamy . Do jego wykonania nie potrzebna jest forma. Wystarczy tyko biszkopt okrągły

  • Regionalne przysmaki Polski

    Jeśli po wakacjach dopadnie nas jesienna depresja, warto poświęcić weekendy na krótkie wyjazdy w celu poznania różnych regionów Polski. Wybór Podlasia wiąże się z jedzeniem dużej ilości ziemniaków, bowiem region ten słynie właśnie z ich uprawy. Najsłynniejszą potrawą jest niewątpliwie kulebiak, czyli pieróg nadziewany farszem, zwykle mięsnym, ale występują także formy wegetariańskie. Dodatkowo...

  • Oscypek i żurawinka doskonałe do winka.

  • Pigwa - polska cytryna w twojej jesiennej kuchni

    ...własny, pigwowy specjał - Dulce de membrillo. To rodzaj pigwowej galaretki lub serka, który przygotowuje się gotując owoce z wodą i cukrem, a następnie wlewa do prostokątnej formy. Zastygniętą galaretkę...

  • Zpełnie nowa odsłona oscypka.Na zewnątrz chrupiąca skórka a wśrodku pyszny serek.MNIAM...

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    ...obranych pomid., szkl. tartego żółtego sera, masło do formy. W rondlu na oleju zeszklij 1 cebulę i ząbek czosnku, dodaj startą marchew. Mięso usmaż, dołóż wraz z liściem, oregano, koncentratem, dopraw...

  • Jak już wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju sery góralskie. Mam do nich łatwy dostęp, zatem w mojej kuchni używam ich dość często. Każdy z nich ma trochę inny smak więc uwielbiam je mieszać. Babeczki z oscypkami to połączenie genialnych smaków oscypków (wędzonego i niewędzonego) i cudownych korbaczy (lub jak ja je nazywam makaroników), które świetnie się topią.

  • Pomysł na oscypki.

  • Podarowany przez Gosię zakopiański oscypek zaprzyjaźnił się z makaronem. Wyszło pyszne, aromatyczne danie. Dziękujemy Gosia. PS: zamiast suszonego tymianku użyjcie świeżego. Ja nie miałem więc użyłem suszonego.

Artykuły na temat: formy do oscypków
  • Biały ser w roli głównej

    ...czasu oczekiwania): 15 minut Porcja: 280 kalorii Pieczone pyzy z bryndzą Składniki na 8 porcji: Na ciasto: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych, 1/2 kg ziemniaków surowych, jajko, szklanka mąki, olej do formy...

  • Wydaje ci się, że polska kuchnia nie ma przed tobą tajemnic? Przekonaj się, czy znajomość produktów spożywczych, jest dla ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień Polskiej Żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia. Zapoznaj się z alfabetycznym zestawieniem polskich produktów. A jak Auflauf Czy komukolwiek ta niemiecko brzmiąca nazwa coś mówi? Podpowiadamy - to znana wszystkim zapiekanka - danie jednogarnkowe z makaronów, mięs, serów oraz jarzyn, które...

  • Letnie tarty

    ...lodówki. Rozwałkować, wyłożyć do formy i nakłuć widelcem. Podpiec w temp. 200°C. Ugotować bób. Rybę pokroić na kawałki, pomidory na cząstki, wyłuskać bób. Pozostałe jajka połączyć ze śmietaną i serem...

  • "Coś dla ducha coś do brzucha" - takie hasło zachęcało wszystkich do wzięcia udziału w I Święcie Kiełbasy Lisieckiej. 24-25 września nad Zalewem Kryspinów odbyło się wyjątkowe wydarzenie na którym każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Łasuchom oraz smakoszom niewątpliwie do gustu przypadły pyszne rarytasy wędliniarskie, które zaprezentowało Konsorcjum Produktów Kiełbasy Lisieckiej. Stoisko uginało się od różnego rodzaju smakołyków. Nie zabrakło także kramów z równie wybornymi produktami...

  • Lato w plenerze: Jak chronić jedzenie

    ...zwiedza, a nie je. Jednak każdy, kto na własnych nogach przeszedł kilkanaście kilometrów wie, że smaczny posiłek pomaga wrócić do formy po kilkugodzinnym marszu w górach czy spacerowaniu po mieście...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...

  • Właściwości botwiny. Z czym ją jeść

    Choć tak u nas rozpowszechnione, buraki przywędrowały na północ z krajów śródziemnomorskich. Okazało się, że znacznie lepiej służy im chłodniejszy klimat. I dobrze, bo są one bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, niezbędnych dla naszej dobrej formy. Są też naprawdę pyszne, również w postaci młodziutkiej botwinki. Eliksir zdrowia i młodości Buraczane liście to kopalnia żelaza, z tego...

  • Śniadanie do szkoły nie musi być nudne, ale nie musi też być wyszukane, wymagające znacznych nakładów pracy i pieniędzy. Wystarczy zastanowić się chwilę, co można zrobić, by było i smacznie, i ciekawie. Fot. 123RF/Picsel Są dzieci, które ze smakiem zjadają wszystko co naszykują rodzicie. Są też dzieci, które śniadania w domu nie zjedzą, a drugie przyniosą z powrotem do domu i będą chować w tornistrze. Tych drugich warto uczyć zdrowego i regularnego odżywiania, te pierwsze z radością...

  • Tradycyjne świąteczne potrawy z Podhala

    ...rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej pergaminem prostokątnej formy. Przygotuj masę serową. Dwukrotnie zmiel ser twarogowy, potem rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Następnie...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...