• Informacje na temat:

    foie gras sposób podania

Przepisy na temat: foie gras sposób podania
Artykuły na temat: foie gras sposób podania
  • Gęsina na św. Marcina

    ...w niektórych sklepach przez całą późną jesień i zimę. Wytrawni kucharze twierdzą, że mrożenie ma pozytywny wpływ na gęsinę, bo powoduje jej kruszenie. Foie gras (pasztet strasburski) - ekskluzywny i drogi(...) r. tucz gęsi i kaczek w tak niehumanitarny sposób jest w Polsce zabroniony. Kiedy więc kupujesz pasztety z gęsiej wątróbki z importu, patrz, z jakiego tuczu pochodzą, taka informacja powinna znaleźć się...

  • Dekadenckie, rozpustne, luksusowe, a do tego niezwykle kontrowersyjne. Jedni nie wyobrażają sobie bez niego współczesnej kuchni, natomiast inni uważają je za symbol okrucieństwa wobec zwierząt. Jaka jest prawda o foie gras? Fot. 123RFTen niegdysiejszy przysmak królów obecnie jest uważany za symbol francuskiej kuchni i wszystkiego, co w niej najlepsze i najbardziej prestiżowe. Foie gras (fr. tłusta wątróbka) gości na stołach najbardziej renomowanych restauracji, a jego bogatym, maślanym i...

  • ...nie szkodzi ! Bordeaux też były dwa. Na przystawkę raczyliśmy się ostrygami z nad naszego basenu Arcachon, następnie było Foie gras też regionalne przyrządzone przez Didier… Na danie główne(...) nasz wspóny kolega, tata 5 dzieci jest słomianym wdowcem i w ten sposób zasiedliśmy do stołu  w … 16 osób ! Nie zrobiłam zdjęć bo aparat został w domu, ale muszę wam powiedzić, że był to wyjątkowo...

  • Aromat skórki pomarańczowej w serniku, miodowy piernik i keks wypełniony po brzegi bakaliami. Magia i radosny czas zbliżających się świąt sprawia, że coraz częściej planujemy, jakie ciasta zagoszczą w Boże Narodzenie na naszym rodzinnym stole. Serwis Smaker i Delikatesy 13 zapraszają wszystkich chętnych do wzięcia udziału w konkursie. Podzielcie się z nami swoimi sekretami. Zdradź nam przepis na swój świąteczny smakołyk. Najciekawsze i najsmaczniejsze pomysły nagrodzimy koszami pełnymi...

  • O bialej kaszance slow kilka

    ...spozywac. Dzis biala kaszanka gosci na wielu francuskich stolach w okresie swiatecznym i nawet poza nim. Najlepsze jej rodzaje ze swiezymi truflami osiagaja ceny porownywalne z foie gras czyli jakies 60

  • "Mamo, nie chcę!", "Mamo, już nie mogę!", "Mogę już iść się pobawić?" To chyba najczęstsze słowa, które padają z ust każdego niejadka mimo, że rodzice dwoją się i troją, aby dziecko zjadło przygotowany przez nich posiłek. Nie pomagają już wymyślne zabawy, obiecywanie nagród, a irytacja rośnie. Justyna Pląskowska, która na co dzień specjalizuje się w prowadzeniu warsztatów dla najmłodszych z zakresu zdrowego żywienia, zdradziła kilka sposobów na poradzenie sobie z problemem małego niejadka....

  • Wieniec adwentowy czyli o planach swiatecznych

    ...na Wigilije... na 25 grudnia jakis bazant na sposob alzacki chodzi mi po glowie by nie powtarzac ani indyka ani perliczki, oczywiscie foie gras, losos gravlax... Galaz wigilijna jeszcze nie wiem...

  • Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. O tym, jak ważne są okoliczności, w których spożywamy posiłki, nie trzeba nikogo przekonywać. Jak i o tym, że forma ich podania jest równie istotna. Fot. 123RF/Picsel Badania psychologów potwierdzają bowiem, że jemy wszystkimi zmysłami. Warto pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych u dzieci. Czym jest comfort food? Smak magdalenki zanurzonej w herbacie przywołał wspomnienia, które stały się...

  • ..., ze znane w niej byly i homary i langusty i foie gras, choc sama nie znam osobiscie rodakow, ktorzy nie podrozowali a te produkty znaja i jedli przynajmniej raz w zyciu. Ci ktorzy je znaja zazwyczaj...

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie odcedza się skórki...