• Informacje na temat:

    fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

Przepisy na temat: fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą
  • Przyjął się jednak obyczaj podawania ich z tartą bułką i do dzisiaj zarówno we Francji, jak i we Włoszech jest on określany jako polski: a la Polonaise. Podaje się w ten sposób za granicą: pory, kalafiory, szparagi i kapustę włoską ugotowane w lekko posolonej i osłodzonej do smaku wodzie. Po ugotowaniu do miękkości i odcedzeniu, warzywa polewa się na półmisku drobno utartą bułką, podrumienioną na...

  • Polecam jest bardzo smaczna.

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...jajeczną przypraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj do niej szczypiorek. Cztery kokilki (poj. 250 ml) posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Włóż grzyby. Zalej je masą jajeczną. Kokilki...

  • Idealna do letniego obiadu - alternatywa dla kalafiora czy fasolki szparagowej - czyli przepis na młodą kapustkę z masłem i bułką tartą :)

  • Potrawy na cały tydzień

    Kanapki ze śledziem Sposób przygotowania 1. Śledzie mocz kilka godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osącz, osusz. Buraki ugotuj, ostudź, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj startą drobno cebulę, sok cytrynowy, sól, pieprz oraz kilka łyżek serka. Dobrze wymieszaj.  2. Śledzie skrop lekko octem jabłkowym, pokrój w cienkie plasterki. Bułkę pokrój na małe kromki. Każdą posmaruj masłem...

  • Przepis z serii wspomnienie lata. Pyszna polska fasolka, podana w tradycyjny sposób. Pasuje do mięska, ryby, można też zajadać się nią solo.

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...solą i pieprzem. Duś do miękkości. Białka ubij, dodaj stopniowo do wystudzonych grzybów. Wsyp bułkę tartą. Ciasto rozwałkuj i szklanką wytnij koła. Foremki wysmaruj masłem, wyłóż ciastem i pozawijaj(...), dodaj posiekaną pietruszkę, duś.  2. Połowę ziemniaków i kalafiora włóż do brytfanki posmarowanej masłem. Zalej połową sosu śmietanowego. Ułóż kolejną warstwę. Górę zapiekanki wyłóż pokrojoną w kostkę...

  • Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych warzyw. Kiedy tylko pojawia się na straganach, staje się jednym z cześciej pojawiających się dodatków do obiadów na moim stole. Przepis jest klasyczny, ale jak sami wiecie w klasyce tkwi cała siła ;)

  • Patison. Z czym się go je?

    ...jarzynowych, warzywnego leczo czy mięsnego gulaszu. Po ugotowaniu można podawać go z masłem i bułką tartą - jak fasolkę szparagową. Patisona, podobnie jak cukinię czy dynię, możemy także faszerować. Po...

  • Wreszcie zaczął się sezon na szparagi. Dziś do obiadu będą szparagi gotowane polane masełkiem i bułką tartą.

Artykuły na temat: fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą
  • Pyszna fasolka

    Zielona i żółta fasolka szparagowa właśnie teraz jest najtańsza i najpyszniejsza. Możesz przygotować ją tak, jak robiły to nasze mamy i babcie - ugotować do miękkości a na wierzchu polać podsmażoną na maśle bułką tartą. Ale warto też wykorzystać fasolkę w znacznie nowocześniejszych daniach.  Fasolka à la szparagi w szynce Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej, 20 dag plastrów szynki...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Zapiekanka z fasolką i kurczakiem

    ..., pomidorkami i pieczarkami. Posypać bułką tartą zmieszaną z parmezanem i resztą oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, zapiekać około 15 min. Udekorować natką pietruszki.  Zobacz także:(...) oliwy, zdjąć z patelni. Osobno na 1 łyżce oliwy usmażyć pokrojone pieczarki. Doprawić.  Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Mąkę zasmażyć z masłem, wlać mleko i bulion...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Dieta, która złagodzi objawy menopauzy

    ...migdałowe, fasolka szparagowa Filet oprósz przyprawami, skrop sokiem z cytryny, owiń w folię i upiecz w piekarniku. Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Posyp łososia, zjedz z fasolką szparagową(...) szklanki ryżu, marchewka, cebula, 6 pieczarek, pół litra bulionu warzywnego, oliwa, sól, pieprz Ryż podsmaż na oliwie, zalej bulionem, dodaj startą marchewkę, duś 20 minut. Podsmaż cebulkę...

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Naleśnikowe różności

    .... Jajka zmiksować ze śmietaną i bułką tartą, dodać tarty ser, sól i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać mieszankę warzywną. Dusić około 10 minut. Ostudzić. Połączyć z masą...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Tradycyjne polskie dania z leśnymi grzybami

    ...; oraz 1,5 kg ziemniaków. Przygotuj farsz: oczyść i pokrój grzyby. Grzyby i posiekaną cebulę podsmaż na oleju. Przestudź, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, orzechami, rodzynkami i bułką tartą oraz(...) i dolewając w miarę potrzeby wodę. Zrób klopsy: mięso mielone wymieszaj z uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, jajkiem oraz startym żółtym serem. Masę mięsną przypraw następnie ziołami, solą...

  • Tak, dobrze przeczytaliście. Kawa z dodatkiem masła to ostatni krzyk mody wśród miłośników zdrowego odżywiania. Być może jest to nieco niekonwencjonalny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów, jednak wiele osób zapewnia, że jest on zaskakująco skuteczny. Fot. 123RF/Picsel Wielu kawoszy uważa, że kawę powinniśmy pić czarną, bez jakichkolwiek dodatków. Z pewnym niesmakiem spoglądają na osoby, które dodają do niej cukier i mleko. Ciekawe więc, co powiedzieliby o kawie serwowanej z masłem i...