• Informacje na temat:

    faworki

  • 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, łyżeczka cukru pudru, łyżeczka octu (lub wódki), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do smażenia, szczypta soli, cukier puder do posypania faworków.

    1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, łyżeczka cukru pudru, łyżeczka octu (lub wódki), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do smażenia, szczypta soli, cukier puder do posypania faworków.
Przepisy na temat: faworki
  • Chrupiące faworki

    .... 3. Następnie jeden koniec paseczka z ciasta przełóż przez otwór - tak, jak jest to pokazane na zdjęciu. Aby faworki czekające na usmażenie nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną, czystą ściereczką. W dużym, dość głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz. 4. Faworki wkładaj kolejno do rondla na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor. Usmażone osączaj z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na bibule lub kuchennym...

  • Słodkie karnawałowe faworki :)

  • Faworki z migdałami

    ...tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręcznik papierowy. Po wystudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

  • Podczas karnawału... kruche faworki to obowiązek ; )

  • W karnawale pomyśl o faworkach

    Faworki, zwane również chrustem, to ciastka o słodkim smaku w kształcie złożonej kokardki. Można też spotkać się z opinią, że są trudne w wykonaniu. Wystarczy raz spróbować je zrobić, by przekonać(...) lub jedno żółtko więcej. Na koniec dodajemy spirytus. Dzięki temu dodatkowi, faworki podczas smażenia nie będą nasiąkały tłuszczem. Zagniecione ciasto dzielimy na trzy części, z każdej kształtujemy...

  • Kruche faworki na maśle.

  • Faworki na piwie

    ...o długości ok. 2 cm. Uformuj faworki, "przewlekając" koniec ciasta przez nacięcie. Faworki usmaż na rozgrzanym tłuszczu.

  • Pyszne chrupiące faworki mm :)

  • Najprostszy przepis na faworki

    ...wyrób ciasto na stolnicy. Ciasto rozwałkuj i potnij na paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 10 cm. Każdy z pasków natnij w środku. Uformuj faworki. W płaskim rondelku rozgrzej tłuszcz i usmaż faworki na złocisty kolor. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

  • Wyśmienite faworki, doskonale nadają się na karnawał!

Artykuły na temat: faworki
  • ​Faworki

    ...rozgrzej tłuszcz. Włóż kilka faworków, smaż z obu stron na złoty kolor. Układaj na papierowym ręczniku, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone faworki obficie oprósz cukrem pudrem. Rada: Aby...

  • 75 przepyszności!Od klasycznych racuszków z serem po pączki z... kiełbasą! Na rozgrzewkę - prezentacja sprawdzonych technik formowania pączków, faworków i racuchów. Na kolejnym etapie wtajemniczenia - sposoby na stworzenie pączków z białą obwódką i oryginalne sposoby podania gotowych przysmaków. Zachwyć się smakiem róży karnawałowych, odkryj słodycze z rozmaitych zakamarków świata - nawet z Egiptu! Jeśli preferujesz dania pikantne, zajrzyj do przepisów na racuchy piwne i pączki ziemniaczane....

  • Rzymskie faworki

    Przepis na frappe czyli rzymskie faworki.

  • Jeśli chcesz nauczyć się przygotowania tłustoczwartkowych wypieków, weź udział w warsztatach kulinarnych. Zajęcia odbędą się 7 lutego o godz. 18.00 w studiu kulinarnym CookUp przy ul. Racławickiej 99 w Warszawie (Fort Mokotów). Podczas zajęć uczestnicy - pod czujnym okiem szefowej Przegryzia - przygotują pączki, faworki i racuchy oraz hiszpańskie churros, które będą mogli skosztować na miejscu bądź zabrać ze sobą w specjalnie przygotowanych opakowaniach. Dodatkowo, na uczestników warsztatów...

  • Tradycyjne faworki

    ...o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, delikatnie zwilżoną ściereczką. Smażyć na...

  • Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki, nazywane też chrustami lub chruścikami. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Jak wyglądają faworki idealne?      fot. 123RF.COM Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka....

  • Faworki

    ...-14 cm oraz szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, najlepiej przykryć je wilgotną ściereczką. Ciasteczka smażyć na...

  • Jak głosi ta stara zapustna przepowiednia, Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał jakoby niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Jakie są faworki idealne?      fot. 123RF.COM Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego faveur, czyli wąska...

  • Faworki frywolki

    ...ostrożnie talerzyk, a na nim piętrzyły się złociste faworki delikatnie obsypane białym pyłem. Były niebiańskie. Dotykając podniebienia kruszyły się. Pachniały szczęściem i frywolnym karnawałem...

  • W czasie karnawału tradycja nakazuje bawić się i jeść do syta, najlepiej tłusto i słodko. W Tłusty Czwartek na pewno wybierzemy pączki lub chrusty. Czym objadać się w pozostałe dni karnawału? Co serwować w karnawale?      Fot. 123RF.COM Karnawał, przypadający na okres od święta Trzech Króli, czyli 6 stycznia i trwający do Środy Popielcowej (rozpoczynającej Wielki Post) jest mocno zakorzeniony w tradycji chrześcijańskiej. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego "carnavale", czyli "pożegnania...

Wideo na temat: faworki
  • Zmysłowe smaki: Faworki

    Faworki to - obok pączków - słodki przysmak, z którym nieodłącznie kojarzy się tłusty czwartek. Na naszym filmie pokazujemy, jak przygotować pyszne, kruche faworki. To nic trudnego! Faworki – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!