• Informacje na temat:

    farsz na 100 pierogów z kapusty

Przepisy na temat: farsz na 100 pierogów z kapusty
Artykuły na temat: farsz na 100 pierogów z kapusty
  • Tego zazdrości nam Europa

    ...już nie jest słona). Zupę zabiel śmietaną. Czas przygotowania: 60 min 250 kcal/1 porcja Pierogi z kapustą Składniki: Farsz: 500 g kwaszonej kapusty, średnia cebula, sól, pieprz, 2 łyżki oleju(...) solą i pieprzem do smaku. Duś pod przykryciem około 15 minut. Jajka ugotuj na twardo, obierz, posiekaj i dodaj do kapusty. Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką kółka. Na każde nałóż po porcji farszu...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Dieta, która złagodzi objawy menopauzy

    .... Zrezygnuj z dań, których podstawą jest biała mąka - pizzy, makaronów, puszystego pieczywa, klusek, pierogów, dań z drobnej kaszy kuskus czy manny. W okresie, gdy starasz się ograniczyć cukier, nie sięgaj po(...), gotuj 30 minut. Zmiksuj na krem. Zjedz z pokrojonym w paski łososiem. Piątek: Filet z dorsza z kiszoną kapustą Składniki: 100 g fileta z dorsza, oliwa, estragon, łyżka koperku, sól, sok z cytryny...

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...

  • Maciej Dowbor: "To był koniec marzeń o św. Mikołaju"

    ...są też chociażby takie specjalne pierogi - nie gotowane, ale zapiekane. W środku mają jarski farsz z kapusty i grzybów. Trochę przypominają chleb i makowiec, bo są bardzo duże i tnie się je właśnie(...) wielką publicznością - często przekraczającą 100 tysięcy ludzi. Oczywiście zdajemy sobie też sprawę z tego, że są też miliony ludzi przed telewizorami, ale tego się tak nie odczuwa. Ta interakcja, ta...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Szpinakowe cuda

    ...na szklisto na rozgrzanym maśle w wyższym garnku. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i gotujemy tak długo, aż połowa płynu odparuje. Z kurczaka i włoszczyzny (bez kapusty) gotujemy bulion. Przecedzamy(...) orkiszowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i ostrej papryki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju rzepakowego. Farsz: 850

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...

  • Mięso drobiowe wygrywa wyścig popularności w porównaniu z wołowiną czy wieprzowiną. Jest delikatne, pożywne i niedrogie. Można je przyrządzać na wiele sposobów. To właśnie jego wszechstronność, została wykorzystana w przepisach. Mamy w książce wiele pomysłów na przygotowanie mięsa z kurczaka lub indyka, ale nie tylko. Znajdziemy tu też sposób na pyszną kaczkę, czy pasztet z gęsi. Mięso z drobiu, dzięki temu, że jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Szczególnie chętnie jest polecane w kuchni...