• Informacje na temat:

    fajna tania kuchnia

Przepisy na temat: fajna tania kuchnia
Artykuły na temat: fajna tania kuchnia
  • Perfekcjonistka w kuchni

    ...rozdział "Dla dzieci", "Kolacja we dwoje", "Święta" czy "Jedzenie w terenie". Bardzo często dostaję pytania o to, co zrobić na kolację we dwoje, no i stąd ten rozdział w książce. Wierzysz, że droga do(...) imprezy byłabym uwięziona w kuchni.  Wszystkie domowe imprezy przecież i tak kończą się w kuchni. - I to właśnie jest super, że wszyscy się tam dobrze czują, że kuchnia jest centrum życia domowego...

  • Odebrałem od Mecenasa telefon jeszcze w pracy, był bardzo zaaferowany, chciał mi koniecznie coś pokazać. Powiedział, że to ciekawe miejsce z dużym potencjałem. Zapowiadało się interesujące popołudnie, przecież Mecenas już tak wiele lat wyciera krakowskie krawężniki, że na pewno wie, co i gdzie można zobaczyć w Królewskim Mieście. Nie musi do tego korzystać z wyświechtanych "spacerniaków" czy innych tego typu periodyków. Gdyby nie jego aparycja, można by nawet pomyśleć, że jest legendą tego...

  • Bułgaria. W krainie róż i złotego piasku

    ..., które opowiada historię wędrówki róży damasceńskiej do Bułgarii i powstania miejscowej odmiany (wstęp ok. 6 zł). W tutejszym sklepie można kupić oryginalny olejek, kosmetyki na jego bazie, a także(...). Prawdopodobnie z nich wywodził się Spartakus, przywódca powstania niewolników. Odnaleziony w Kazanłyku kopułowy grobowiec tracki pochodzący z 310-290 r. p.n.e. należy do najcenniejszych zabytków tej...

  • Każda kuchnia byłaby taka gdyby powstawały w niej podobne pyszności jak u Tilianary. Na jej blog trafiłam przez zupełny przypadek... przez nieuwagę kliknęłam nie tam gdzie chciałam. Przypadki bywają czasem miłym zaskoczeniem :) Co ujmuje mnie w większości blogów, z którymi ostatnio mam szansę się zaznajamiać to, to że przypominają one dzieło literackie. Żeby nie być gołosłownym popatrzcie jak Tilianara opowiada o Babce imbirowej z bakaliami: "Płatki śniegu wpadające za kołnierz, tarzanie się...

  • Historie dworcowe

    Pani Kasia zna tu, na Zachodnim, wszystkich. Taksówkarzy, złodziei, właścicieli sklepików, bezdomnych i handlujących w przejściach podziemnych tymi wszystkimi tanimi chińskimi przedmiotami, które jakimś cudem sprzedają się na tyle, żeby można było zarobić na życie…

  • Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku...

  • Kupuję to, co mi się podoba

    W zasadzie nie zwracam uwagi na to, czy jest to Hugo Boss, czy rzecz kupiona na bazarze. Mogę kupić coś bardzo drogiego albo coś bardzo taniego, bez względu na to, czy jest to modne i ludzie zachwalają - mówi Danzel, wykonawca głośnego hitu Pump It Up!

  • Każdy z nas, kto oglądał Harrego Pottera zazdrościł bohaterowi, że je fasolki o smaku kawy, kokosa czy wątróbki. Dziś ciasto o smaku najdroższych perfum czy lodowe chipsy można sobie zrobić... w domu. Wszystko to dzięki budzącej ogromne zainteresowanie na świecie kuchni molekularnej. Kuchnia molekularna nieprzypadkowo zwana jest magiczną. Magiczne są zarówno potrawy - jak wspomniana fasola o smaku wątróbki - jak i sposób ich przyrządzania. No bo czy gotowanie potraw w ciekłym azocie nie jest...

  • Zbuntowana prymuska

    ...nie zarabiam. Od czterech lat żyję w mieszkaniu kwaterunkowym. Pokój to jednocześnie salon, sypialnia i kuchnia. W sumie kilkanaście metrów. Dotąd brakowało mi pieniędzy na konkretny remont. Wolałam(...) choruję. I nie wydaję, bo to tania dieta - fasola mung, soczewica, warzywa, kasze. Może chociaż samochód? - Rozleniwia. Lubię ciągnąć po chodniku walizkę choćby po to, żeby się zmęczyć. Jeżdżąc...

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...