• Informacje na temat:

    farsz do gęsi

Przepisy na temat: farsz do gęsi
  • Wielkanocne roladki z gęsi - Robert Sowa

    Roladki z wędzonej piersi gęsi z farszem chrzanowo-jajecznym i marynowanymi rydzami w zalewie miodowej - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Zrobił mi się niedawno przepyszny farsz do naleśników/pierogów/jedzenia w formie pasty do kanapek. Można też z niego zrobić małe paszteciki, kotleciki, czy tam innego wpadnie do głowy Na zdjęciu mięsko zostało zawinięte w dietetyczne naleśniki gryczano-razowe

  • ...1,5 kg polędwicy wołowej; 75 dag pieczarek; 40 dag mrożonego ciasta francuskiego; 80 g pasztetu z gęsich wątróbek; 2 jajka; 7 dag tłuszczu; 1 łyżeczka tymianku; sól; pieprz; do dekoracji: plastry ogórków, pomidorów, natka pietruszki.

  • Dzisiaj propozycja mięsna, a dokładniej mięsno-warzywna. W roli głównej kurczaczek, cebulki, pomidory i papryki. Moje sprawdzone połączenie. Doskonale nada się jako farsz do pierogów czy naleśników.

  • Gęś z kaszą i jabłkami

    ..., zetrzyj na grube wiórki. Dodaj do kaszy, dołóż szalotkę i rodzynki. Dopraw solą, pieprzem, lubczykiem. Farsz nałóż do gęsi, zszyj otwór. Piecz ok. 2 godz. w 180 st. C, podlewając powstającym sosem...

  • Smalec gęsi jest bardzo delikatnym i bardzo zdrowym tłuszczem. Jest to tłuszcz mający zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. W medycynie ludowej wykorzystywano go między innymi do leczenia chorób układu oddechowego. Polecam :)

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    ...„Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę!

  • Bardzo zdrowy gęsi smalec, oraz skwarki z wytapiania pokrojonych w kostkę skór gęsich.

  • Chrupiąca gęś z jabłkami

    ...i pieprzem w środku i na zewnątrz. Napełnij farszem.Otwór zepnij wykałaczkami, nóżki zwiąż. Piekarnik rozgrzej do temp. 100 st. 3. Tuszkę ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 7 godzin. Od(...) piecz jeszcze 50-60 minut. Co 15 minut tuszkę smaruj posoloną wodą. Jako dodatek do gęsi możesz serwować pieczone jabłka z bakaliowym nadzieniem.

  • Sprawdzony przepis na "Farsz z bobu do papryki"

Artykuły na temat: farsz do gęsi
  • Wielkanocne roladki z gęsi

    Roladki z wędzonej piersi gęsi z farszem chrzanowo-jajecznym i marynowanymi rydzami w zalewie miodowej - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...11 listopada, czyli dzień św. Marcina, to dobra okazja, aby spróbować dań z gęsi.

  • Wydaje ci się, że polska kuchnia nie ma przed tobą tajemnic? Przekonaj się, czy znajomość produktów spożywczych, jest dla ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień Polskiej Żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia. Zapoznaj się z alfabetycznym zestawieniem polskich produktów. A jak Auflauf Czy komukolwiek ta niemiecko brzmiąca nazwa coś mówi? Podpowiadamy - to znana wszystkim zapiekanka - danie jednogarnkowe z makaronów, mięs, serów oraz jarzyn, które...

  • Dobre, bo polskie

    ...na całą noc. Przygotowujemy farsz. Namaczamy bułkę w mleku. Wątróbkę, cielęcinę (ewentualnie także podroby gęsi), cebulę oraz odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę, przyprawiamy solą(...)Pieczona faszerowana gęś Składniki na 12 porcji: gęś (ok. 4 kg), 2 łyżki suszonego majeranku, sól, 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanki bulionu drobiowego, łyżka masła. Na farsz: 30 dag cielęciny. 20 dag...

  • Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek. Przygotowanie ich tak, aby były naprawdę dobre, to prawdziwa sztuka. Kilka trików, dzięki którym przygotujecie idealne ciasto i farsz, zdradza Dominika Wójciak. Uszka na INTERIA.TV. Składniki na ok. 60 uszek:Farsz: 4 - 6 kapeluszy suszonych prawdziwków 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 duża cebula 2 łyżki masła sól świeżo mielony czarny pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g rozpuszczonego masła lub oleju ok. 150...

  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    ...się w sosie z białego wina lub śmietany. W Bretanii serwuje się potrawy ze świeżych ryb oraz naleśniki z różnymi farszami. W Burgundii najbardziej znane danie to boeuf bourguignon, czyli wołowina(...) fasoli, mięsa kaczego, gęsiego i wieprzowego.  

  • Polska szlachta lubiła dobrze zjeść i wcale się z tym nie kryła. Stoły uginały się pod ciężarem wykwintnych potraw, a nadworni kucharze prześcigali się w wymyślaniu coraz to bardziej karkołomnych przepisów. Nic więc dziwnego, że biesiada była jednym z ulubionych sposobów na spędzanie wolnego czasu. Fot. 123RF Staropolska uczta mogłaby stanowić nie lada wyzwanie dla współczesnych żołądków. Nasi przodkowie lubowali się w niezwykle wystawnych biesiadach, trwających kilka, a nawet kilkanaście...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ..., miodu, włoskich orzechów, gotowanego pęczaku, jajek i przypraw: soli, tymianku, pieprzu i mielonej papryki. Alternatywą dla farszu orzechowego jest też w  tym przypadku grzybowy - połączony z kaszą(...) pojawiły się wystawne schaby z morelami, wołowe sztufady czy pieczone gęsi oraz kaczki nadziewane śliwkami i pomarańczami. Tym samym polska kuchnia świąteczna zbliżyła się nieco do europejskiej...

  • Polska szlachta lubiła dobrze zjeść i wcale się z tym nie kryła. Stoły uginały się pod ciężarem wykwintnych potraw, a nadworni kucharze prześcigali się w wymyślaniu coraz to bardziej karkołomnych przepisów. Nic więc dziwnego, że biesiada była jednym z ulubionych sposobów na spędzanie wolnego czasu. Fot. 123RF Staropolska uczta mogłaby stanowić nie lada wyzwanie dla współczesnych żołądków. Nasi przodkowie lubowali się w niezwykle wystawnych biesiadach, trwających kilka, a nawet kilkanaście...