• Informacje na temat:

    figi zapiekane

Przepisy na temat: figi zapiekane
  • Zapiekane mini tarty

    ...sera, układamy czerwoną cebulę, pokrojone na ćwiartki figi, posypujemy oregano. Mieszamy miód z oliwą oraz świeżo zmielonym pieprzem, połową "sosu" skrapiamy tarty, stawiamy do nagrzanego piekarnika...

  • Sprawdzony przepis na "Zapiekana figa"

  • Ser typu camembert w sosie rodzynkowym z figami i rukolą

    Życie w pośpiechu nie musi oznaczać rezygnacji ze smacznych i zdrowych posiłków. Proponujemy danie, które można przygotować w łatwy i przyjemny sposób. Idealne połączenie sera i słodyczy owoców sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, ale będzie też doskonałą propozycja na kolację w gronie znajomych. Kompozycja aromatycznej figi, słodkich i soczystych rodzynek z serem camembert z pewnością...

  • Bardzo smaczna przekaska, która powstaje w ciagu 10 minut. Swieze figi grillowane z kozim serem doprawionym miodem, siekanymi pistacjami i rozmarynem.

  • Przysmaki z szynką i serem

    ...przygotuj jajka sadzone. Połóż na każdy naleśnik plasterek sera wędzonego, szynki dojrzewającej, trochę rukoli i jajko sadzone. Dopraw i podawaj.  Zapiekane pieczarki Sposób przygotowania(...) pietruszki. Błyskawiczna sałatka Sposób przygotowania Umyj rukolę, osącz i osusz. Ser pokrusz, szynkę porozrywaj na paski. Świeże figi umyj i pozbaw je twardych ogonków, a następnie...

  • Czy wspominałam że mam słabość do ryb ? Dzisiaj mintaj aromatyczny , lekko słodkawy przełamany kwasowością limonki.

  • Najlepsze przepisy z miodem

    .... 75 g masła, miód i 175 g mąki wyrobić na posypkę. Figi pokroić w ćwiartki. Mascarpone, żółtka, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i likier wymieszać na gładką masę. Tartę wyjąć z pieca ułożyć na niej figi zalać przygotowaną masą, posypać posypką i piec kolejne 30 minut. Gotową tartę posypać orzeszkami piniowymi uprażonymi na patelni bez tłuszczu. Czas przygotowania: 90 minut...

  • Oryginalna, szybka przystawka o zaskakującym smaku.Przepis usłyszany w radio.

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ...słonecznikowego Przygotowanie: Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, figi przekroić na 4 części. Jedną figę obrać. Miąższ, sok, olej z orzechów i ocet zmiksować. Sos doprawić solą pieprzem i cukrem. Sałatę...

  • Smaczny pomysł na "Figi w miodzie"

Artykuły na temat: figi zapiekane
  • Przepisy zwyciężczyni MasterChefa

    Figi z serem roqueford, zupa z zielonego groszku, ruloniki z soli, rostbef z sosem rémoulade i lody migdałowe na ciepłych śliwkach - to przepisy Basi Ritz, zwyciężczyni programu "MasterChef", którego finał obejrzeliśmy w niedzielny wieczór, 25 listopada, na antenie TVN. Dziś jej książka kucharska ukazała się w księgarniach. My już teraz prezentujemy jej fragmenty.

  • Zawierają mnóstwo witamin, obniżają cholesterol, odmładzają, chronią przed rakiem, dodają energii oraz są skutecznym afrodyzjakiem. Małe, niepozorne i pyszne...figi. Fot. 123RF/Picsel Figowiec pospolity, na którym rosną te tajemnicze owoce, uprawiany jest na terenach śródziemnomorskich, czyli tam, gdzie jest gorąco. Gruzja, Armenia, Grecja, ale także na przykład Kalifornia - to miejsca, gdzie można zjeść figę prosto z drzewa. W Polsce o świeże i dobre figi wcale nie jest łatwo, chociaż coraz...

  • Lekki obiadek pełen słodyczy

    ...niewielką ilością ciepłej wody lub słodkim likierem - pod warunkiem jednak, że zapiekanego ryżu nie będą jadły później dzieci. 3. Jajka umyj, osusz i rozbij, oddzielając żółtka od białek. Białka wstaw do(...) migdałowych, szczypta soli l kilka migdałów Przygotowanie: 1. Figi i rodzynki drobno posiekaj, morele przekrój na pół. Zagotuj w rondelku szklankę wody. Na wrzącą wodę wrzucić imbir, cynamon oraz...

  • Nie każdy z nas musi być masterchefem, żeby czarować w swojej kuchni. Czasem wystarczy przewaga kreatywności i pomysłowości nad wiedzą i umiejętnościami. Warto mieć w pamięci znane przysłowie: praktyka czyni mistrza i odważniej eksperymentować ze smakiem. Karnawał, a także wszelkie inne spotkania ze znajomymi, to świetna ku temu okazja. Umawiamy się z bliskimi na wieczór, kupujemy dobre wino i bezradnie stajemy przed lodówką przeczesując wzrokiem jej półki. Przyjrzyjmy się kilku przepisom...

  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    ...wrażenie, że kliknęło zanim dojechaliśmy na miejsce, już w Padwie. Zrobiliśmy przystanek na kawę, zaparkowaliśmy auto i wylądowaliśmy na starym mieście. Kupiłem sobie figi, usiedliśmy na kawę i okazało się, że to najlepsza kawa w moim życiu. Do tego 35 stopni, niebieskie niebo - tak jak lubię. Wbiłem zęby w dojrzałe figi i pomyślałem: "Jezus Maria, jestem w raju". A potem pojechaliśmy dalej i okazało...

  • W kwestii smaku ambitni i utalentowani kucharze z Radisson Blu Hotel Kraków nie idą na ustępstwa - doceniają smak tradycyjnych polskich potraw ale nie boją się eksperymentować. W marcu proponują gościom restauracji Milk&Co najlepsze polskie specjały w nowej odsłonie, która może zaskoczyć, zadziwić, zachwycić... Fot. 123RF Wielka rewolucja w gastronomii nie ominęła Polski. Coraz więcej jest u nas kucharzy, którzy mają świeże spojrzenie na tradycyjne potrawy, eksperymentują i odnoszą sukcesy....

  • Ziemniaki stylowo

    ...: 1 marchewka 1 cebula 750 g ziemniaków 3 łyżki masła 50 g wędzonego boczku 2 gałązki rozmarynu Sól 100 g śmietany Pieprz z młynka 1 łyżka chrzanu 4 figi Marchewkę(...). Wyjąć boczek i rozmaryn. Dodać śmietanę. 2/3 zupy zmiksować. Doprawić solą pieprzem i chrzanem. Figi pokroić na ćwiartki, z pozostałego rozmarynu oberwać listki. Rozmaryn i figi podsmażyć na maśle...

  • Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te słyną z wielu dobroczynnych właściwości. Produkt jest naturalnie słodzony, nie zawiera konserwantów. Słodki smak i naturalny skład zachwycają nawet wymagających smakoszy. Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te wspomagają prawidłową pracę układu hormonalnego, układu pokarmowego oraz odpornościowego. Słyną również z właściwości...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...zaś podawana na słodko, a jej podstawowymi składnikami są bakalie: suszone śliwki, rodzynki, płatki migdałowe, figi , orzechy włoskie oraz daktyle. Smak dopełnia ponadto: starty na tarce piernik...

  • Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Nie masz jeszcze pomysłu na świąteczne menu i dekoracje? Podpowiadamy, jak sprawić, by tegoroczny świąteczny obiad na długo pozostał w pamięci twoich gości. Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Po pierwsze: Święconki Święconka (nazywana także święconym) to tradycyjna nazwa pokarmów, które świeci się w kościołach w Wielką Sobotę. Zgodnie ze starym zwyczajem, który sięga XIV wieku, gospodynie wkładają do wiklinowych koszyków (zdobionych...