• Informacje na temat:

    faworki drożdzowe mojej babci

Przepisy na temat: faworki drożdzowe mojej babci
  • Sprawdzony przepis na faworki mojej Teściowej - mistrzyni słodkości wszelakich, która (z wielu wypróbowanych przepisów) właśnie ten wykorzystuje i poleca. Polecam i ja taki przepis na chrust :)

  • Rewelacyjne, kruche, super cieniutkie faworki są tak pyszne, że u nie jednej już osoby wywołały uśmiech i wspomnienie - zupełnie jak u mojej babci :)

  • Co to za ostatki bez faworków...wg przepisu mojej babci...koniecznie ze spirytusem i obowiązkowo smażone na smalcu !

  • Sprawdzony przepis na "Piernik mojej Babci"

  • szybka, smaczna sałatka do obiadu i nie tylko...

  • Bardzo smaczne,szczególnie na święta!!!

  • To ciasto jest najwspanialsze na świecie!

  • Zapraszam na pyszne klasyczne ciasto drożdżowe z zeszytu mojej babci :)

  • Taka zupa często gościła w domu mojej babci, szczególnie, kiedy było pranie. W tamtych czasach pranie (nawet we Frani) zajmowało całą rodzinę i cały dzień. Należało wtedy siedzieć cicho i wchodzić nikomu w paradę, bo można było oberwać ścierką. Ze względu na brak czasu obiad również był szybki - pomidorowa z przecieru, koniecznie z ryżem.

  • Chrust, tudzież faworki robione z przepisu mojej babci są najlepsze na świecie!

Artykuły na temat: faworki drożdzowe mojej babci
  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...

  • 75 przepyszności!Od klasycznych racuszków z serem po pączki z... kiełbasą! Na rozgrzewkę - prezentacja sprawdzonych technik formowania pączków, faworków i racuchów. Na kolejnym etapie wtajemniczenia - sposoby na stworzenie pączków z białą obwódką i oryginalne sposoby podania gotowych przysmaków. Zachwyć się smakiem róży karnawałowych, odkryj słodycze z rozmaitych zakamarków świata - nawet z Egiptu! Jeśli preferujesz dania pikantne, zajrzyj do przepisów na racuchy piwne i pączki ziemniaczane....

  • W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię, Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • Z okazji Dnia Babci i Dnia Dziadka, które wypadają kolejno 21 i 22 stycznia, warto podarować ukochanym seniorom wyjątkowy prezent pod postacią herbaty. Fot. 123RF/Picsel W ofercie marki Czas na Herbatę mamy bogaty wybór chociażby leczniczych ziół, herbat kwitnących z magicznym efektem, a także wyjątkowo aromatycznych kompozycji, powstałych specjalnie z myślą o dziadkach. Moc hibiskusa Hibiskus znany i ceniony jest nie tylko za swoje walory smakowe, ale również prozdrowotne właściwości i...

  • Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki, nazywane też chrustami lub chruścikami. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Jak wyglądają faworki idealne?      fot. 123RF.COM Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka....

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Masz dość monotonnych potraw, ale brak Ci pomysłów jak urozmaicić codzienne posiłki ? Weź udział w konkursie i wygraj jedną z trzech książek Darii Ładochy „W mojej tajskiej kuchni” Fot.123rf   Książka „W mojej tajskiej kuchni" odkrywa przed nami tajemnice Azji. Niecodzienne przyprawy, zaskakujące dodatki, wielość kolorów wprowadzają nas w świat egzotyki i tajskich przygód. Dzięki 90 przepisom zawartym na stronach książki Darii Ładochy będziesz mógł poeksperymentować w kuchni i przygotować...

  • Dzięki temu oznaczeniu będziesz wiedział, że dany przepis znajduje się już w Twojej książce. Przy każdym przepisie, który już znajduje się w Twojej książce będziesz widział odpowiednie oznaczenie, przy przycisku ‘Dodaj do książki'.     >> Więcej pytań?

  • Wyłoniliśmy zwycięzców konkursu, do których powędruje wspaniała książka autorstwa Darii Ładochy "W mojej tajskiej kuchni" oraz torba na zakupy Smaker.pl. Ogromnie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia, jakie do nas przesłaliście. Miło wiedzieć, że tak wiele osób odżywia się w sposób świadomy, zgodnie z filozofią "jesteś tym co jesz". Spośród wszystkich Waszych propozycji wyłoniliśmy trzy. A oto zwycięzcy: Pani Aneta Filozofia gotowania Darii Ładochy sprowadza się do tego, by szybko łączyć...