• Informacje na temat:

    farsz na gołąbki z ryzem

Przepisy na temat: farsz na gołąbki z ryzem
  • Duszone gołąbki

    Sposób przygotowania 1. Kapustę oczyść. Ostrożnie zdejmuj liście. Sparz je wrzątkiem. Zetnij zgrubiałe nerwy. Namocz w mleku kajzerkę. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Mięso wymieszaj z jedną posiekaną cebulą, odciśniętą bułką, ryżem i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.  2. Porcje farszu nakładaj na liście, zwijaj gołąbki. Układaj ciasno w garnku, zalej wodą. Drugą cebulę posiekaj, przesmaż...

  • Gołąbki z białej kapusty i farszu mięsnego z ryżem. Przepis jest na 37 dużych gołąbków.

  • Pakieciki rybno-ryżowe

    Gołąbki w oryginalnej wersji...

  • Bardzo smaczne gołąbki z nadzieniem mięsno - ryżowym. Z podanego przepisu wychodzi 24 gołąbki.

  • Danie jest niewyszukane, ale trochę zaskakujące. Gołąbki z ryżem, z kaszami, a nawet z surowymi ziemniakami, ale z gotowanymi?

  • Danie na 2 dni.

  • Gołąbki w sosie jabłkowym

    Nowy sposób na gołąbki.

  • Bardzo często przygotowuje się u mnie gołąbki z ryżem. Moja mama je zawsze robi rewelacyjne, a później wszyscy się nimi objadamy :) Jest to pyszne danie, które można przygotować na weekendzie, a następnie można je jeść przez następnych kilka dni. Polecam do nich przygotować sos pieczarkowy – idealnie do nich pasuje.

  • Ryż na 5 sposobów!

    Naturalny zagęstnik Jeśli nie lubisz zagęszczać mąką sosów i zup, możesz zamiast niej użyć zmielonego (np. w młynku do kawy) surowego ryżu. Dodaj 2-3 łyżki, gdy sos lub zupa są prawie gotowe i jeszcze przez chwilę gotuj do zgęstnienia. Do gołąbków i sakiewek Zamiast tylko mięsem lub kaszą, warto nadziać gołąbki ryżem (lub dodać go do farszu). Będą lżej strawne, mniej kaloryczne i bardziej...

  • Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki to danie, które niewątpliwie wszyscy chętnie zajadają. Jednak nie każdy chętnie je robi, gdyż są pracochłonne. Warto jednak od czasu do czasu zrobić przyjemność sobie i bliskim, którzy z pewnością ucieszą się z takiego obiadu.

Artykuły na temat: farsz na gołąbki z ryzem
  • Tradycyjne gołąbki

    Tradycyjna polska kuchnia, gołąbki według przepisu babci.

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Gołąbki – prosty przepis na zero waste

    Nie lubisz, gdy coś się marnuje? Uważasz, że wszystkiemu należy dać drugą szansę? Chcesz by Twoja kuchnia tętniła w rytm zrównoważonego życia? Na wiele pytań mamy jedną odpowiedź: zrób gołąbki i obierz kurs na zero waste!

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

    Nasz rada: Jak przygotować kapustę na gołąbki Długim nożem nacinamy głęboko, ze wszystkich stron, głąb w kapuście. W dużym garnku (by pomieścił całą główkę kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się(...) praskę czosnek, jajko, sól, pieprz, keczup i drobno pokrojoną szynkę konserwową, dosypujemy ryż ugotowany na sypko. Dokładnie mieszamy i krótko przesmażamy. Farsz rozkładamy na liściach kapusty...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Pieczone golabki co leca same ?

    ...miesa tylko z grzybami i ryzem. A jeszcze lepsze sa golabki, ktorych farsz sklada sie z kaszy ( perlowej lub pecaku ) grzybow duzej ilosci i zawinietych w kapuste " wloska. I tu juz sos naturalny(...) przepisami podzielic. I tak,  robie klasyczne z ryzem i sosem pomidorowym i oczywiscie o tym nie opowiem bo wiadomo co i jak. Moze tylko to, ze zawijam roznie: w kapuste normalna, ( najmniej lubie...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

    ...2-3 cm, parz główkę 4-5 min (głąbem do góry). Osącz. Rozchyl liście i włóż między nie farsz. Złóż w całość, obwiąż nicią kuchenną. Kapustę włóż do garnka (głąbem do dołu), podlej bulionem. Posyp płatkami czosnku. Duś ok. godzinę (aż farsz zmięknie). Wyjmij, osącz na sicie. Pokrój w ćwiartki. Gołąbki rybne Liście kapusty sparz we wrzątku. Rybę oczyść z ości, zmiel. Cebulę posiekaj, posól...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...