• Informacje na temat:

    ewa gotuje sałatki z ogórków zielonych

Przepisy na temat: ewa gotuje sałatki z ogórków zielonych
Artykuły na temat: ewa gotuje sałatki z ogórków zielonych
  • Dieta na lata - 30+

    ...szykuje się do walki - wyjaśnia dr Ewa Matyska-Piekarska. U niektórych znika wtedy ochota na jedzenie. Ale spora część kobiet zaczyna stres zajadać. - Trzydziestolatki najczęściej nie(...) Justyna Domanowska-Kaczmarek. - Stres najczęściej zajadają kobiety z tendencją do nadwagi - mówi Ewa Matyska-Piekarska. Prawdopodobnie dlatego, że ciągle próbują się odchudzać: gdy się denerwują...

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Dieta na lata - 30+

    ...szykuje się do walki - wyjaśnia dr Ewa Matyska-Piekarska. U niektórych znika wtedy ochota na jedzenie. Ale spora część kobiet zaczyna stres zajadać. - Trzydziestolatki najczęściej nie(...) Justyna Domanowska-Kaczmarek. - Stres najczęściej zajadają kobiety z tendencją do nadwagi - mówi Ewa Matyska-Piekarska. Prawdopodobnie dlatego, że ciągle próbują się odchudzać: gdy się denerwują...

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....

  • Dieta zapobiegająca skurczom mięśni

    ...i nasionami słonecznika. Ewa Mościcka , dietoterapeutka i specjalistka w zakresie zdrowego stylu życia ***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Jedz to, co cię leczy

    ...o siebie dbamy. - Na szczęście, coraz głośniej mówi się o tym, że odpowiednie jedzenie pomaga zapobiec wielu chorobom - mówi dietetyczka, Ewa Zygmanowska. - A jeśli już zachorujemy, dobrze dobraną dietą(...) beztłuszczową! -Tłuszcz to niezbędny budulec komórek. Wystarczy jeść go mniej i wybierać zdrowy - mówi Ewa Zygmanowska. Dlatego boczek i karkówkę warto zastąpić chudym mięsem drobiowym i rybami, zaś...

  • Podstawowe wiadomości o zasadach łączenia warzyw, owoców i innych składników z odpowiednimi dressingami. Smaczne przepisy - klasyczne i proste z praktycznymi poradami. Pomysłowe propozycje na kolorystyczne i smakowe połączenia.

  • Jedz to, co daje supermoc!

    ...superprodukty! Wyłącznie naturalne, bez sztucznych dodatków, za to zawierające składniki odżywcze, które działają jak lek czy kosmetyk. - Mamy ich pod dostatkiem - mówi nasza ekspertka, Ewa Zygmanowska. - Każdy(...) pokoleń. Gdy nasiona zaczynają kiełkować, cały zapas witamin i minerałów przechodzi do zielonych pędów. Są w nich witaminy C, D, E, K, żelazo, magnez, wapń, selen oraz łatwo przyswajalne białko. Kiełki...

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...