• Informacje na temat:

    fasola jak długo gotowac

Przepisy na temat: fasola jak długo gotowac
  • Makaron z czarnej fasoli - nowy kulinarny trend

    ...chętnie przygotowywany makaron z czarnej fasoli, pisze "Le Figaro". Bogaty w białko roślinne i błonnik jest tak samo dobry dla zdrowia jak i estetyczney - podkreślają kreatorzy nowych smaków. Pochodząca z Kuby czarna fasola jest rośliną strączkową szczególnie chętnie spożywaną w Ameryce Łacińskiej, gdzie towarzyszy mięsom w sosach i potrawom z ryżu. Znajduje się w słynnym chili con carne lub...

  • Wołowinka wychodzi mięciutka, rozpada się pod widelcem i jest pyszna - z młodymi ziemniaczkami i ogóreczkiem małosolnym lub konserwowym.

  • Włoskie danie pasta e fagioli doskonałe na zimę

    To danie o wyjątkowo długiej historii i tradycji, pochodzące - jak się przypuszcza- z okolic Wenecji albo z Toskanii, wyróżnia się tym, że jest wyjątkowo pożywne i rozgrzewające. Początkowo była to(...) i pęczaku. Jak zauważa Piretta, dania te pomagają organizmowi zwalczyć sezonowe choroby, od infekcji i przeziębienia po grypę. Takie działanie mają też bogate w witaminę A dynia, czerwona sałata...

  • Czosnek długo pieczony w oliwie zyskuje niezwykle łagodny wymiar smaku. Nie ma nic wspólnego z ostrym, agresywnym smakiem i aromatem świeżego czosnku, który zresztą bardzo lubię. Nie, żeby nie! Uwielbiam czosnek! Ale łagodna, choć aromatyczna nuta pieczonego czosnku ma w sobie coś niezwykle pociągającego. Jest też bezpieczniejsza dla osób z wrażliwym żołądkiem, zazwyczaj nie szkodzi nawet ludziom z przeciążoną wątrobą. A jak pachnie, jak smakuje! Nie sposób tego opisać, musisz osobiście...

  • Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

    ...pietruszki oraz seler naciowy. Kremową konsystencję nada z kolei mleko migdałowe, kokosowe lub kilka łyżek jogurtu naturalnego. Na jesienne chłody Jak wszystkie gatunki kapusty, również jarmuż stanowi(...) fasola oraz czerstwe pieczywo, dzięki którym nabiera ona swojej charakterystycznej, gęstej konsystencji. Poza liśćmi jarmużu dodawane są świeże pomidory, seler naciowy, marchew, cebula i ziemniaki...

  • Zapiekanka jest delikatnie pikantna, tłusta i aromatyczna. Bo pieczona fasola to danie idealne na jesień i zimę, przy tym zdecydowanie nie jest ono dietetyczne. Pyszna bałkańska pieczona fasola wprost z Bistro Sanguszko.

  • Sekrety tajskiej kuchni

    ...bazylia, trawa cytrynowa, kaffir lime (odmiana limonki). • Kuchnia tajska ma wiele wspólnego z kuchnią chińską. W przygotowaniu dań w obu krajach używa się takich samych składników jak chociażby sos(...), mangosteen, rambutan, fasola długa i tajska bazylia. • W ciągu dnia w Tajlandii zjada się 3-4 posiłki. Na śniadanie unika się pikantnych potraw. Można zjeść np. grillowanego kurczaka z ryżem lub zupę ryżową...

  • Kolejny smaczny, dietetyczny obiadek :) Niech na talerzu bedzie kolorowo, skoro pogoda nas nie rozpieszcza.

  • Kuchnia andaluzyjska

    ...o świeże migdały oraz doprawiona winogronami. Owoce morza figurują jako składniki wielu zup i potrawek, takich jak "zarzuela de mariscos", ale zwykle są podawane z grilla lub "a la sal" -- pieczone w posypce z soli. Lokalną specjalnością jest smażona ryba lub owoce morza -- anchois, kałamarnica, wątłusz czy sola -- których smak zależy od świeżości połowu i jakości oleju. Najlepiej zamówić...

  • łatwe do przygotowania, pożywne, zdrowe i pyszne jako dodatek do mięs, jak i danie dla tych, co mięsa nie jadają:) Ja przygotowuję też tą przekąskę na stół wigilijny, a jak zostanie to jest doskonałym dodatkiem do mięs w dni świąteczne

Artykuły na temat: fasola jak długo gotowac
  • Joanna Sznajder: Uczę gotować w Toskanii

    Magdalena Żelazowska, www.zgubsietam.pl: Od ilu lat mieszkasz w Toskanii? Jak zaczęła się twoja włoska przygoda? Joanna Sznajder : W Toskanii mieszkam od 2005 roku. Powód dla którego blondynka(...) pragnienia" Bertolucciego. Zawsze zastanawiałam się, jak to jest naprawdę mieszkać w Toskanii?  - Mieszkam w centrum Pistoi. Niestety nie w takiej scenerii (wielka szkoda) jak bohaterki książek...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Indyjskie curry z czterema rodzajami fasoli

    Najchętniej, zanim podzielę się przepisem, nakarmiłabym wszystkich sceptyków małą porcją dal makhani, by potem, kiedy poproszą o dokładkę, z satysfakcją mówić: "Tak, to właśnie to danie, to, które pominąłeś, bo wydawało ci się, że przepis jest zbyt długi". Dal makhani to cudowne, sycące, aromatyczne danie, które jak niemal każde wywodzące się z kuchni hinduskiej, ma pokaźną listę składników...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • 13 produktów, które na długo zaspokoją głód

    ...w 1/2 szkl. wody zawierają tylko 111 kcal, a sycą na ponad 3 godziny. Jakie najlepsze: zwykłe płatki, bo są mniej przetworzone niż błyskawiczne i mają niższy indeks glikemiczny (mogą je jeść(...) sycąca, bo: ma najwięcej aminokwasów (składników białkowych, jakie są w mięsie). 1/2 szkl. gotowanej quinoa: 129 kcal. Jaka najlepsza: ugotowana w małej ilości wody: na 1 szkl. komosy 3/4 szkl. wody...

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...

  • Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką

    ...fasolowe piure zyskało największe uznanie. Chętnie podaję je do wołowego steku, kaczki albo - tak jak poniżej - z wyśmienitymi, długo duszonymi policzkami wołowymi. Składniki: 2 policzki wołowe 1½ szklanki świeżej fasoli Piękny Jaś (może być fasola suszona) 2 pęczki botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 2 pomidory 100 ml porto lub wina marsala 400-600 ml...

  • Ryż, cały czas popularny w Polsce, jest składnikiem większości posiłków w Japonii. Czy spożywanie go w dużych ilościach w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie ludzie słyną z długowieczności i dobrego zdrowia, jest przypadkiem ? Fot.123rf Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Odchudza i... Ryż jest świetnym składnikiem diety,...

  • Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    ...ze świata Maria, 58 lat, odkryła kuchnię orientalną Zaczęło się od makaronu sojowego. Dawno temu, w listopadzie. - Lało, było zimno jak w psiarni, a ja wracałam zmęczona po odwiedzinach u koleżanki w szpitalu - opowiada Marysia. - Spóźniłam się na autobus i weszłam do wietnamskiej knajpki obok przystanku. Makaron mnie zadziwił. Przezroczysty, jakby szklany, co to za cudo? Wtedy po raz pierwszy...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...