• Informacje na temat:

    fioletowa marchewka

Przepisy na temat: fioletowa marchewka
  • Kolorowe pieczywo na włoskich stołach

    To prawdziwy kulinarny przebój tego sezonu! Kolorowe pieczywo, barwione ekstraktami z fioletowej marchewki, pomidorów, kurkumy i szpinaku to największa atrakcja kulinarna na progu lata we Włoszech. Taki chleb i bułki nie mają żadnych sztucznych barwników - zapewniają piekarze.

  • Prosty i szybki sposób na kolorową dekorację do ciast, tortów i babeczek.

  • Wegetariańska uczta

    Zupa ze świeżych pomidorów z ziołami i oliwkami Składniki: 2 ząbki czosnku 1 szalotka 3 łyżki oliwy 1,5 kg pomidorów 1,2 l bulionu warzywnego 400 g włoskiego przecieru pomidorowego 1 marchewka ¼ małego selera 2 łyżki świeżego tymianku i rozmarynu drobniutko pokrojonego serek mascarpone (jeśli lubicie) Przygotowanie: 1. Na dużej patelni na oliwie...

  • Idealny na przeziębienie, smaczny, zdrowy i kolorowy rosół.

  • Dlaczego warto jeść szparagi?

    Obok rzodkiewek i ogórków, szparagi to pierwsze warzywa, które wiosną pojawiają się w sklepach. Sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto go wykorzystać, bo lista zalet szparagów jest wyjątkowo długa.

  • Smaczna marchewka zasmażana idealna do obiadu.

  • Zielono mi

    Bazylię znały już najstarsze cywilizacje świata. Pisano o niej w traktatach. Była dobrym talizmanem, który odstraszał złe moce. Według specjalistów medycyny energetycznej, warto uprawiać bazylię w ogrodach i doniczkach, ponieważ w jej listkach zaklęta jest dobra energia.

  • Uwielbiam marchewkę na ciepło. Tym razem postanowiłam przygotować ją z delikatną, pomidorową nutą oraz masełkiem. Taka marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Ważne, aby jej nie rozgotować, gdyż wtedy zwiększymy jej indeks glikemiczny oraz zmniejszymy ilość zawartych w marchewce składników mineralnych. Najlepsza i najzdrowsza dla naszego organizmu jest marchewka, która zachowuje swoją jędrność i delikatną chrupkość czyli ta ugotowana al dente. Taka...

  • Przepis dostałam od koleżanki,dla mnie posmakowało i te drobne marchewki z ogrodu od razu składam ,w zimę my to lubimy zjeść do dań z drobiu.

  • pyszna i zdrowa

Artykuły na temat: fioletowa marchewka
  • Marchewka o wielu twarzach

    Jesteśmy przyzwyczajone do pomarańczowego koloru marchewki, ale to warzywo ma również odmiany białe, żółte, czerwone, fioletowe, a nawet czarne.

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Wężymord czy marchewka

    Na straganie w dzień targowy możemy spotkać już nie tylko marchewkę czy kapustę, ale coraz częściej brukiew, pasternak, jarmuż czy skorzonerę. Teraz bowiem jest w modzie powrót do zapomnianych liści, bulw i korzeni. Tylko jak to się je?

  • Kolorowe warzywa doskonale prezentują się na naszych talerzach – pobudzają zmysły i zachęcają do jedzenia. Ale czy wiedzieliście, że za włączeniem ich do diety przemawiają nie tylko względy estetyczne? Szczególnie cenne są fioletowe warzywa, gdyż mogą uchronić nas przed rakiem. Fot. 123RF Śliwki, bakłażany, kapusta, porzeczki, borówki oraz buraki - co je łączy? Z pozoru, poza doskonałym smakiem, niewiele, Jeśli jednak przyjrzycie się im dokładniej, z pewnością rzuci wam się w oczy ich...

  • Marchewkowa tęcza

    Marchew żółta, fioletowa i czerwona. Czym się różnią?

  • Kolorowe warzywa doskonale prezentują się na naszych talerzach – pobudzają zmysły i zachęcają do jedzenia. Ale czy wiedzieliście, że za włączeniem ich do diety przemawiają nie tylko względy estetyczne? Szczególnie cenne są fioletowe warzywa, gdyż mogą uchronić nas przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Śliwki, bakłażany, kapusta, porzeczki, borówki oraz buraki - co je łączy? Z pozoru, poza doskonałym smakiem, niewiele. Jeśli jednak przyjrzycie się im dokładniej, z pewnością rzuci wam się w oczy ich...

  • Pięć egzotycznych pokarmów, które mogą uratować twoje zdrowie

    Żurawina to jedno z najlepszych dostępnych w naturze źródeł witaminy C, pomidory chronią skórę przed czerniakiem, a marchewka wyostrza wzrok. Popularne warzywa i owoce to bogate źródło antyoksydantów, które spowalniają starzenie się organizmu i przeciwdziałają zmianom nowotworowym. Każdego roku na tę listę trafiają kolejne, zazwyczaj obcobrzmiące pokarmy. Wybraliśmy dla was te najzdrowsze!

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • To ważne, jakiego koloru jest twoje jedzenie

    .... Żółte i pomarańczowe - między innymi marchewka, dynia, kukurydz, ananasy, morele, pomarańcze - są bogatym źródłem witamin A i C, więc wspomagają odporność oraz beta karotenu, który dobrze wpływa...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...