• Informacje na temat:

    farsz do kaczki z jabłkami

Przepisy na temat: farsz do kaczki z jabłkami
  • Składniki: 2 kg młoda kaczka, 20 dag cielęciny, plaster świeżej słoniny (ok 5 dag), 2 stołowe łyżki bułki tartej, 2 jajka, wątróbka z kaczki, 3 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek, kilka kwaśnych jabłek (mogą być papierówki).

  • Smaczny pomysł na "Kaczka faszerowana jabłkami"

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...na tarce o drobnych oczkach, nać pietruszki poszatkuj. Wymieszaj z cebulą i dodaj do reszty farszu. Przypraw solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Farsz wyłóż na liściach kapusty i zawiń gołąbki(...). Dodaj do farszu z posiekanym porem. Przypraw, nałóż na bakłażany, posyp startym serem i piecz 50 minut w temp. 180˚C.  Zapiekanka ziemniaczana Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pierś kaczki z pieczonymi jabłkami"

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    .... Głowę zostawić. Rybę rozebrać, ości i wnętrzności wyrzucić, mięso wymieszać z masłem, jajkami, koperkiem i solą. Farszem napełnić skórę ze szczupaka tak, by odtworzyć kształt ryby. Głowę doszyć. Włożyć(...) czasu do czasu powstałym sosem. Sprawdzić, czy miękki, polać śmietaną rozrobioną z mąką, zdjąć pokrywkę i podpiekać jeszcze 10-15 minut, aż się zrumieni. A ptaki? - Kuropatwy, dzikie kaczki. Jak się...

  • Zrobił mi się niedawno przepyszny farsz do naleśników/pierogów/jedzenia w formie pasty do kanapek. Można też z niego zrobić małe paszteciki, kotleciki, czy tam innego wpadnie do głowy Na zdjęciu mięsko zostało zawinięte w dietetyczne naleśniki gryczano-razowe

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...kcal Pierś z kaczki w sosie miodowo-octowym z grzybami Składniki na 4 porcje: - 4 piersi z kaczki, - sól, pieprz, - 1-2 łyżeczki oleju, - 15 szalotek, - 125 g pieczarek, - 125 g grzybów(...), - tymianek do dekoracji Przygotowanie: Piersi z kaczki przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju z obu stron po 10 - 12 minut. Szalotki i grzyby smażyć na maśle ok. 5 minut. Doprawić solą...

  • Dzisiaj propozycja mięsna, a dokładniej mięsno-warzywna. W roli głównej kurczaczek, cebulki, pomidory i papryki. Moje sprawdzone połączenie. Doskonale nada się jako farsz do pierogów czy naleśników.

  • Tradycyjna wątróbka - nie potrzeba do niej żadnych wyszukanych dodatków.

  • Na Pierwsze Święto

Artykuły na temat: farsz do kaczki z jabłkami
  • Kaczka na kilka sposobów

    Z orzechami, z jabłkami, a może w maladze? Każda będzie wyśmienita.

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • ​Kaczka z jabłkami, miodem i żurawiną

    ...przygotowanym farszem napełnij wnętrze kaczki. Kaczkę połóż na kratce nad głęboką blachą i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na godzinę i 30 minut. Co kwadrans polewaj kaczkę...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Kaczka na trzy sposoby

    Nadziewanie i pieczenie - dobre rady Z owocowym farszem Kaczkę dokładnie umyj wewnątrz i z zewnątrz, oprósz przyprawami, odstaw na godzinę w chłodne miejsce, by skruszała. Tuszkę spłaszcz(...) czerwonym winem. Możesz obok kaczki ustawić w piekarniku foremkę z wodą - mięso wtedy nie wyschnie. Aby skórka ładnie się przyrumieniła, tuszkę można posmarować miodem. Surówka z kapusty Świetnym...

  • Wydaje ci się, że polska kuchnia nie ma przed tobą tajemnic? Przekonaj się, czy znajomość produktów spożywczych, jest dla ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień Polskiej Żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia. Zapoznaj się z alfabetycznym zestawieniem polskich produktów. A jak Auflauf Czy komukolwiek ta niemiecko brzmiąca nazwa coś mówi? Podpowiadamy - to znana wszystkim zapiekanka - danie jednogarnkowe z makaronów, mięs, serów oraz jarzyn, które...

  • Niebo w gębie

    Kaczka z jabłkami Składniki na 8 porcji: 8 kaczych udek, 4 jabłka, cytryna, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, kieliszek calvadosu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki masła, majeranek(...). Natrzyj nimi udka kaczki. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 3 godziny. Jeśli masz świeże udka, obłóż je przyprawami, owiń folią i włóż do zamrażarki na 2 dni. 2. Po tym czasie rozmrażaj kaczkę powoli...

  • Okres wigilijny to gorączkowy czas, do którego trzeba się w odpowiedni sposób przygotować, aby ze wszystkim zdążyć przed pierwszą gwiazdką. Warto rozplanować sobie, co kiedy ugotujemy. Dzięki temu nie będziemy zmuszeni robić kilku rzeczy na raz. Kiedy przygotowywać potrawy, żeby wyrobić się ze wszystkim w Wigilię? / fot. 123rf.com   Niektóre potrawy wigilijne można przygotować dużo wcześniej i je zamrozić. Warto przyjrzeć się bliżej takim daniom i zobaczyć jak je przechować w odpowiedni...

  • Trzymaj linię dzięki przyprawom!

    ...zatrzymywaniu wody w organizmie i tworzeniu się obrzęków, przez które nie raz czujemy się grubsze, niż jesteśmy w rzeczywistości. Surowy tarty imbir warto dodawać do tłustych mięs, np. kaczki, wieprzowiny(...) mogą zastąpić sól. Jej ograniczenie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Tymianek Można stosować świeży lub suszony - niemal do wszystkiego. Szczególnie polecany jest do mięsnych farszów...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...