• Informacje na temat:

    fermentacja fasoli

Przepisy na temat: fermentacja fasoli
  • Sok z kiszonych buraków - na zdrowie!

    Buraki są bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych, jak wapń magnez sód i potas. Fermentacja zwiększa w nich ilość witaminy B6 i B12. Sprawia to, że kiszone buraki i sok pomaga w chorobach skóry, zapobiega niedokrwistości, depresji, bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni. Proces kiszenia sprawia, że składniki pokarmowe, które zawierają buraki, są łatwiej przyswajalne. Pamiętać także...

  • Zupa krem z fasoli z puszki,szybka i smaczna

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Tradycyjne ciasto drożdżowe zastąpiłam ciastem z fasoli. Polecam :)

  • Sycąca pasta, w sam raz na kanapeczki do śniadania. Najlepsza z razowym chlebem i pomidorem na górze. Zawiera dużo błonnika i długo nie pozwala zgłodnieć.

  • Niejednokrotnie w restauracji jako tzw. “czekadełko” dostawałam smalec z chlebem lub właśnie ten “smalec” z fasoli. Fajnie sprawdzi się na zimna przekąskę, gdy przyjdą goście. Do tego podaję kawałki podsmażonej tortilli. Ale z domowym pieczywkiem lub chrupiącą bagietką też będzie smakować wspaniale :)

  • Smaczna, dietetyczna pasta. Łatwo się rozsmarowuje na pieczywie.

  • Nie jeden powie że to fasolka po bretońsku, ale nie do końca. Czerwona fasola i nasiona fenkułu, smakuje nieziemsko.

  • Dla osób lubiących fasolę.Taka sałatka jest doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i pieczonej białej kiełbasy.

  • Wyjątkowo pyszne kotlety

Artykuły na temat: fermentacja fasoli
  • Fasola: Do wyboru, do koloru

    Nie ma jak fasola. To jeden z najzdrowszych i najpożywniejszych pokarmów świata. Dla wegetarian stanowi wybawienie, bo dostarcza mnóstwo białka, którego w ich diecie zwykle brakuje. W fasoli białka jest dwa razy więcej niż w tej samej ilości mięsa (tyle że niestety mniej przyswajalnego niż zwierzęce). Ziarna są również źródłem puryn, które hamują rozwój tkanek nowotworowych, a także związku...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Koniec ze wzdęciami

    Moczenie w zimnej wodzie Fasolę lub niełuskany groch (łuskanego nie trzeba moczyć) zalej zimną wodą i wstaw do na noc do lodówki. Zapobiegnie to fermentacji ziaren. Pamiętaj! Im większa fermentacja(...) godziny, dolewaj wrzątku. Mocz przez 2 godziny. Następnie odlej wodę, nalej świeżej i gotuj na małym ogniu.  Bez moczenia Grochu i fasoli można nie moczyć. Ziarna zalej jedynie zimną wodą, zagotuj...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Nie jesz mięsa? Sprawdź, czym je zdrowo zastąpić

    Wiele pań po czterdziestce skreśla z diety mięso... z różnych powodów. Można to zrobić, ale ważne, by sobie przez to nie zaszkodzić.

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Zaparcia -  pokonaj je naturalnie

    ...z wodą albo jogurtem i 2-3 suszonymi śliwkami, figami lub daktylami oraz połówką jabłka, gruszki albo pomarańczy. Na obiad - porcja warzyw strączkowych (fasoli, soczewicy, soi, bobu) z kawałkiem...

  • Kiszone ogórki, kiszona kapusta, wszelkiego rodzaju kefiry – ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez tych przysmaków. One zaś nie mogłyby powstać bez procesu fermentacji. Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Jakie potrawy jeszcze powstają w procesie fermentacji? Fot. 123RF/ Picsel Czym jest fermentacja? Podczas fermentacji mikroorganizmy, czyli bakterie, grzyby i drożdże zmieniają smak, zapach oraz konsystencję produktów. Stają się one również bardziej kwaśne. Mikroorganizmy działają...

  • Eksperci przekonują: węglowodany nie tuczą

    Węglowodany już dawno okryły się złą sławą, jednak jak wskazuje coraz więcej badań, chcąc zachować smukłą sylwetkę nie musimy z nich rezygnować. Wręcz przeciwnie - są one konieczne dla zachowania smukłej sylwetki.

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...