• Informacje na temat:

    flambirowanie

Przepisy na temat: flambirowanie
  • Słownik trudnych terminów kulinarnych – czego nie wiemy jeszcze o gotowaniu?

    Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać. Tym, co(...) może wynosić od kilku do nawet kilkudziesięciu godzin. Flambirowanie Nazwa również wywodząca się z języka francuskiego (od słowa "płomień") jasno wskazuje, iż technika ta polega na podpalaniu. Do...

  • Wątróbka indycza duszona z cebulką, podana z ziemniakami, małosolnym ogórkiem i bulionem kurzym do popicia. Flambirowana - pod koniec duszenia podlana 1/4 szklanki koniaku i podpalona.

  • ​Prezenty, które ułatwiają życie

    Leifheit poleca kuchenne gadżety, które nie dość, że zachwycą osoby nimi obdarowane, to potrafią znacznie ułatwić życie.

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Weekendowy brunch – przepisy na eleganckie dania

    W Polsce coraz popularniejsze stają się brunche, czyli połączenie śniadania (breakfast) i lunchu. Typowy brunch celebruje się z rodziną lub przyjaciółmi, nieśpiesznie spożywając dania charakterystyczne zarówno dla śniadania, jak i obiadu.

  • Efektowne - zwłaszcza przyrządzane na oczach zgłodniałych gości lub domowników

  • ...czekoladowy z rozpływającą się czekoladą w środku. Flambirowanie: czyli podpalenie alkoholu, którym polane jest gotowe danie. Nadaje potrawom bardziej wykwintny i wytrawny smak. Użyć można do tego wszystkich...

  • Kruche ciasto czekoladowe z dodatkiem śliwek flambirowanych na bazie wódki. Dodatkiem jest cudownie chrupiąca kruszonka.

  • Crepes Suzette

    Francuskie naleśniki.

  • Prosty i szybki sposób przyrzadzania watróbki. Jedynym skladnikiem, który ja odróznia od innych dan tego typu jest dobry, hiszpanski koniak. A skoro juz taki wysokorocentowy trunek, to mozna ja równiez bez problemu flambirowac i to dodaje jej wyjatkowych walorów smakowych i wizualnych.

Artykuły na temat: flambirowanie
  • Odkryj najlepsze smaki kuchni Majów i Azteków

    Meksykanom zawdzięczamy czekoladę, chili oraz prażoną kukurydzę. W 2010 roku kuchnię meksykańską, odzwierciedlającą żywą, duchową kulturę wspólnoty, wpisano na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

  • Niby książka kucharska, ale dowiesz się z niej też, co lubi najbardziej Wisława Szymborska, Katarzyna Skrzynecka, Bożena Dykiel, Ewa Bem, Daniel Olbrychski, Jan Kobuszewski, Krystyna Janda i inni znani ludzie. O tym co i w jaki sposób przygotować, by zachwycało. Nie tylko smakiem, ale i formą. Duszenie, flambirowanie, blanszowanie, pieczenie. Tysiące ingrediencji, sposobów przyrządzania; do...

  • Gotowanie nie jedno ma oblicze. Dla doświadczonego kucharza terminy flambirowanie czy blanszowanie są jasne i zrozumiałe. Kulinarnym nowicjuszom natomiast przyda się krótki słownik podstawowych sposobów przyrządzania potraw. Fot. 123RF/Picsel Przede wszystkim potrawy możemy gotować na dużym bądź małym ogniu. Pierwszego rodzaju obróbki wymagają na przykład warzywa strączkowe, a drugiego mięsa czy ziemniaki. Potrawy możemy też dusić - wtedy powoli gotują się one we własnym sosie, lub z małą...

  • Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Tomasz. Churros250 ml mleka50 g masła1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru1 szczypta soli190 g mąki4-5 jajek1 l oleju Truskawka-mięta 300 g truskawek1-2 łyżki miodu1 pęczek mięty20-30 g białej czekoladyzmielony brązowy cukier do posypania churroscynamon do posypania churros Śliwka-czekolada500 g śliwek 1-2 łyżki miodu30 ml śliwowicy60 g gorzkiej czekoladyzmielony brązowy cukier do posypania churrosmąka...

  • W Polsce coraz popularniejsze stają się brunche, czyli połączenie śniadania (breakfast) i lunchu. Eksperci marki Sandra przygotowali kilka przepisów, które pozwolą Wam przygotować taki posiłek samodzielnie w domu. Fot. materiały prasowe Typowy brunch celebruje się z rodziną lub przyjaciółmi, nieśpiesznie spożywając dania charakterystyczne zarówno dla śniadania, jak i obiadu.Brunch pełni funkcję późnego śniadania lub wczesnego obiadu, do którego zasiadamy około południa. Staje się on coraz...

  • W ostatni weekend warszawska Praga przeżywała prawdziwe oblężenie fanów whisky. W Centrum Praskim Koneser trwała 5. edycja Whisky Live Warsaw. Festiwal zaskoczył rozbudowanym programem sceny głównej, szeroką ofertą trunków oraz gościem specjalnym. Fot. materiały prasowe Termin 12-13 października kilka miesięcy temu trafił do kalendarzy oraz notesów wszystkich entuzjastów whisky oraz innych mocnych alkoholi Premium. W tych dniach w Centrum Praskim Koneser trwało prawdziwe święto miłośników...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

Wideo na temat: flambirowanie
  • „Projekt Lady” szczere wyznania

    przez niego dania, robią wrażenie na najbardziej wyrafinowanych podniebieniach, więc zachęci dziewczęta by także wystartowały z wysokiego C. Przygotowanie bażanta, flambirowanie i wiele innych czynności