• Informacje na temat:

    foremki piernikowe

Przepisy na temat: foremki piernikowe
  • Piernikowe gwiazdki

    Dzieci je uwielbiają!

  • Tak mnie dziś naleciało na muffinki, że po godzinie pachniało w całym mieszkaniu wypiekiem...

  • Tort piernikowy

    Świąteczne wypieki.

  • Piernik w formie babeczek? Dlaczego nie! Wykonuje się je szybko, piecze krótko. A smak? Sami spróbujcie. Ja polecam.

  • Pierniczki

    ...ciasto włóż do miseczki, szczelnie przykryj folią i odstaw je w chłodne miejsce na 8 godzin, a jeszcze lepiej na noc. 3. Piernikowe ciasto rozwałkuj. Potem wytnij foremkami ciastka. Piecz je 15-17

  • Podczas ich pieczenia w całym domu unosi się aromat piernika, tak bardzo kojarzący się ze Świętami. Dodatkowego uroku i zimowego nastroju nadaje dekoracja z kokosu i marcepanu.

  • Wypróbowany przepis na "Babeczki foremki"

  • ciasto piernikowe w formie babeczek

  • Piernikowe ciasteczka, czyli połączenie piernika i kruchych ciasteczek. Opcja idealna dla tych, którzy nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu pierników, a uwielbiają te świąteczne słodkości. Główną zaletą tych ciasteczek (poza cudownym aromatem) jest to, że nie trzeba czekać, aż zmiękną. Gotowe są już do zjedzenia po 30 minutach po wyjęciu z piekarnika.

  • Moja propozycja świątecznego wypieku.Proste w wykonaniu,bardzo smaczne i pachnące.

Artykuły na temat: foremki piernikowe
  • Muffinki piernikowe

    Babeczki wyszły bardzo smaczne, długo zachowujące świeżość - nawet na trzeci dzień po upieczeniu były dobre :) Można je dowolnie dekorować np. polać polewą czekoladową.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Zgodnie z tradycją, powinniśmy zacząć je robić z dużym wyprzedzeniem, aby ich smak mógł w pełni się rozwinąć. Fot. 123RF/Picsel Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika. Pojawił się on w Polsce już w XII wieku. Według legendy, ten wspaniały przysmak powstał przez pomyłkowe dodanie do popularnego ciasta z mąki i miodu - miodownika - przypraw korzennych. Piernik...

  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Ten przepis pozwoli ci się delektować smakiem doskonałego piernika nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Fot. 123RF/Picsel SKŁADNIKI - 300 g jogurtu naturalnego - 1 1/2 łyżka miodu - 1-2 łyżeczek przyprawy do piernika - 1-2 łyżek płatków owsianych - 3-4 plasterków banana - ½ łyżeczki cynamonu - 30-40 g orzechów włoskich/laskowych bądź migdałów PRZYGOTOWANIE Krok 1Jogurt naturalny przekładamy do miseczki.Krok 2Orzechy kroimy bardzo drobno. Dodajemy je do jogurtu. Dodajemy także przyprawę do...

  • Piernik z myślą o świętach

    Piernik im starszy, tym lepszy. Dlatego zawsze przypomnimy sobie o tej recepturze na długo przed świętami... Gotowe ciasto doskonale przechowuje się w lodówce - piernik trzeba jedynie szczenie owinąć folią, by nie chłonął zapachów.

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • ..., cynamonowe, orzechowe i waniliowe, czasem piernikowe z miodem ale  bez przepisu tylko na oko. Powiem, ze  dobre nam wychodzą, małe mają radości bo wycinają foremkami.  

  • Wielkanoc, inaczej zwana Paschą, jest najstarszym, największym i najuroczyściej obchodzonym świętem wszystkich chrześcijan, obchodzonym na pamiątkę Męki, Śmierci i Zmartwychwstania Chrystusa. Dla większości z nich jest to również czas, kiedy po czterdziestu dniach postu można się najeść do syta. Fot. 123RF/Picsel Bez chrzanu nie ma śniadania Tuż po Rezurekcji, czyli porannej mszy odprawianej w Wielką Niedzielę, wszyscy spieszą do domów, by zasiąść do świątecznego, suto zastawionego stołu. W...

  • Az mi sie juz zachcialo swiateczne pierniczki zrobic .Bylam w Kauflandzie i zobaczylam ,ze wlasnie ustawiali przecudne ozdoby do pierniczkow - juz i gotowe...

  • Przepis techniczny, jaki jurorzy przygotowali dla uczestników piątej edycji "Bake off - Ale ciacho!" Baba20g świeże drożdże125g letnia woda190g jaja315g mąka pszenna T5506g sól20g cukier kryształ55g masło Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać jaja i wymieszać. Dodać pozostałe składniki oprócz masła. Zagnieść ciasto. Dodać masło i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Natłuścić foremki pozostałym masłem. Zagnieść ponownie. Użyć część ciasta do wyłożenia foremek. Odstawić do wyrośnięcia (aż podwoją...