• Informacje na temat:

    feta i kasza

Przepisy na temat: feta i kasza
  • Z kaszą bulgur, fetą i suszonymi pomidorami

    Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni takimi przysmakami. A jeśli zaproponujesz im je do pracy czy szkoły, wezmą podwójną porcję.

  • Kasza jaglana prosto z patelni czyli stir-fry z zieloną fasolką, papryką, pomidorkami koktajlowymi i fetą ; doprawione pieprzem, chilli oraz czosnkiem. To wspaniała propozycja na lekki lunch lub wykwintną kolację. Kaszę i fasolkę najlepiej ugotować dzień wcześniej, następnego wystarczy podsmażyć z ulubionymi dodatkami i cieszyć się smakiem pysznej potrawy. Po więcej przepisów zapraszam na bloga. :)

  • Sałatka z kaszą jęczmienną

    Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej 100 g sera typu feta 1 średni zielony ogórek (albo 1 duży ogórek kiszony) Papryka czerwona 2 pomidory 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz(...). Na wierzch dodaj kawałki sera feta.

  • Ciekawa i lekka propozycja na pożywny obiad lub kolację, zarówno na co dzień, jak i od święta. Wbrew pozorom przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele, nawet z dodatkowym czasem spędzonym w piekarniku... ale dla takiej zapiekanki warto poświęcić te kilka minut dłużej. ;)

  • Papryka nadziewana kaszą

    Składniki: 2 duże filiżanki kuskusu mały pomidor ok. 15 dag sera feta papryka czerwona i żółta ok. 1,5 szkl. gorącej wody lub  bulionu 1/2 szkl. startego żółtego sera 1/2 szkl. czarnych oliwek sól, pieprz Przygotowanie: 1. Nagrzej piekarnik do ok. 180°C. Kaszę wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą lub bulionem tak, aby płyn sięgał mniej więcej 1 cm ponad poziom kaszy, odstaw na...

  • Pyszna sałatka na imprezki :)

  • Sałatka z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio

    Kto poszukuje lekkiego dodatku zastępującego pieczywo, ten powinien skorzystać z kaszy. Kasza jest ceniona od wieków i często używana w kuchni. Ten tani, a jednocześnie bardzo zdrowy produkt ma wiele zastosowań w kuchni, a w połączeniu z mięsistą i aromatyczną śliwką kalifornijską może dać przepyszny efekt.

  • inny sposób na podanie kaszy gryczanej :-)

  • Sałatka z kiełkami

    Zdrowo i smacznie!

  • Sałatka z warzywami i orzechami - czyli zdrowie na talerzu

Artykuły na temat: feta i kasza
  • Kotleciki z fetą i orzechami

    ...na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie płyn. Studzimy.  3. Ser feta kroimy w małą kostkę. Ugotowaną kaszę z cebulą przekładamy do miski, dodajemy ser, jajo, posiekany tymianek...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Roladki z bakłażana z serem feta

    ...1. Obraną cebulę drobno siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kaszę jaglaną, solimy, mieszamy i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 minut, aż kasza będzie miękka. 2. Groszek rozmrażamy na sitku. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Ser rozkruszamy na mniejsze kawałki, łączymy ze szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem, mieszamy. 3. Umyty bakłażan kroimy wzdłuż, na...

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....

  • Gołąbki z serem typu feta i papryką

    Gołąbki możesz zrobić z różnym farszem, ale dobrze, jeśli jego składniki są zmielone. Na nadzienie dobrze sprawdza się też np. kasza.

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Pęczotto z botwinką i fetą

    Dzięki powolnemu wchłanianiu bulionu kasza przejmuje część jego smaku, a przy okazji zachowuje kształt i jędrność. W potrawie tej łączy się słodycz buraków, słony posmak fety oraz wiosenne zapachy natki pietruszki i koperku. A do tego ten optymistyczny różowy kolor! Botwinkę myjemy - szczególnie dokładnie liście. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Łodyżki - na kawałeczki, a liście - w paski...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    Kasza jaglana jest jedną z najstarszych kasz! Ostatnio wróciła do łask i jest... bardzo modna. Nie bez powodu! Mogą ją jeść osoby z wieloma problemami zdrowotnymi, bo łagodzi dolegliwości, a także dodaje energii.

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...