• Informacje na temat:

    fioletowa marchewka

Przepisy na temat: fioletowa marchewka
  • Wegetariańska uczta

    Zupa ze świeżych pomidorów z ziołami i oliwkami Składniki: 2 ząbki czosnku 1 szalotka 3 łyżki oliwy 1,5 kg pomidorów 1,2 l bulionu warzywnego 400 g włoskiego przecieru pomidorowego 1 marchewka ¼ małego selera 2 łyżki świeżego tymianku i rozmarynu drobniutko pokrojonego serek mascarpone (jeśli lubicie) Przygotowanie: 1. Na dużej patelni na oliwie...

  • Idealny na przeziębienie, smaczny, zdrowy i kolorowy rosół.

  • Dlaczego warto jeść szparagi?

    Obok rzodkiewek i ogórków, szparagi to pierwsze warzywa, które wiosną pojawiają się w sklepach. Sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto go wykorzystać, bo lista zalet szparagów jest wyjątkowo długa.

  • Smaczna marchewka zasmażana idealna do obiadu.

  • Zielono mi

    Bazylię znały już najstarsze cywilizacje świata. Pisano o niej w traktatach. Była dobrym talizmanem, który odstraszał złe moce. Według specjalistów medycyny energetycznej, warto uprawiać bazylię w ogrodach i doniczkach, ponieważ w jej listkach zaklęta jest dobra energia.

  • Uwielbiam marchewkę na ciepło. Tym razem postanowiłam przygotować ją z delikatną, pomidorową nutą oraz masełkiem. Taka marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Ważne, aby jej nie rozgotować, gdyż wtedy zwiększymy jej indeks glikemiczny oraz zmniejszymy ilość zawartych w marchewce składników mineralnych. Najlepsza i najzdrowsza dla naszego organizmu jest marchewka, która zachowuje swoją jędrność i delikatną chrupkość czyli ta ugotowana al dente. Taka...

  • Przepis dostałam od koleżanki,dla mnie posmakowało i te drobne marchewki z ogrodu od razu składam ,w zimę my to lubimy zjeść do dań z drobiu.

  • pyszna i zdrowa

  • Jeżeli myślimy o surówce z marchwi, to kojarzy nam się, na ogół, z jabłkiem i śmietaną... mnie może jeszcze z chrzanem. Chciałabym jednak wrócić do tej najbardziej znanej z jabłkiem i zaproponować jej urozmaicenie.

  • Sałatka smaczna i łatwa w przygotowaniu

Artykuły na temat: fioletowa marchewka
  • Wężymord czy marchewka

    Na straganie w dzień targowy możemy spotkać już nie tylko marchewkę czy kapustę, ale coraz częściej brukiew, pasternak, jarmuż czy skorzonerę. Teraz bowiem jest w modzie powrót do zapomnianych liści, bulw i korzeni. Tylko jak to się je?

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego różnorakich...

  • Polędwica w miodzie, polenta, karamelizowana cebula i chipsy z pasternaku/ Menu

    ...były wiąchy świeżego szpinaku… dziś pierwsza zupa krem ze szparagów… będą też młode pory na różne sposoby; pierwsze fioletowe karczochy; tradycyjna fasolka szparagowa; młoda marchewka… Z mięs kurczak...

  • Kolorowe warzywa doskonale prezentują się na naszych talerzach – pobudzają zmysły i zachęcają do jedzenia. Ale czy wiedzieliście, że za włączeniem ich do diety przemawiają nie tylko względy estetyczne? Szczególnie cenne są fioletowe warzywa, gdyż mogą uchronić nas przed rakiem. Fot. 123RF Śliwki, bakłażany, kapusta, porzeczki, borówki oraz buraki - co je łączy? Z pozoru, poza doskonałym smakiem, niewiele, Jeśli jednak przyjrzycie się im dokładniej, z pewnością rzuci wam się w oczy ich...

  • Wielka księga smaków: Batat

    Ten skromny z wyglądu słodki ziemniak kryje w swoim pomarańczowym wnętrzu wielką moc. Najwyższy czas go docenić!

  • Kolorowe warzywa doskonale prezentują się na naszych talerzach – pobudzają zmysły i zachęcają do jedzenia. Ale czy wiedzieliście, że za włączeniem ich do diety przemawiają nie tylko względy estetyczne? Szczególnie cenne są fioletowe warzywa, gdyż mogą uchronić nas przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Śliwki, bakłażany, kapusta, porzeczki, borówki oraz buraki - co je łączy? Z pozoru, poza doskonałym smakiem, niewiele. Jeśli jednak przyjrzycie się im dokładniej, z pewnością rzuci wam się w oczy ich...

  • ​Kolorowa dieta

    .... Czwarta grupa to warzywa i owoce w kolorach żółtym i pomarańczowym, czyli dynia, marchewka, kukurydza, melon, pomarańcze, banany, cytryny czy brzoskwinie. - Dostarczają nam betakarotenu, który dba o nasz...

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Jedzenie dla urody i zdrowia zimą

    Być może przeciętny kalafior nie jest zbyt piękny (bardziej kolorowa jest zielona i fioletowa odmiana tego warzywa), ale jego mleczny odcień przypomina nam o jednej z jego głównych zalet: wzmocnieniu(...) jest w pełni dojrzałe. MARCHEWKA: Artyleria A Już zdążyłaś się dowiedzieć, że witamina A jest jedną z najważniejszych upiększających substancji. Jaką przekąskę wybrać, kiedy skóra potrzebuje...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...