• Informacje na temat:

    faworki drożdzowe mojej babci

Przepisy na temat: faworki drożdzowe mojej babci
  • Sprawdzony przepis na faworki mojej Teściowej - mistrzyni słodkości wszelakich, która (z wielu wypróbowanych przepisów) właśnie ten wykorzystuje i poleca. Polecam i ja taki przepis na chrust :)

  • Co to za ostatki bez faworków...wg przepisu mojej babci...koniecznie ze spirytusem i obowiązkowo smażone na smalcu !

  • Sprawdzony przepis na "Piernik mojej Babci"

  • Bardzo smaczne,szczególnie na święta!!!

  • szybka, smaczna sałatka do obiadu i nie tylko...

  • To ciasto jest najwspanialsze na świecie!

  • Zapraszam na pyszne klasyczne ciasto drożdżowe z zeszytu mojej babci :)

  • Chrust, tudzież faworki robione z przepisu mojej babci są najlepsze na świecie!

  • Taka zupa często gościła w domu mojej babci, szczególnie, kiedy było pranie. W tamtych czasach pranie (nawet we Frani) zajmowało całą rodzinę i cały dzień. Należało wtedy siedzieć cicho i wchodzić nikomu w paradę, bo można było oberwać ścierką. Ze względu na brak czasu obiad również był szybki - pomidorowa z przecieru, koniecznie z ryżem.

  • Smak mojego dzieciństwa... sernik gotowany mojej babci - najlepszy na świecie!!

Artykuły na temat: faworki drożdzowe mojej babci
  • Legenda głosi, że powstały przez przypadek, kiedy młody kucharz, niechcący wrzucił do garnka z rozgrzanym olejem pasek ciasta. Gdyby nie ten przypadek, nie poznalibyśmy tradycyjnych faworków. Fot.123RF/Picsel Jak twierdzą historycy, te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż wiemy, że tradycja ich przygotowywania istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Jak je właściwie nazwać? Te...

  • 75 przepyszności!Od klasycznych racuszków z serem po pączki z... kiełbasą! Na rozgrzewkę - prezentacja sprawdzonych technik formowania pączków, faworków i racuchów. Na kolejnym etapie wtajemniczenia - sposoby na stworzenie pączków z białą obwódką i oryginalne sposoby podania gotowych przysmaków. Zachwyć się smakiem róży karnawałowych, odkryj słodycze z rozmaitych zakamarków świata - nawet z Egiptu! Jeśli preferujesz dania pikantne, zajrzyj do przepisów na racuchy piwne i pączki ziemniaczane....

  • W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię, Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki, nazywane też chrustami lub chruścikami. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Jak wyglądają faworki idealne?      fot. 123RF.COM Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka....

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Masz dość monotonnych potraw, ale brak Ci pomysłów jak urozmaicić codzienne posiłki ? Weź udział w konkursie i wygraj jedną z trzech książek Darii Ładochy „W mojej tajskiej kuchni” Fot.123rf   Książka „W mojej tajskiej kuchni" odkrywa przed nami tajemnice Azji. Niecodzienne przyprawy, zaskakujące dodatki, wielość kolorów wprowadzają nas w świat egzotyki i tajskich przygód. Dzięki 90 przepisom zawartym na stronach książki Darii Ładochy będziesz mógł poeksperymentować w kuchni i przygotować...

  • Dzięki temu oznaczeniu będziesz wiedział, że dany przepis znajduje się już w Twojej książce. Przy każdym przepisie, który już znajduje się w Twojej książce będziesz widział odpowiednie oznaczenie, przy przycisku ‘Dodaj do książki'.     >> Więcej pytań?

  • Wyłoniliśmy zwycięzców konkursu, do których powędruje wspaniała książka autorstwa Darii Ładochy "W mojej tajskiej kuchni" oraz torba na zakupy Smaker.pl. Ogromnie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia, jakie do nas przesłaliście. Miło wiedzieć, że tak wiele osób odżywia się w sposób świadomy, zgodnie z filozofią "jesteś tym co jesz". Spośród wszystkich Waszych propozycji wyłoniliśmy trzy. A oto zwycięzcy: Pani Aneta Filozofia gotowania Darii Ładochy sprowadza się do tego, by szybko łączyć...

  • Maria Ożga to finalistka II edycji programu Master Chef. Właśnie napisała książkę ze swoimi przepisami na przeróżne okazje. Nam zdradziła, jak ocenia swoją przygodę w Master Chefie, co łączy pracę księgowej i pasję kulinarną, i jak wymyśla swoje potrawy. Powiedziała pani, że pierwszą potrawą, jaką pani przygotowała, była jajecznica na maśle. Kto pokazał pani, jak taką jajecznicę należy przygotować? - W moim rodzinnym w domu pasjonatem gotowania jest tato, a mama gotuje z obowiązku:)....