• Informacje na temat:

    ewa gotuje tradycyjna szarkotka

Przepisy na temat: ewa gotuje tradycyjna szarkotka
  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Lekkie ciasto, pyszny budyniowo - maślany krem powinien wielu zwolennikom słodkości przypaść do gustu:-)) Krem znalazłam jakiś czas temu na jednym z blogów i jest to najsmaczniejszy krem budyniowy jaki jadłam. Polecam wszystkim.

  • Przepis wart wypróbowania: "Tradycyjna kutia"

  • Przepis wart wypróbowania: "Tradycyjna pascha"

  • Wypróbowany przepis na "Tradycyjna pascha"

  • Tradycyjna sałatka warzywna, zawsze smakuje. Królowa wielu przyjęć i świąt. Polecam :)

  • sałatka jarzynowa, warzywna, tradycyjna takimi nazwami się spotkałam i chyba każdy ją zna a wersji sałatki jest mnóstwo; co dom to przepis. Dziś dodaję taką jak robi najczęściej moja mama

  • Pyszna sałatka, która świetnie pasuje na wielkanocny stół, ale nie tylko! Łatwa w przygotowaniu i zawsze się udaje ;)

  • Sałatka ta gości na naszych stołach najczęściej 2 razy do roku na święta ale ja nie ukrywam, że u mnie w domu robi się ją troszkę częściej. Wszyscy ją uwielbią i bardzo szybko znika z miski. Zapraszam po przepis.

  • Klasyka polskiej kuchni oraz wspomnień z dzieciństwa.Chyba każdy z nas uwielbiał w mlodości tzw."pomidorówkę" w wielu domach podawaną często w poniedziałki jako odmianę po niedzielnym rosole. w natłoku kuchennych eksperymentów i zalewu wielkiej ilości przepisów często zapominamy o tym .że w prostocie siła. Dla mnie to taka prawdziwa, pyszna, domowa zupa. U nas w domu zupę pomidorową podajemy najczęściej z makaronem,czasem z ryżem a z rzadka z ziemniakami.

Artykuły na temat: ewa gotuje tradycyjna szarkotka
  • Limitowana edycja świąteczna! Oddajemy w Twoje ręce zbiór 700 receptur opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znalazły się tu zimne i ciepłe przystawki, zupy, kremy i chłodniki, a także rozmaite dania mięsne - począwszy od drobiu, przez odgrywającą ważną rolę w naszej kuchni dziczyznę, a na wołowinie i wieprzowinie skończywszy. Ponadto uwzględniliśmy potrawy z ryb morskich i słodkowodnych oraz z mąki i ziemniaków, znakomite nie tylko na post. Nie zapomnieliśmy też o osładzających życie...

  • Jak wyglądają typowe dni autorek książki "Szczypta smaku", czego nie lubią w gotowaniu oraz o tym co najbardziej lubią jeść dowiecie się czytając wywiad. Sebastian Nowak: Na rynku ukazuje się właśnie wasza nowa książka Szczypta smaku. Jesteście również autorkami bardzo dobrze przyjętej Rewolucji na talerzu. Jak myślicie, od czego to zależy, że jedne książki kulinarne przechodzą całkowicie bez echa, a inne stają się bestsellerami?   Olga Kwiecińska: Uważam, że podstawą jest fakt prowadzenia...

  • Sous vide to francuskie wyrażenie znaczące mniej więcej tyle, co „bez powietrza" lub „w próżni". To technika kulinarna nazywana gotowaniem w niskich temperaturach, gotowaniem próżniowym lub metodą długiego gotowania. Tak wygląda mięso zapakowane metodą próżniową, gotowe do sous vide.   fot. 123RF.COM Po raz pierwszy opisano tę technikę kulinarną w 1799 roku (wtedy użyto gorącego powietrza, nie wody do ugotowania potrawy). W latach 70-tych ubiegłego wieku we Francji Georges Pralus odkrył,...

  • Czy produkty "light" są zdrowsze niż te tradycyjne? Nic bardziej mylnego! Dietetyczka Ewa Owczarek Kacprzak w rozmowie z Ewą Chodakowską obaliła mit produktów z mniejszą zawartością tłuszczu czy cukru. - Zdecydowanie należy unikać produktów oznaczonych „light, slim fit" czy „zero". Są one nie tylko droższe, ale mają mniejszą wartość odżywczą - przekonywała specjalistka ds. żywienia. BeActive/x-news

  • Ewa Wachowicz to osoba, o której można napisać naprawdę wiele. Zdobyła tytuł Miss Polonia, była rzecznikiem prasowym rządu, prowadzi autorski program kulinarny „Ewa gotuje”. Zapytaliśmy ją o kulinarne inspiracje na święta i nie tylko. fot. AKPA.PL Zacznijmy od zbliżających się świąt. Jakie ma pani plany w tym roku? - Tradycyjnie to ja organizuję Wigilię, do mnie zjeżdża rodzina. Uwielbiam te wszystkie przygotowania, gotowanie, pieczenie, zapachy... A jakie potrawy planuje pani na kolację...

  • Wszystko, co chcesz wiedziec o kupowaniu, gotowaniu i jedzeniu.Pod wplywem listów czytelników zachwyconych "Gotuj z fantazja", ale majacych jeszcze kilka pytan, autorzy zdecydowali sie na napisanie "Gotuj z fantazja 2". Ta oryginalna ksiazka kucharska zawiera ponad 100 przepisów na "ulubione dania z przeszlosci, terazniejszosci i przyszlosci", od przekasek i salat, poprzez zupy, ryby i owoce morza, po cos slodkiego. Przepisy poprzedza tzw. wiedza podstawowa, która pomoze w nauczeniu sie...

  • Gotowanie to sztuka. Umożliwia tworzenie dań za sprawą doboru składników oraz łączenia smaków przy akompaniamencie odpowiednich narzędzi. Jednym z nich są wolnowary, które pozwalają na przygotowanie potraw o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Urządzenia tego typu posiadają również szereg innych istotnych zalet, dzięki którym nawet dania dobrze nam znane dostarczą nam nowych doznań kulinarnych i walorów odżywczych. Fot. materiały prasowe Moda na gotowanie już dawno zatoczyła szerokie kręgi....

  • Jeżeli sądzisz, że wszystkie książki kucharskie są takie same, a każdy przepis można znaleźć w internecie, jesteś w błędzie... „Kuchnia włoska" z serii „Gotowanie krok po kroku", to książka, dzięki której gotowanie z codziennego obowiązku przerodzi się w prawdziwą sztukę i wielką przyjemność. Przygotowanie każdego przepisu zostało nie tylko krok po kroku dokładnie opisane, lecz także przedstawione na efektownych, kolorowych fotografiach, które rozwiążą kuchenne dylematy typu: co to znaczy „w...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...

  • Co zrobić, aby nie marnować jedzenia i w pełni wykorzystać zakupione produkty? Na te pytania pomoże ci odpowiedzieć książka, którą możesz wygrać w naszym konkursie. "Gotuję, nie marnuję" to książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy...