• Informacje na temat:

    fasola i papryka jalapeno

Przepisy na temat: fasola i papryka jalapeno
  • W jednym garnku, czyli fasolka po bretońsku z papryką

    Sposób przygotowania: Fasolkę namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować ją do miękkości. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, połowę kostki rosołowej i pokrojoną w kostkę marchewkę. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbaskę, boczek i cebulę. Paprykę i papryczki jalapeno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dodać do fasoli. Całość gotować ok. 30 minut. Na...

  • Dziś przepis, który ani nie jest dietetyczny, ani nie jest zdrowy, za to jest pyszny i uzależniający. Poprawia humor lepiej niż niejedna czekolada i zawsze ma się ochotę na więcej.

  • Chilli con carne

    Sposób przygotowania Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, kumin, jalapeno i mięso. Gdy mięso się zarumieni dodaj bulion i pomidory. Dopraw solą i pieprzem, dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę. Gotuj do momentu, aż woda odparuje. Można podawać samodzielnie lub z ryżem.

  • Jeśli lubicie chude mięso, chrupkie warzywa i papryczki jalapeno, a przy tym nie macie ochoty kwitnąć długo nad garnkami, ta propozycja jest właśnie dla Was. Pełen witamin i aromatów gulasz na bazie schabu podany z drobną kaszą orkiszową i listkami świeżej mięty będzie rajem dla niejednego podniebienia.

  • Chili con carne

    ...i żółta papryka 2 chili ew. papryczka jalapeno i piri-piri słodka papryka sól, pieprz, curry, kminek rzymski, oregano, cukier olej Przygotowanie: W garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj posiekany czosnek i chili. Dołóż pokrojoną papryczkę jalapeno i przyprawy wg uznania. Smaż ok. 2-3 min. Stopniowo dodawaj mięso i je rumień. Dodaj pomidory (z sokiem). Przykryj i duś, mieszając, ok. 25

  • Pożywne jedzonko dla całej rodzinki:)

  • Zaskakujące, proste, aromatyczne danie.

  • Proste, ale bardzo smaczne...

  • Fasola pieczona z kabanosami i papryką

  • Wypróbowany przepis na "Fasola z papryką"

Artykuły na temat: fasola i papryka jalapeno
  • Chilli con carne Smoczy oddech

    ...papryczki, posiekane 2 papryki jalapeno, zmielone 3 papryczki chilli Anaheim pieczone, obrane i posiekane 3 papryczki chilli Poblano pieczone, obrane i posiekane 2 żółte cebule, posiekane(...) przygotowania Chilli 1. W dużym garnku na dużym ogniu rozpuść słoninę i masło. Dodaj pieprz, papryczki Anaheim, Poblano i Jalapeno oraz cebulę. Gotuj przez około 5 minut aż do karmelizacji. Dodaj...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...

  • Zimowe miesiące należą do najpiękniejszych w roku. Co rano, zza oszronionych okien, możemy podziwiać biały świat. Mroźne powietrze orzeźwia i wręcz namawia do spacerów po skrzypiącym śniegu. Aura zachęca także do uprawiania zimowych sportów, a najmłodsi najchętniej w ogóle nie schodziliby z sanek. Niestety zima niesie ze sobą ryzyko rozmaitych urazów. Grożą nam przemarznięcia, bóle reumatyczne, stany zapalne stawów, a także stłuczenia, zwichnięcia oraz złamania. Dobra dieta może wzmocnić...

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym tempie produkuje...