• Informacje na temat:

    farsz do pierogów z kasza gryczaną i serem

Przepisy na temat: farsz do pierogów z kasza gryczaną i serem
  • Pierogi gryczano - serowe okraszone cebulką

    Składniki: Ciasto: ●350 g mąki ●jajko ●szczypta soli ●woda do nadania ciastu konsystencji Farsz: 400 g kaszy gryczanej ●150 g białego sera mielonego ●2 łyżki masła ●jajko ●cebula ●sól, pieprz, majeranek ●smażona lub podduszona cebulka i skwarki jako okrasa Przygotowanie: 1. Z podanych składników zagnieć gładkie, plastyczne ciasto, owiń je w folię i odstaw. 2. Kaszę gryczaną...

  • Przepis z kuchni lubelskiej, gdzie miejsce ziemniaków często zajmuje kasza gryczana. Robi się z niej gołąbki i farsz do pierogów. Mnie bardzo te pierogi przypadły do gustu i na pewno na stałe wejdą do naszej domowej kuchni:D W oryginalnym przepisie* pierogi te są zapiekane w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 min. Ja zrobiłam tradycyjnie, ugotowałam i odsmażyłam na maśle.

  • Pierogi z kaszą gryczaną

    .... Na każdym układać po porcji farszu. Zalepiać brzegi, formując pierogi. Wrzucać na posolony wrzątek i gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać zaraz po przygotowaniu polane...

  • Dzisiaj propozycja mięsna, a dokładniej mięsno-warzywna. W roli głównej kurczaczek, cebulki, pomidory i papryki. Moje sprawdzone połączenie. Doskonale nada się jako farsz do pierogów czy naleśników.

  • Kuchnia na cały tydzień

    .... Przypraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem 15 minut.  2. Cebule włóż na 5 minut do gotującej się, osolonej wody. Odetnij z nich czubki, wydrąż. Nadziewaj farszem pieczarkowo-paprykowym, posyp serem(...). Dodaj ogórki kiszone, pokrojoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Z dyni odkrój czubki i wydrąż środek. Oprósz solą, piecz w temp. 180°C do miękkości. Napełnij gulaszem.  Pierogi z kaszą i serem...

  • Wypróbowany przepis na "Pierogi z kaszą gryczaną i serem"

  • Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z kaszą gryczaną i serem"

  • Wypróbowany przepis na "Pierogi z kaszą gryczaną i serem"

  • Wypróbowany przepis na "Pierogi z kaszą gryczaną, serem i pieczarkami"

  • Wypróbowany przepis na "Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem"

Artykuły na temat: farsz do pierogów z kasza gryczaną i serem
  • Pierogi z kaszą gryczaną

    Kasza ma tyle zalet, że zasługuje na więcej niż na jedynie rolę dodatku do drugiego dania.

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Pierogi z kaszą i serem

    ...papierowym ręcznikiem i drobno siekamy plastikowym nożem. Gotujemy niepełne cztery szklanki wody z łyżką oleju i solą. Do wrzątku wsypujemy kaszę gryczaną. Kiedy całość ponownie się zagotuje, mieszamy, przykrywamy garnek i trzymamy na małym ogniu 5-7 minut. Kiedy kasza będzie sypka, studzimy. Ser przynajmniej raz mielimy. Jedną cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło...

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...

  • Nasza kasza gryczana

    ...klasyczne ciasto na pierogi. Następnie przygotuj farsz: ugotowaną kaszę wymieszaj z białym serem, jajkiem i miętą. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka, nakładaj na nie farsz(...)Gdy masz mało czasu, kasza gryczana z grillowanymi warzywami będzie idealnym pomysłem na obiad. Dobrze komponuje się z papryką, cebulą, cukinią i grzybami. Dzięki swojej konsystencji doskonale łączy...

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...

  • Wiosenne zielone pierogi ze szpinakiem, kaszą i serem

    Pierogi to jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Zrobienie ich jak trzeba, z falbankowym brzegiem, wymaga pewnej zręczności. Pamiętam, jak moja babcia Ziuta upominała mnie, żebym dociskała mocniej krawędzie podczas zaklejania pierogów. Zwykle bałam się, że docisnę za mocno, więc zawsze poprawiała je po mnie, żeby były porządnie sklejone. Te kolorowe pierogi to mój własny pomysł...

  • 15-17 sierpnia 2008, Mały RynekOdkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. Trudno się nie zgodzić z sentencją Anthelme Brillat-Savarina, opublikowaną blisko dwa wieki temu w książce "Fizjologia smaku". Jakiej astronomicznej kwoty wart jest zatem innowacyjny smak pierogów, potrawy tak głęboko zakorzenionej w polskiej, tradycyjnej kuchni? Okazuje się, że krakowscy restauratorzy nie potrzebują szczególnej, materialnej zachęty, by toczyć bój o prym...

  • Farsze do pierogów na szybko

    Nadzienie do pierogów to podstawa kulinarnego sukcesu.

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania mogą się rozpaść, a z farszu zrobi się breja. Fot. 123RF/ Picsel Żeby tego uniknąć, poznaj kilka prostych wskazówek, dzięki którym - łatwo i bez stresu - przygotujesz wyśmienite pierogi. Wybierz mąkę dobrej jakości, ale też przesiej ją zanim przygotujesz ciasto. Ciasto wyrabiaj robotem kuchennym lub ręcznie do momentu, w którym będzie idealnie gładkie i wszystkie...