• Informacje na temat:

    fajna babka i robi to co lubi

Przepisy na temat: fajna babka i robi to co lubi
  • Pyszna babka z młodych ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej i boczku

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • doskonały na kanapki i jako część obiadu.

  • Śledź w naszej kulturze to zdrowa i smaczna ryba, która odnajdzie swoje miejsce na stole. A ostatnio słyszałam, że także odchudza

  • Z czasem wszystko się zmienia, nawet smaki. Będąc dzieckiem, nie mogłam pojąć miłości dorosłych do ryb w occie, w tym śledzi. Ja musiałam do tego dojrzeć, więc jeśli i Wy macie podobne doświadczenia, może warto się przełamać i spróbować zweryfikować swój gust po latach. Przepis zaczerpnięty od mojej mamy :-) Tak przyrządzone śledzie cieszą się dużym powodzeniem na imprezach, na które je przygotowuję.

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Uważam, że najlepszy pomysł na mielone mięso to klops! Klops nadziewany młodymi szparagami, cukinią i suszonymi pomidorami. Wiosenny klops! Podany z ziemniakami i sosem np. koperkowym - pycha!

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

Artykuły na temat: fajna babka i robi to co lubi
  • Tadeusz Pluciński: Lubiłem być żonaty

    ..., synku, tej Cygance parę groszy i pożycz od niej karty. To ja koniecznie muszę ci powróżyć". Tadeusz Pluciński do dziś nie wie, czemu zrobił to, czego chciała nieznajoma, ale działał jak(...) zrobisz, jak mnie złapiesz?" Stanisława Barei. Szczególne emocje wzbudzała scena, w której grany przez niego inżynier Kwaśniewski zakłada się z kolegami, że zdobędzie każdą kobietę. Nawet milicjantkę...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością ras argentyńskich,...

  • Jestem równą babką

    ...mi się zrobić prawo jazdy. Radość dają mi także kontakty z fajnymi osobami. Uwielbiam szczerych, prostolinijnych ludzi - z takimi mogłabym konie kraść. Lubię poplotkować z przyjaciółką. Kiedyś w ogóle(...) się bałam albo czułam się skrzywdzona. Skupiłam się też na przygotowaniu od strony fizycznej. Tylko w jednej scenie zastąpiła mnie kaskaderka. Resztę zrobiłam sama. Trenowałam judo. Jak długo...

  • W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany na Wigilię. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, dlatego powinno częściej pojawiać się na naszych stołach. Dlaczego od święta? W Polsce,...

  • Mężatki radzą: Czego nie robić dla własnego dobra

    Są rzeczy, które działają na faceta jak płachta na byka. Dlatego... lepiej ich nie proponuj! Zadbaj o własny komfort i święty spokój. Nie wszystko warto robić razem.

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w gęstym sosie lub po...

  • Doświadczone mężatki radzą. Czego nie robić dla swojego dobra

    Są rzeczy, które działają na faceta jak płachta na byka. Dlatego... lepiej ich nie proponuj! Zadbaj o własny komfort i święty spokój. Nie wszystko warto robić razem.

  • Znamy ją wszyscy, ale... czy aby na pewno? Reklamy zapewniają o jej cudownych właściwościach, ale specjaliści wiedzą swoje. Żuć, czy nie żuć? - oto jest pytanie. Fot.123RF Mastyks i chicle - czyli co żuli starożytni Już w starożytności ludzie czerpali radość z żucia dla samego żucia. Antyczni Grecy wykorzystywali w tym celu mastyks - żywicę z drzewa gumowego pistacji kleistej. Żywicę tę nazywano ongiś również bardziej poetycko "łzami Chios", od greckiej wyspy Chios, gdzie rosło wiele drzew...

  • Magdalena Cielecka: Szczęśliwa femme fatale

    Wie, co dla niej najlepsze. Nie lubi się do niczego zmuszać. „Przyszedł w moim życiu czas dobrego balansu”, deklaruje. Jednocześnie nie zamierza iść ani na życiowe, ani zawodowe kompromisy.

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne części pokarmów,...