• Informacje na temat:

    faworki

  • 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, łyżeczka cukru pudru, łyżeczka octu (lub wódki), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do smażenia, szczypta soli, cukier puder do posypania faworków.

    1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, łyżeczka cukru pudru, łyżeczka octu (lub wódki), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do smażenia, szczypta soli, cukier puder do posypania faworków.
Przepisy na temat: faworki
  • Chrupiące faworki

    .... 3. Następnie jeden koniec paseczka z ciasta przełóż przez otwór - tak, jak jest to pokazane na zdjęciu. Aby faworki czekające na usmażenie nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną, czystą ściereczką. W dużym, dość głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz. 4. Faworki wkładaj kolejno do rondla na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor. Usmażone osączaj z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na bibule lub kuchennym...

  • Słodkie karnawałowe faworki :)

  • Faworki z migdałami

    ...tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręcznik papierowy. Po wystudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

  • Podczas karnawału... kruche faworki to obowiązek ; )

  • Faworki na piwie

    ...o długości ok. 2 cm. Uformuj faworki, "przewlekając" koniec ciasta przez nacięcie. Faworki usmaż na rozgrzanym tłuszczu.

  • Pyszne chrupiące faworki mm :)

  • Najprostszy przepis na faworki

    ...wyrób ciasto na stolnicy. Ciasto rozwałkuj i potnij na paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 10 cm. Każdy z pasków natnij w środku. Uformuj faworki. W płaskim rondelku rozgrzej tłuszcz i usmaż faworki na złocisty kolor. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

  • Kruche faworki na maśle.

  • Kruche i delikatne. Faworki idealne!

    Tych posypanych cukrem pudrem ciastek w kształcie złożonej kokardki nie sposób nie lubić. Faworki - nazywane też chrustem, a niekiedy kreplami - robi się dość łatwo. Jak sprawić, żeby były idealnie kruche? Podpowiadamy!

  • Wyśmienite faworki, doskonale nadają się na karnawał!

Artykuły na temat: faworki
  • ​Faworki

    ...rozgrzej tłuszcz. Włóż kilka faworków, smaż z obu stron na złoty kolor. Układaj na papierowym ręczniku, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone faworki obficie oprósz cukrem pudrem. Rada: Aby...

  • 75 przepyszności!Od klasycznych racuszków z serem po pączki z... kiełbasą! Na rozgrzewkę - prezentacja sprawdzonych technik formowania pączków, faworków i racuchów. Na kolejnym etapie wtajemniczenia - sposoby na stworzenie pączków z białą obwódką i oryginalne sposoby podania gotowych przysmaków. Zachwyć się smakiem róży karnawałowych, odkryj słodycze z rozmaitych zakamarków świata - nawet z Egiptu! Jeśli preferujesz dania pikantne, zajrzyj do przepisów na racuchy piwne i pączki ziemniaczane....

  • Tradycyjne faworki

    ...o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, delikatnie zwilżoną ściereczką. Smażyć na...

  • Jeśli chcesz nauczyć się przygotowania tłustoczwartkowych wypieków, weź udział w warsztatach kulinarnych. Zajęcia odbędą się 7 lutego o godz. 18.00 w studiu kulinarnym CookUp przy ul. Racławickiej 99 w Warszawie (Fort Mokotów). Podczas zajęć uczestnicy - pod czujnym okiem szefowej Przegryzia - przygotują pączki, faworki i racuchy oraz hiszpańskie churros, które będą mogli skosztować na miejscu bądź zabrać ze sobą w specjalnie przygotowanych opakowaniach. Dodatkowo, na uczestników warsztatów...

  • Faworki

    ...-14 cm oraz szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, najlepiej przykryć je wilgotną ściereczką. Ciasteczka smażyć na...

  • Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki, nazywane też chrustami lub chruścikami. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Jak wyglądają faworki idealne?      fot. 123RF.COM Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka....

  • Faworki frywolki

    ...ostrożnie talerzyk, a na nim piętrzyły się złociste faworki delikatnie obsypane białym pyłem. Były niebiańskie. Dotykając podniebienia kruszyły się. Pachniały szczęściem i frywolnym karnawałem...

  • Jak głosi ta stara zapustna przepowiednia, Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał jakoby niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Jakie są faworki idealne?      fot. 123RF.COM Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego faveur, czyli wąska...

  • Chrust, chrustek, faworki

    Chrust lub faworki - jak głosi legenda zawdzięczamy niedbalstwu młodego adepta sztuki cukierniczej, który miał przyrządzić pączki, a przez przypadek na tłuszcz wrzucił paseczek ciasta i... Nie(...) dawnej Korony i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Znany jest na Śląsku jako chrustek. Nazwę faworki zaś zawdzięcza złożonej w kokardę favoryczy, czyli francuskiej jedwabnej wstążce (faveur). Pysznie...

  • W czasie karnawału tradycja nakazuje bawić się i jeść do syta, najlepiej tłusto i słodko. W Tłusty Czwartek na pewno wybierzemy pączki lub chrusty. Czym objadać się w pozostałe dni karnawału? Co serwować w karnawale?      Fot. 123RF.COM Karnawał, przypadający na okres od święta Trzech Króli, czyli 6 stycznia i trwający do Środy Popielcowej (rozpoczynającej Wielki Post) jest mocno zakorzeniony w tradycji chrześcijańskiej. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego "carnavale", czyli "pożegnania...

Wideo na temat: faworki
  • Zmysłowe smaki: Faworki

    Faworki to - obok pączków - słodki przysmak, z którym nieodłącznie kojarzy się tłusty czwartek. Na naszym filmie pokazujemy, jak przygotować pyszne, kruche faworki. To nic trudnego! Faworki – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!