• Informacje na temat:

    faszerowany bakłazan

Przepisy na temat: faszerowany bakłazan
  • Faszerowany bakłażan

    Bakłażan to z botanicznego punktu widzenia… owoc. Jest niskokaloryczny i wspiera w naszym organizmie przemianę materii. Najwięcej jednak właściwości zdrowotnych znajduje się w jego fioletowej skórce. To właśnie tutaj gromadzą się związki fenolowe, które między innymi mają działanie antyrakowe.

  • Bakłażan to dość ciekawe warzywo. Nie dość, że wygląda niepospolicie, to jeszcze niepospolicie smakuje. A nafaszerowany innymi warzywami i serem feta - to pełny obiad. Mieszkańcy południa Europy zajadają się tym cały rok. A my co? Od macochy? Też zjemy...

  • Bakłażan faszerowany mięsem i warzywami

    Bakłażany przekrój na pół i wydrąż miąższ, zostawiając ścianki grubości ok. 1 cm.

  • W tej opcji wegetariańskie :)

  • Trzy pomysły na bakłażana

    ...z ryżem lub samodzielnie. Faszerowany bakłażan Sposób przygotowania Ugotuj kaszę na półtwardo z bulionem i pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie przekrój wzdłuż bakłażana i wydrąż z każdej...

  • Danie wegetariańskie. Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bez mięsa można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie. Kuchnia francuska. Dla lubiących mięso, można oczywiście nafaszerować bakłażna masą mięsno ryżową

  • Anna Lewandowska proponuje bakłażana na lunch

    ..."Moja dzisiejsza propozycja na lunch to bakłażan faszerowany komosą ryżową i porem z orzeszkami pinii" - oznajmia na profilu Anna Lewandowska. "Spróbujesz?" - zachęca żona naszego najlepszego piłkarza Roberta Lewandowskiego.

  • Danie wyszło bardzo smaczne no i syte:)

  • Słone ciasto z fetą i bakłażanem

    Idealne na piknik czy wycieczkę za miasto. Wytrawne, ziołowe ciasto z bakłażanem i fetą. Świetnie smakuje na zimno.

  • Sprawdzony przepis na "Faszerowany bakłażan"

Artykuły na temat: faszerowany bakłazan
  • Faszerowany bakłażan

    Aby bakłażany podczas smażenia nie nasiąkły oliwą i nie nabrały gorzkiego smaku, pokrój je, posól i odstaw na 20 minut. Następnie opłukaj je wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Bakłażan faszerowany

    Szybkie i efektowne danie.

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • BAKŁAŻAN FASZEROWANY CZARNYM RYŻEM

    Czarny ryż... niebo w gębie! Lekko orzechowy posmak, niepowtarzalny... pyszny! W połączeniu z fasolą i bakłażanem zrobił się z tego całkiem sycący i wartościowy posiłek.

  • Gdy nadchodzi jesień, nabieramy ochoty na sycące i rozgrzewające dania. W tym wypadku nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak sezonowe, faszerowane warzywa. Oto kilka przepisów, które musicie koniecznie wypróbować. Fot. 123RF Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Początek jesieni daje nam w tej kwestii ogromny wybór, a jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do eksperymentowania z...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Użytkownicy Smakera mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je na świątecznym stole. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Wśród nich szczególną popularnością cieszą się faszerowane jajka, które idealnie sprawdzą się w roli świątecznej przekąski. Co bardzo ważne, ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a wymyślenie...

  • Bakłażan - bogate źródło błonnika

    ​Znany też pod nazwą oberżyna, jest owocem, a precyzyjniej jagodą. Bakłażan to stały bywalec menu azjatyckich i śródziemnomorskich restauracji.

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. Pęczak znów bije rekordy popularności. W jaki sposób włączyć go do codziennej diety? Fot. 123RF/Picsel Pęczak, podobnie jak np. perłowa, powstaje z jęczmienia. Z tą różnicą, iż pęczak to całe ziarna, które jedynie pozbawiono łuski. Możemy również spotkać tzw. pęczak kujawski, który dodatkowo został wypolerowany. Warto jednak wiedzieć, iż proces ten w żaden...

Wideo na temat: faszerowany bakłazan
  • Faszerowany bakłażan

    Bakłażan jest coraz popularniejszy w Polsce - i dobrze! To przepięknie wyglądające warzywo jest niezwykle zdrowe i z powodzeniem może zastępować choćby cukinię, której pełno w naszym menu! Bakłażan świetnie smakuje grillowany czy pieczony, a jego charakterystyczny kształt sprawia, że kapitalnie nadaje się do przyrządzania go w wersji faszerowanej. Mamy dla was prostą propozycję na bakłażana faszerowanego - w kilka chwil przygotujecie przepyszne danie, które posmakuje wszystkim!

  • Dynia, kabaczek i cukinia

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Ania Starmach przygotowała potrawy z jesiennych warzyw. Gwiazda przedstawiła przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną, bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym oraz makaron z dynią, pomidorami i boczkiem. – Przygotowując te warzywa trzeba pamiętać o tym, że one same w sobie bywają mdłe – zaznaczyła Starmach. – Jednak jeśli dodamy do nich przyprawy takie jak czosnek, czy papryka, to przemieniają się cudownie – dodała. (Dzień Dobry TVN/x-news)