• Informacje na temat:

    farsz do pierogów z jagód

Przepisy na temat: farsz do pierogów z jagód
  • Domowe pierogi z jagodami

    Ciasto: 35 dag mąki, jajko, 2/3 szklanki wody, szczypta soli; Nadzienie: 60 dag jagód, 5 dag bułki tartej, łyżka cukru, masło do polania, kubeczek śmietany kremówki jako dodatek do gotowych pierogów, ew. łyżeczka oleju.

  • Dzisiaj propozycja mięsna, a dokładniej mięsno-warzywna. W roli głównej kurczaczek, cebulki, pomidory i papryki. Moje sprawdzone połączenie. Doskonale nada się jako farsz do pierogów czy naleśników.

  • Domowe z jagodami

    Składniki na 4 porcje: Ciasto: 35 dag mąki - 1 jajko, 2/3 szklanki wody, szczypta soli, Nadzienie: - 60 dag jagód, - 5 dag bułki tartej, - łyżeczka cukru, - masło do polania, - kubeczek(...) powycinaj placuszki. 3. Przygotuj farsz: jagody przebierz, opłucz, osącz. Posyp bułką tartą i cukrem. Łyżeczką nakładaj po porcji na placuszki. Składaj je na pół i zalepiaj brzegi. 4. Zagotuj 2-3 l wody...

  • Farsz do pierogów, chyba troszkę inny od wszystkich...

  • Sprawdzony przepis na "Wigilijne farsze do pierogów"

  • Czasem dla odmiany robię właśnie takie krokiety są bardzo dobre i syte!

  • Zrobił mi się niedawno przepyszny farsz do naleśników/pierogów/jedzenia w formie pasty do kanapek. Można też z niego zrobić małe paszteciki, kotleciki, czy tam innego wpadnie do głowy Na zdjęciu mięsko zostało zawinięte w dietetyczne naleśniki gryczano-razowe

  • Alternatywa dla pierogów ruskich.

  • Idealny farsz, który można wykorzystać do pasztecików, krokietów, pierogów, uszek i kotletów mielonych.

  • Konfitura z czerwonej cebuli i jagód

Artykuły na temat: farsz do pierogów z jagód
  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...

  • Magia owoców leśnych

    Lato sprzyja wyprawom do lasu i zbieraniu owoców leśnych. Dla jednych z nas jest to tylko forma atrakcji wakacyjnej - zresztą bardzo smakowita, dla innych, zbiory jeżyn, malin, czarnych jagód czy poziomek mają swój konkretny, zamierzony cel.

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania mogą się rozpaść, a z farszu zrobi się breja. Fot. 123RF/ Picsel Żeby tego uniknąć, poznaj kilka prostych wskazówek, dzięki którym - łatwo i bez stresu - przygotujesz wyśmienite pierogi. Wybierz mąkę dobrej jakości, ale też przesiej ją zanim przygotujesz ciasto. Ciasto wyrabiaj robotem kuchennym lub ręcznie do momentu, w którym będzie idealnie gładkie i wszystkie...

  • Moc owoców leśnych

    Zbiory jeżyn, malin, czarnych jagód czy poziomek dla wielu zapaleńców mają swój konkretny, zamierzony cel.

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...

  • Jakie wino do świątecznych potraw?

    Chcesz zaskoczyć bliskich? Oprócz kompotu z suszonych owoców podaj dobre wino! Podpowiadamy, która etykieta będzie pasowała do świątecznych pierogów, jak podkreślić smak ryby, a także zdradzamy przepis na najlepszy "grzaniec"

  • 15-17 sierpnia 2008, Mały RynekOdkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. Trudno się nie zgodzić z sentencją Anthelme Brillat-Savarina, opublikowaną blisko dwa wieki temu w książce "Fizjologia smaku". Jakiej astronomicznej kwoty wart jest zatem innowacyjny smak pierogów, potrawy tak głęboko zakorzenionej w polskiej, tradycyjnej kuchni? Okazuje się, że krakowscy restauratorzy nie potrzebują szczególnej, materialnej zachęty, by toczyć bój o prym...

  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    Sekret idealnych pierogów 1. Delikatne ciasto. Niby nic wielkiego - mąka, woda i szczypta soli. A jednak... Cała sztuka polega na tym, aby dodać do niego gorącej wody i trochę oleju (ok.  2 łyżek(...), puszyste i lekko lepiące się do rąk.  2. Aby farsz nie wypływał podczas gotowania, dodaj do ciasta jajko. Wtedy będzie ono bardziej zwarte.  Kolorowy lukier do dekoracji Chcesz zrobić...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...