• Informacje na temat:

    filet z ryby zapiekana z czosnkiem

Przepisy na temat: filet z ryby zapiekana z czosnkiem
  • Ryba prosto z morza

    Gdy jesteśmy na wakacjach nad morzem, chętnie jemy ryby. Nie zapominajmy więc o nich, gdy już wrócimy do domu.

  • Smażony, panierowany filet z ryby morskiej, podany z młodymi kartofelkami posypanymi koperkiem, jajkiem sadzonym i surówką z pekińskiej kapusty.

  • ...dla 4 osób 1 chleb tostowy, 1 twarożek smakowy z czosnkiem i cebulą, 1 twarożek smakowy z pomidorami i bazylią, 4 pomidory, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, 10 dag startego żółtego sera, 2 łyżki oleju...

  • Pyszne kotleciki mielone z ryby z cebulą, natką pietruszki i młodymi pędami czosnku. Pyszne domowe kotlety z ryby na obiad, najlepsze z krążkami cebulowymi i surówką z kapusty.

  • 4 smaczne sposoby na rybę

    Dorsz w ziołowej posypce z cukinią Składniki: 4 filety z dorsza (lub innej ulubionej ryby) średnia cukinia 10 pomidorków koktajlowych duży pęczek natki kilka listków bazylii garść(...): posiekaj natkę, bazylię, orzechy macadamia. Wymieszaj z serem i bułką tartą. Dodaj łyżkę oliwy i trochę soku z cytryny. Wymieszaj, żeby składniki sie zlepiły. Ułóż filety na papier do pieczenia. Wyłóż na...

  • Rewelacyjny dodatek do smazonych filetow rybnych

  • Obiad w pół godziny

    ...zalać ziemniaki na patelni. Smażyć mieszając, aż całość się zetnie. Posypać zieleniną. Czas przygotowania 30 minut Propozycja 2. Pierś z warzywami Składniki na 2 porcje: - 2 pojedyncze filety(...), - 100 g filetu z kurczaka, - 50 g makaronu wstążki, - sól, pieprz, curry, - łyżeczka oleju słonecznikowego, - 50 ml bulionu warzywnego, - 3 łyżki jogurtu naturalnego, - 1 łyżeczka mąki...

  • zdrowe i proste

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    Filet z sandacza z warzywami i ryżem Składniki: - 400 g zielonej fasolki, - 350 g marchewki, - 160 g ryżu z dodatkiem dzikiego ryżu, - sól, - 8 filetów z sandacza, - sok z jednej cytryny(...) koperku Przygotowanie: Ryż gotować w osolonej wodzie 18-20 minut. Ryby skropić sokiem z połowy cytryny, doprawić solą i pieprzem. Marchewki pokroić w półplasterki. Marchewki i fasolkę, ugotować...

  • Sprawdzony przepis na "Potrawka z ryby z żurawiną"

Artykuły na temat: filet z ryby zapiekana z czosnkiem
  • Dziś ryby mają głos!

    Zapiekany mintaj Składniki na 4 porcje: 4 filety z mintaja, mała cebula, cukinia, 40 dag marchewki, cytryna, 1-2 łyżki masła, sól, pieprz czarny i ziołowy Na sos: 10 dag żółtego sera, szklanka słodkiej śmietanki, 1/4 kostki masła, 2-3 łyżki mąki 1. Filety z mintaja rozmroź wcześniej. Następnie umyj je pod strumieniem bieżącej wody, ułóż na ściereczce i osusz. Do osuszenia nie używaj...

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • Sposób na rybkę

    Gdyby częściej gościły na naszych stołach, bylibyśmy dużo zdrowsi. Ryby bowiem przedłużają młodość i chronią przed wieloma chorobami. Można je smażyć, gotować, dusić, zapiekać... Każda metoda jest dobra.

  • Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne! Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach...

  • Sezon na grillowanie

    ...gdy mięso leży na tackach, tłuszcz osadza się na nich, nie pali się i nie ma problemu. Jednakże bardzo zachęcam do próbowania innych dań z grilla. Jakie pani poleca? - Świetnie grillują się ryby, no i całe bogactwo warzyw i owoców, które należy piec w naczynkach albo zawinięte w folię aluminiową. Filet lub całą rybę można wrzucić na ruszt z czosnkiem i natką pietruszki. A warzywa - choćby...

  • Świeża ryba? Tylko nad morzem, a najbliżej mamy nad Bałtyk. Czy na pewno jemy świeżą rybę i czy wiemy za co płacimy? Fot. 123RF/Picsel Smażona rybka to punkt obowiązkowy w każdej nadmorskiej miejscowości. W menu halibut, sandacz, łosoś, dorsz, węgorz, flądra i śledź. Ceny na pierwszy rzut oka przystępne, ale gdy przychodzi do płacenia - rachunek przekracza 70 złotych za porcję. No, ale za świeżą rybę, z własnego połowu musimy zapłacić. Tylko czy na pewno jest ona świeża?   Sprzedawcy...

  • Rozmaitości z pieca

    .... Ryba w marchewce Składniki na 4 porcje: 80 dag marchewki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 80 dag filetów z mintaja lub innej białej ryby, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny(...) skóry). Brokuły umyć, wrzucić do wrzątku i gotować 2-3 minuty. Rybę rozmrozić (możemy oczywiście użyć świeżej ryby). Formę żaroodporną do zapiekania wysmarować masłem. Układać w niej warstwami...

  • Z każdej strony słychać głosy, że jedzenie ryb bardzo korzystnie wpływa na zdrowie i dostarcza drogocennych dla organizmu składników. Niestety ale na polskich stołach ryby pojawiają się nadal zbyt rzadko. Fot. 123RF/PICSEL Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około 11 - 12 kilogramów - to ponad...

  • Sposób na sandacza

    Zapiekany na cukinii Składniki na 4 porcje: 3 cukinie (ok. 60 dag), 1 cebula, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 200 ml wytrawnego białego wina, 4 filety z sandacza, 75 dag ziemniaków, 1 pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1 cytryna. Filety rybne opłukać, osuszyć. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Cukinie umyć, odciąć końce, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Na...

  • Warto zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Niestety, mimo wielu zalet, niektóre z ryb mogą nam szkodzić. Gatunki tłuste mogą kumulować substancje toksyczne w swoich tkankach, w tym także metale ciężkie. Najbardziej niebezpieczne z nich to ołów, kadm, rtęć i arsen. Dlaczego tak groźne substancje pojawiają się w mięsie ryb? Powodem jest zanieczyszczone środowisko, w którym żyją. Te toksyczne...