• Informacje na temat:

    filet z dorsza na czym smażyć

Przepisy na temat: filet z dorsza na czym smażyć
  • Dorsz z Colesławem z mięty

    ...700 g filetów z dorsza, oczyszczonego ze skóry i ości, pociętego na ukos w paski szerokości 1,5 cm, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, półtorej łyżki oliwy z oliwek, około 24 listków mięty do dekoracji. Mieszamy razem: miód, sok z cytryny, majonez, śmietanę i miętę. Doprawiamy solą i dodajemy ogórka. Wstawiamy do lodówki na pół godziny, następnie odcedzamy sok i go zachowujemy. Rybę skrapiamy...

  • Dzisiaj również proste, tradycyjne i sprawdzone danie,. Często gdy nie mam pomysłu na obiad to właśnie wracam pamięcią do dzieciństwa i potraw, które moja Mama robiła. Jedną z nich był filet z dorsza w chrupiącej panierce.

  • Na lepszy nastrój

    Zapiekany dorsz à la crème Składniki: 1 kg filetów z dorsza, 1 seler, 300 g mrożonej fasolki szparagowej, 1 papryka bez skóry, 1/2 szklanki białego wina, 200 g startego sera bursztyn, 3 szklanki śmietany 36 proc., 2 jajka, 2 ząbki czosnku, sól, oliwa Umyj filety. Osusz je papierowym ręcznikiem, przypraw solą i pieprzem, pokrój w paski. Obierz seler, pokrój go w kostkę i podsmaż na...

  • Wypróbowany przepis na "Kokosowy filet z dorsza"

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    ...i razowego pieczywa, aby posiłek był pełnowartościowy.  Idealnie sprawdzą się szaszłyki z kawałeczkami indyka lub filetu z kurczaka oraz warzywami: plasterkami cukinii, kawałkami papryki, pomidorkami...

  • Przepis wart wypróbowania: "Filet z dorsza w posypce"

  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    ...1. Tropikalne musli : Wspaniałe na śniadanie! Wystarczy, że do płatków owsianych dodasz rodzynki, owoce (świeże lub suszone), np. banany, morele, ananas, garść orzechów i zalejesz naturalnym jogurtem. 2. Złocista panierka : Świetna do ryby czy kurczaka! Filet, np. z dorsza, oprósz solą, pieprzem, opanieruj w mące, roztrzepanym jajku i płatkach owsianych (pierś kurczaka wystarczy zanurzyć w jajku...

  • ryba jest soczysta i chrupiąca, podawać z czym się lubi i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO!!!

  • Z garnków świata: Szwecja

    Makłowicza. Dorsz z jarzynami Przygotuj: 4 filety z dorsza; 4 marchewki; 2 białe rzodkwie; 1 łyżeczkę cukru; 2 łyżki masła; 2 jajka ugotowane na twardo; 1 łyżeczkę kawioru; 1 szklankę wody; sól i pieprz. Filety z dorsza posól, popieprz i pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę i 40 minut. W garnku rozpuścić masło. Jarzyny pokrój w grube paseczki, wrzuć do garnka z masłem, dolej odrobinę wody...

  • aromatyczne ,wyszukane smaki

Artykuły na temat: filet z dorsza na czym smażyć
  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...

  • Kotlety rybne

    ...1. Kajzerkę wymocz w mleku, a gdy już zmięknie, odsącz. 2. Pokrój filet z dorsza i surowy boczek na mniejsze kawałki. Dorsza i boczek zmiel w maszynce do mięsa. To samo zrób z kajzerką. 3. Do masy dodaj całe jajko oraz tymianek, koper i pietruszkę. 4. Wyrób rękami zwartą masę, uformuj małe kotlety i obtocz w bułce tartej. 5. Na patelni rozgrzej smalec i smaż na nim kotlety na złoty kolor...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Ryby mają głos

    ...tygodniowo jeden niewielki filet z łososia (ok. 100 g) lub 300 g śledzi. - Ważne, by w te dni, gdy jemy rybę, zrezygnować z mięsa i wędlin, a także jajek i roślin strączkowych - podkreśla Hanna(...) niewielką ilością śluzu, czerwone skrzela. Dlatego świeżość ryby najłatwiej ocenić wtedy, gdy kupujesz ją w całości. Wolisz filety? Naciśnij mięso palcem - powinno być sprężyste i jędrne (nie może się...

  • Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Dodatkowo warto znać kilka zasad, dzięki którym dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat. 1. Patelnie rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę2. Dodawaj jak najmniej tłuszczu (1...

  • Zupa z łososiem

    Składniki: 50 dag filetu z łososia (ew. z dorsza lub mintaja) 3 marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka kawałek selera (ok. 15 dag) 6 szkl. bulionu warzywnego 1 cebula 1 łyżeczka masła sok(...) listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Jarzyny zalej bulionem i gotuj 12–15 minut. W tym czasie filet z łososia opłucz, osusz, potnij na kawałki. Rybę włóż do gotującej się zupy. Poczekaj, aż...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Jakie ryby są najzdrowsze. Jak rozpoznać świeżą

    ...oczekujmy też zbyt wiele, jeśli wybieramy kostki rybne. Producenci nie robią ich z filetów dobrej jakości. Dlatego zalecają je panierować i smażyć zamrożone, bo po rozmrożeniu kostki po prostu się(...) budzić wątpliwości. Filety rybne przed zamrożeniem pokrywane są tzw. glazurą zabezpieczającą przed wysychaniem. Za niezbędną uznaje się glazurę stanowiącą 3-5 proc. masy ryby. Tymczasem po rozmrożeniu...

  • Gotowanie to nic innego jak poddawanie produktów obróbce termicznej. Krzątając się codziennie po kuchni w celu zrobienia pysznego obiadu czy deseru, nie zdajemy sobie sprawy, jakim reakcjom chemicznym poddajemy artykuły spożywcze. Wiadomo, że wszystkie potrawy smakują lepiej, jeśli w ich przygotowanie włożymy serce i uczucie. Pomyślmy jednak jak wspaniałe dania będziemy mogli przygotować jeśli posiądziemy minimalną wiedzę na temat procesów wykorzystywanych w kuchni molekularnej. Nowe...