• Informacje na temat:

    farsz do ziemniaków w mundurkach

Przepisy na temat: farsz do ziemniaków w mundurkach
  • Ziemniaki faszerowane

    Składniki: 8 dużych ziemniaków 50 dag mięsa mielonego 2 marchewki cebula łyżka oleju 2 łyżeczki przyprawy do mielonego mięsa  ostra papryka  natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę, dodaj mięso, przyprawy, smaż 10 minut. Marchew obierz, umyj...

  • Smaczny pomysł na "Ziemniaki w mundurkach"

  • Ziemniaki faszerowane bryndzą i ziołami z grilla

    ...wtedy przedziurawić skórę. Miąższ dodaj do reszty farszu i dokładnie zagnieć np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Nafaszeruj połówki ziemniaków i zawiń w folię aluminiową. Opiekaj na dobrze(...) 8 suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paski sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki umyj i zalej wodą. Gotuj w mundurkach przez 20-25 minut, powinny być lekko twarde. Po tym czasie, odstaw...

  • Ziemniaki pieczone w piekarniku, w mundurach z rozmarynem i oliwą.

  • Zapiekane ziemniaki z kabanosami i kremem chrzanowym

    .... Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki. Sposób przygotowania - zapiekane ziemniaki Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach i studzimy. Z górnej części ścinamy skórę i wydrążamy miąższ. Do środka każdego wydrążonego ziemniaka dodajemy łyżeczkę kremu chrzanowego, po czym układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Wydrążony wcześniej z ziemniaków miąższ...

  • Smaczna przekąska dla osób w każdym wieku.

  • Smakowita moc ziemniaczanej kluski

    Jednym z pierwszych przysmaków regionalnych, których powinniśmy skosztować na Litwie, są cepeliny, ziemniaczane kluski z mięsnym farszem. Ta odmiana pyz znana jest w Polsce pod nazwą kartacze i uchodzi za specjalność Podlasia.

  • Smaczny pomysł na "Ziemniaki zapiekane w mundurkach"

  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    Chrupiące racuszki, pyszne zapiekanki, lekkie sałatki oraz krokiety, rogaliki, kopytka - prezentujemy przepisy na proste i praktyczne dania z gotowanych ziemniaków.

  • Podobno na Kaszubach to regionalna potrawa:) Ja nie jestem z Kaszub, ale u mnie w domu od zawsze się takie jadło:) Pychota.

Artykuły na temat: farsz do ziemniaków w mundurkach
  • Ziemniaki faszerowane

    Do farszu możesz dodać ulubione skałdniki.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Ziemniaki z grilla z pomidorami

    Składniki: 600 g ziemniaków 5 pomidorów 2 cebule  2 ząbki czosnku 100 g suszonych pomidorów 200 g drobno startego sera żółtego kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz Ziemniaki ugotuj w mundurkach(...) pokrojone ząbki czosnku, cienkie paski suszonych pomidorów i porwane listki bazylii. Dopraw solą i pieprzem. Na ziemniakach ułóż farsz z pomidorów. Posyp serem i zapiekaj 20 minut na grillu lub w piekarniku...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Ziemniaki w roli głównej

    Składniki na 6 porcje: Na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej przesianej przez sitko, 50 ml zimnej wody, 120 g zimnego masła, żółtko, sól. Na farsz: 300 g ziemniaków, 300 g białego sera półtłustego(...)Pieczone ziemniaki z boczkiem Składniki na 2 porcje: 6 ziemniaków (mniej więcej tej samej wielkości), 6 plastrów wędzonego boczku, sól, mielony czarny pieprz, łyżeczka suszonego rozmarynu, gałka...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Dania z ziemniaków

    ..., kminek, 250 g kiszonej kapusty, 100 g bekonu 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Schłodzić, obrać, drobno zetrzeć na tarce. Pieczone mięso z gęsi (mogą być resztki) pokroić w kawałki. Z ziemniaków(...) z bryndzą i skwarkami Składniki na 4 porcje: 900 g ziemniaków, sól, około 200 g mąki, mąka tortowa na stolnicę Farsz: 2 duże cebule, 1 cebulka dymka, 30 g smalcu, 200 g skwarków, 300 g bryndzy...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Ach, te ziemniaki!

    Książka kucharska zatytułowana "1000 przepisów na dania z ziemniaków" nie wyczerpuje tematu.

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF Jeszcze kilka lat temu słodkie ziemniaki były jedynie trudnodostępną i nieco egzotyczną ciekawostką kulinarną, a ich kupno stanowiło nie lada wyzwanie. Jednak obecnie wiele sklepów wprowadziło je na stałe do swojego asortymentu,...