• Informacje na temat:

    fajitas wieprzowe

Przepisy na temat: fajitas wieprzowe
  • Propozycja na smaczne, bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku połączenie kurczaka oraz warzyw. Danie rodem z kuchni meksykańskiej, gdzie wszystko co jest krojone w paski, nosi nazwę fajitas. Całość jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu.

  • Fajitas to sztandarowe danie kuchni tex-mex, popularne w restauracjach meksykańskich. W restauracji tex-mex zaczęły pojawiać się w USA w latach 70 - tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak.

  • przepis na okolo 8 fajitas

  • Zapiekana kura mix fajitas z papryką to propozycja szybkiego obiadu dla leniuchów na weekend. Choć pogoda za okniem szarobura humor możemy porawić sobie kolorowym obiadkiem.

  • Pasta z czarnej fasoli świetnie sprawdza się też jako samodzielny dip do chipsów z tortilli.

  • Klasyczne sznycle wieprzowe podane z ziemniakami i warzywną surówką.

  • Danie dobre na obiad,proste i smaczne.

  • Tanie, smaczne, a''''la stroganow.

  • Co poradzę? Najbardziej smakuje mi właśnie galareta wieprzowa, drobiowa ujdzie, ale to nie ten smak. Jeżeli macie podobnie, zapraszam po przepis na domową galaretę wieprzową. Pyszności!

  • Kofty wieprzowe

Artykuły na temat: fajitas wieprzowe
  • Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii. Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Polska jest krajem, gdzie od wielu wieków spożywa się wieprzowe przysmaki. Aromatyczna, swojska kiełbasa, dobrze przygotowana golonka bądź kotlet schabowy są bez wątpienia kulinarnym marzeniem wielu smakoszy, ale? smak to nie wszystko! Wieprzowina posiada także pewne inne cenne właściwości. Mało kto wie, że częste spożywanie mięsa wieprzowego, może mieć bardzo pozytywny wpływ na życie seksualne człowieka. Jedzenie wieprzowiny działa niczym afrodyzjak i pobudza libido. Można pokusić się o...

  • Polacy chętnie sięgają po mięso wieprzowe, ponieważ jest podstawą wielu lubianych dań, m.in. gulaszu czy rolad. Wiele osób nie wyobraża sobie również niedzielnego obiadu bez chrupiącego kotleta schabowego, a grilla bez żeberek czy kaszanki. Fot. 123RF/Picsel Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Witaminy i...

  • Bezpłatne warsztaty kulinarne dla mam z dziećmi! Serdecznie zapraszamy wszystkie mamy wraz z dziećmi na warsztaty kulinarne, które odbędą się w środę 11 czerwca w warszawskiej szkole gotowania Little Chef przy ul. Tadeusza Rejtana 15. Rozpoczęcie warsztatów o godzinie 10.00. Przewidywany czas trwania - ok. 4h. W trakcie warsztatów nauczymy się: Jak rozpoznawać dobrej jakości mięso wieprzowe i wędliny, Jakich dodatków w mięsie i wędlinach należy unikać, Jak przyrządzać wspaniałe potrawy z...

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...

  • To, co w Europie nazywamy grillem, na południu Afryki zwie się braai, czyli "przynieś i upiecz". Ten sposób pieczenia mięsa jest bardziej podobny do amerykańskiego barbecue, z tą jednak różnicą, że częściej używa się węgla drzewnego niż prawdziwego drewna. Braai to także bardzo popularny zwyczaj organizowania spotkań towarzyskich.   W Afryce z grillowanymi potrawami możemy spotkać się na wybrzeżu Morza Śródziemnego oraz w południowej części tego kontynentu. Na południu Afryki grillowanie...

  • Zbliża się niedziela, a ty znów planujesz zaserwować tradycyjnego schabowego? A może warto przełamać rutynę? Z przepisami naszych użytkowników to proste. Fot. 123RF/Picsel Niedzielne obiady w polskich domach zwykle wyglądają podobnie: na pierwsze danie serwuje się rosół, a tuż po nim na stole pojawiają się nieśmiertelne schabowe w towarzystwie ziemniaków. Warto jednak przełamać tę weekendową rutynę. Oto pięć apetycznych pomysłów na potrawy, dzięki którym zrobicie wrażenie na rodzinie i...

  • Wydawać by się mogło, że grillować można wszystko i w wielu przypadkach jest to prawda. Istnieją jednak szkodliwe wyjątki! Fot. 123RF Grill dla mięsożerców, czyli tradycja Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły. Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju...

  • Badania wskazują, że wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, po które Polacy sięgają najczęściej. Jednym z popularniejszych kawałków jest oczywiście karkówka, z której możemy przygotować naprawdę wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod...