• Informacje na temat:

    faworki z wódką

Przepisy na temat: faworki z wódką
  • Chrupiące faworki

    .... 3. Następnie jeden koniec paseczka z ciasta przełóż przez otwór - tak, jak jest to pokazane na zdjęciu. Aby faworki czekające na usmażenie nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną, czystą ściereczką. W dużym, dość głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz. 4. Faworki wkładaj kolejno do rondla na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor. Usmażone osączaj z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na bibule lub kuchennym...

  • Robienie takich ciasteczek z dzieckiem to czysta przyjemność dla rodzica, a dla dziecka wielka radość:))

  • Klasyczne faworki

    ...i szerokości ok. 4 cm. W ka.dym pasku ciasta zrób nacięcie. Jeden koniec przełóż przez otwór. Aby uchroni. faworki czekające na usmażenie przed obsychaniem, przykryj je lekko wilgotną ściereczką. Przygotowane faworki smaż następnie na mocno rozgrzanym tłuszczu na żółty kolor. Usmażone faworki osącz z tłuszczu, kładąc je na bibule lub kuchennym papierowym ręczniku. Gotowe przełóż na talerz...

  • Najlepszy przepis na faworki to ten z wydłużonego zeszytu mojej mamy. Ta sama receptura od wielu lat. Niezawodna i ponadczasowa. Faworki są bardzo kruche i mocno napowietrzne. Idealne na tłusty karnawał!

  • Faworki babuni

    ...nożem lub radełkiem na paski o długości 12 - 14 cm oraz szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą...

  • Tak wiem. Nie jest to tłusty czwartek, ale dzisiaj miałam ochotę zrobić coś na słodko. A, że w tym roku nie obchodziłam tłustego czwartku, to postanowiłam to nadrobić we własny sposób. Przynajmniej wszyscy się najedzą i będzie co jeść do kawy :) Łatwo, szybko i przyjemnie... A na dodatek przepysznie. Oto faworki z przepisu mojej mamy :)

  • Przepisy na tłusty czwartek

    ...bibule. Faworki (chrust) Składniki: 35 dag mąki; łyżka masła; 3 żółtka; jajko; 7 łyżek śmietany; łyżka spirytusu, 2 łyżki wódki albo łyżka octu; smalec lub olej; cukier puder. Z mąki, masła, jajek...

  • jakiś czas temu zaciekawił mnie przepis na babkę z wódką, nie do końca dlatego że jest w niej wódka; ale ze względu na to skąd pochodzi, jak napisała autorka jeszcze od babci. Tak mi się przypomniał smak pysznego ciasta które piekła moja babcia, że postanowiłam ją jak najszybciej upiec. I to był strzał w 10!!! Co do smaku przypomina babkę piaskową, chociaż nie jest tak puszysta i sucha, ciasto jest raczej zbite. Tak sobie myślę żeby kiedyś wykorzystać jako bazę do tortu bo świetnie by się...

  • Ogórki w nietypowej marynacie, super zakąska lub dodatek do koreczków.

  • Przepis wart wypróbowania: "Faworki"

Artykuły na temat: faworki z wódką
  • Tradycyjne faworki

    ...o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, delikatnie zwilżoną ściereczką. Smażyć na...

  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...

  • Faworki

    ...-14 cm oraz szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, najlepiej przykryć je wilgotną ściereczką. Ciasteczka smażyć na...

  • 75 przepyszności!Od klasycznych racuszków z serem po pączki z... kiełbasą! Na rozgrzewkę - prezentacja sprawdzonych technik formowania pączków, faworków i racuchów. Na kolejnym etapie wtajemniczenia - sposoby na stworzenie pączków z białą obwódką i oryginalne sposoby podania gotowych przysmaków. Zachwyć się smakiem róży karnawałowych, odkryj słodycze z rozmaitych zakamarków świata - nawet z Egiptu! Jeśli preferujesz dania pikantne, zajrzyj do przepisów na racuchy piwne i pączki ziemniaczane....

  • Faworki już gotowe, część nawet już znikneła-Zouzuniu nie przejmuj sie na jutro na pewno coś zostanie, o linie zaczniemy dbac znów w sobotę :O)Annoanno...

  • Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki, nazywane też chrustami lub chruścikami. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Jak wyglądają faworki idealne?      fot. 123RF.COM Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka....

  • Supełki faworkowe

    .... Paseczki związywać w węzełek. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, lekko wilgotną ściereczką. Ciastka smażyć na złocisty kolor (nie kłaść do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu...

  • W czasie karnawału tradycja nakazuje bawić się i jeść do syta, najlepiej tłusto i słodko. W Tłusty Czwartek na pewno wybierzemy pączki lub chrusty. Czym objadać się w pozostałe dni karnawału? Co serwować w karnawale?      Fot. 123RF.COM Karnawał, przypadający na okres od święta Trzech Króli, czyli 6 stycznia i trwający do Środy Popielcowej (rozpoczynającej Wielki Post) jest mocno zakorzeniony w tradycji chrześcijańskiej. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego "carnavale", czyli "pożegnania...

  • Ostatkowe słodkości

    ...z nadzieniem. W wielu domach prym wiodą także faworki, inaczej zwane chrustem. Można też przyrządzić serowe oponki z dziurką. Lojalnie ostrzegamy, z każdego z naszych przepisów można zrobić góry słodyczy(...) ściekł z nich tłuszcz. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Faworki Składniki na 25 sztuk: pół kg mąki , 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, płaska łyżeczka cukru pudru, pół łyżeczki proszku do...

  • Jak głosi ta stara zapustna przepowiednia, Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał jakoby niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Fot. 123RF/Picsel Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego faveur, czyli wąska wstążeczka. Jak właściwie nazwać te...