• Informacje na temat:

    farsz do pierogów ewa

Przepisy na temat: farsz do pierogów ewa
Artykuły na temat: farsz do pierogów ewa
  • Ewa Wachowicz: Lubelskie przepisy

    Tym razem w programie "Ewa gotuje" prowadząca wybierze się z nami na kulinarną wycieczkę. W poszukiwaniu nowych smaków dotrze do Lublina, gdzie spróbuje miejscowego przysmaku - cebularza.

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...

  • Mapa smaków mojego życia

    Jak smakuje miłość? Czym pachnie pierwsza podróż? Mają w głowie obrazy związane z najważniejszymi dla nich momentami, ale przede wszystkim – smaki, które towarzyszyły tym chwilom. Kucharze Anna Starmach, Ewa Wachowicz i Grzegorz Łapanowski rysują kulinarną mapę swojego życia.

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania mogą się rozpaść, a z farszu zrobi się breja. Fot. 123RF/ Picsel Żeby tego uniknąć, poznaj kilka prostych wskazówek, dzięki którym - łatwo i bez stresu - przygotujesz wyśmienite pierogi. Wybierz mąkę dobrej jakości, ale też przesiej ją zanim przygotujesz ciasto. Ciasto wyrabiaj robotem kuchennym lub ręcznie do momentu, w którym będzie idealnie gładkie i wszystkie...

  • Gotowanie jest seksowne

    Kiedyś Miss Polonia i najseksowniejsza rzeczniczka rządu w historii trzeciej RP, dziś od wielkiego świata woli zacisze swojej kuchni, w której uczy Polaków gotować. Mówi "stop" drastycznym dietom, chwali tłuszcz i przekonuje, że gotowanie jest niezwykle intymnym zajęciem. Nam Ewa Wachowicz opowiada o swoich ulubionych potrawach.

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ..., które są nieważne, a zabrakło nam na te istotne. Te duchowe przygotowania są najważniejsze. Święta to nie jest kwestia zastawionego stołu, tylko kwestia piękna duszy. Dlatego Wigilia jest taka poważna(...) - nikt nie zrobi takiego, jak lubię. Farsz makowy Aby przygotować dobrą masę makową, zaczynamy od zaparzenia maku gorącym mlekiem i gotujemy go w tym mleku tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach...

  • 15-17 sierpnia 2008, Mały RynekOdkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. Trudno się nie zgodzić z sentencją Anthelme Brillat-Savarina, opublikowaną blisko dwa wieki temu w książce "Fizjologia smaku". Jakiej astronomicznej kwoty wart jest zatem innowacyjny smak pierogów, potrawy tak głęboko zakorzenionej w polskiej, tradycyjnej kuchni? Okazuje się, że krakowscy restauratorzy nie potrzebują szczególnej, materialnej zachęty, by toczyć bój o prym...

  • Puste miejsce przy stole

    Tradycyjnie - dla niespodziewanego gościa. Ale w naszych myślach - dla kogoś, kto nie przyjdzie. Bo go nie ma, bo jest tysiące kilometrów dalej. W Wigilię tęsknota ma smak potraw, które jedliśmy wspólnie. Ma dźwięk melodii kolędy. Puste miejsce przy świątecznym stole to nie tylko brak kogoś ważnego. Także szansa. Basia podejmuje decyzję: nigdy więcej rozłąki z mężem. Alina godzi się z mamą. Kaśka...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...