• Informacje na temat:

    fasola szparagowa w słoiku na zime

Przepisy na temat: fasola szparagowa w słoiku na zime
  • Tegoroczny urodzaj warzyw zmusił mnie do poszukiwania nowych rozwiązań i tak w słojach znalazła się fasolka szparagowa na zimę. Nie kiszona, nie marynowana, bo bez octu, a nawet nie w sosie pomidorowym – choć kilkanaście słoików fasolki w pomidorach trafiło do spiżarni – podobnie jak każdego roku. Tak się bowiem złożyło, że owoców tego lata prawie nie ma w ogrodzie, za to pięknie obrodziły ogórki, cukinia i fasolka szparagowa.

  • Bardzo prosty w wykonaniu, a zimą dostarcza wiele radości smakowych pod postacią sosów do deserów, dań obiadowych i masy do ciasta.

  • Banalnie prosta, szybka i tylko z trzech składników Fasola szparagowa z jajkiem i majonezem. Znajomi maja wpaść, a wy nie wiecie co podać, ja polecam wypróbować tę sałatkę. Idealna na grill.

  • Podsmażana w zimie smakuje wybornie.

  • :) przepis na 10 słoików 1 L

  • Idealna do kanapek :) Smak mojego dzieciństwa :)

  • Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęściej gotuje się je zwyczajnie w wodzie... i właśnie ta woda jest bazą do mojej zupy. :)

  • Czas zapełnić naszą spiżarnię na zimę. Dzisiaj fasolka szparagowa.

  • Jest to konserwa zrobiona z pokrojonej w większą kostkę łopatki wieprzowej, natartej solą z pieprzem czarnym z dodatkiem czosnku i liścia laurowego. Bardzo smaczna jest do chleba jak i gorąca podana z kaszą i kiszonym ogórkiem. Tuszonki możemy robić z różnych mięs, wołowego, baraniny, cielęciny.

  • Kolejna, bardzo smaczna konserwa z golonki wieprzowej (bez skóry) w słoiku.

Artykuły na temat: fasola szparagowa w słoiku na zime
  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna bądź żelatyna....

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. O czym mowa? Oczywiście, o roślinach strączkowych! Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Wśród najbardziej popularnych roślin strączkowych jest bób, zielony groszek, cieciorka, fasola, fasolka szparagowa, groch, soczewica i soja. Zdrowe? Na pewno! Wielu osobom wydaje się, że jedyne co możemy osiągnąć po zjedzeniu warzyw strączkowych to wzdęcia....

  • Tak, jak myśleliśmy, zimą najbardziej lubicie jeść potrawy rozgrzewające, dodające energii i przywracające na myśl ciepłe letnie dni lub fantastyczne wspomnienia z dzieciństwa. Bardzo dziękujemy za wszystkie zgłoszenia, które do nas przesłaliście. Jak zwykle nie spodziewaliśmy się tak dużej ich ilości i jak zwykle mieliśmy duży problem z wyłonieniem zwycięzców. Po długich debatach zdecydowaliśmy, że książki Zosi Cudny powędrują do: Halcia66 Zimą najbardziej lubię jeść...i kropka. Bo czyż...

  • Wiosną na naszych stołach goszczą zupełnie inne potrawy niż zimą. Pojawiają się długo wyczekiwane nowalijki, zaczynamy jeść o wiele więcej warzyw, dzięki czemu nasza dieta staje się mniej kaloryczna i zdrowsza. Odpowiedz na pytanie konkursowe: "Za jakiem produktem najbardziej tęskniłeś zimą?" i wygraj jedną z trzech książek Marka Bardadyna "Dietetyczne przepisy. Schudnij z dietą strukturalną" oraz torbę na zakupy Smaker.pl. Książka to poradnik, w którym znajdziesz pomysły na niskokaloryczne...

  • Wielkimi krokami zbliża się czas, w którym wiele osób decyduje się na rozpoczęcie odchudzania. Co zrobić, aby dieta w okresie jesienno–zimowym przyniosła wymarzone skutki? A może warto poczekać ze zrzucaniem zbędnych kilogramów do wiosny? W miesiącach zimowych nasz organizm przystosowuje się do panujących na zewnątrz warunków. Zwalnia metabolizm, pojawia się chęć spożywania większej ilości, bardziej kalorycznych produktów oraz wzmaga się odkładanie tłuszczu. To wszystko sprawia, że zimą...