• Informacje na temat:

    fasolka po bretonsku z soczewica

Przepisy na temat: fasolka po bretonsku z soczewica
Artykuły na temat: fasolka po bretonsku z soczewica
  • Maria Banach: Strączki

    Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach(...) planszówki, filmy z superbohaterami i wszystko, co związane z DIY.    Niech sezon na strączki trwa cały rok!          Fasolka po bretońsku i groch z kapustą to cały twój strączkowy repertuar? Czas...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Oliwka ascolańska – czyli zainspirowana Lucią i menu w tym tygodniu

    ...rodem z Pirenejów.   Poniedziałek – jemy w szkołach i w restauracji   Wtorek – Polędwica wieprzowa duszona w musztardzie I w szalotkach do tego soczewica(...)…   Poniedziałek – brokuły z quinoa   Wtorek – cukinie sauté z kuskusem   Środa – fasolka szparagowa, młode ziemniaczki...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Podano do stołu

    ..., papryczką chili lub pieprzem. Postaw na strączkowe - dziwi cię fasolka po bretońsku na śniadanie? Ale to zdrowy wybór. Fasola (każdego rodzaju i w każdej postaci) ma niski indeks glikemiczny, więc zapewnia uczucie sytości na długo. Podobnie jak soja, bób, ciecierzyca, soczewica. Potrawy, których są głównym składnikiem, możesz jeść do woli. Między posiłkami - Warzywa i owoce. To przekąska...

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem...

  • Skarby ze strączka

    .... Większość z nich jest ciężkostrawna (wyjątki to soczewica i łuskany groch), więc maluchy mogą je jeść dopiero po 3. roku życia. Z kolei zielony groszek, fasolka szparagowa i bób - zaliczane do(...) bretońsku, ale coraz częściej także m.in. pastę do smarowania pieczywa. • Soczewica - jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i lekkostrawna. Występuje w odmianach: czerwonej, zielonej i brązowej...

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Specjalne diety na kobiece dolegliwości

    ...i zmniejszą poziom estrogenów. Dobrym źródłem białka będą też nasiona strączkowe (soczewica, fasola). Do przyprawiania używaj czosnku, majeranku, bazylii i ziół prowansalskich. • Co ci szkodzi: Ogranicz...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...