• Informacje na temat:

    ewa gotuje rolada biszkoptowa z masa

Przepisy na temat: ewa gotuje rolada biszkoptowa z masa
Artykuły na temat: ewa gotuje rolada biszkoptowa z masa
  • Jeśli nie masz pomysłu co przygotować dla swojej rodziny na niedzielny deser, wypróbuj pomysłowe propozycje naszych użytkowników, na lekkie i puszyste rolady. Fot. 123RF/Picsel Biszkoptowe wypieki wbrew pozorom nie należą do najprostszych. Aby upiec puszysty i równy biszkopt, musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty. Ważne jest, aby jajka były świeże, tylko wtedy białka będą mieć zwartą konsystencję i ubiją się bez problemu. Dodatkowo, jajka powinny być wyciągnięte z lodówki dopiero...

  • Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego nasza redakcja postanowiła sprawdzić co pojawi się na świątecznym stole Michela Morana oraz kilku znanych blogerek. Fot. materiały prasowe Kilka dni temu mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Kenwood. Głównym prowadzącym był Michel Moran - ambasador marki, znany wam chociażby z show Masterchef. Swoimi świątecznymi przepisami podzieliły się z nami również popularne blogerki. Kulinarne wskazówki Przedświąteczne spotkanie...

  • Aby gotować, nie wystarczą chęci ani odpowiednio zaprojektowana kuchnia. Bez właściwych narzędzi i sprzętów kuchennych niewiele osiągniemy, a niektórych czynnościom będziemy musieli poświęcić naprawdę dużo czasu. Na szczęście, producenci akcesoriów kuchennych ułatwiają nam pracę oferując przydatne sprzęty i narzędzia. Fot. 123RF/Picsel Stojak na noże w kształcie serca? Uchwyty do trzymania stron książki kucharskiej? Radiotoster? To już nie są wytwory fantazji, a produkty oferowane przez...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Bezpłatne warsztaty kulinarne dla mam z dziećmi! Serdecznie zapraszamy wszystkie mamy wraz z dziećmi na warsztaty kulinarne, które odbędą się w środę 11 czerwca w warszawskiej szkole gotowania Little Chef przy ul. Tadeusza Rejtana 15. Rozpoczęcie warsztatów o godzinie 10.00. Przewidywany czas trwania - ok. 4h. W trakcie warsztatów nauczymy się: Jak rozpoznawać dobrej jakości mięso wieprzowe i wędliny, Jakich dodatków w mięsie i wędlinach należy unikać, Jak przyrządzać wspaniałe potrawy z...

  • Tomasz zachwycił jurorów swoim pomysłem na słodkości, które można zaserwować do popołudniowej herbatki. Spróbujecie odtworzyć jego wypieki? Panna Ptysiówna Kruszonka: 85 g brązowego cukru 85 g mąki 75 g masła 2 g czerwonego barwnika   Ptysie: 250 ml wody 100 g masła 5 g cukru 5 g soli 150 g mąki 5 jajek   Krem: 150 g malin 150 g serka mascarpone 75 g ricotty 100 g cukru pudru 50 g śmietany kremówki laska wanilii 2 listki żelatyny 2 łyżki wody pęczek mięty Kruszonka: Cukier wymieszać z...

  • Wszystko, co chcesz wiedziec o kupowaniu, gotowaniu i jedzeniu.Pod wplywem listów czytelników zachwyconych "Gotuj z fantazja", ale majacych jeszcze kilka pytan, autorzy zdecydowali sie na napisanie "Gotuj z fantazja 2". Ta oryginalna ksiazka kucharska zawiera ponad 100 przepisów na "ulubione dania z przeszlosci, terazniejszosci i przyszlosci", od przekasek i salat, poprzez zupy, ryby i owoce morza, po cos slodkiego. Przepisy poprzedza tzw. wiedza podstawowa, która pomoze w nauczeniu sie...

  • Oprócz cudownych widoków, atrakcji turystycznych i świeżego powietrza, Podhale przyciąga wspaniałą, regionalną kuchnią – bo któż czasem nie marzy o zjedzeniu prawdziwego oscypka, pysznej baraniny czy kultowej już kwaśnicy? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Podhala kształtowała się w ciężkich warunkach. Surowy klimat i bieda zmuszały górali do przygotowywania potraw ze składników prostych, ale pozwalających najeść się do syta. Tak więc na stołach gościły posiłki na bazie ziemniaków, kasz i kapusty....

  • Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania. Fot. 123RF/Picsel Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu...

  • Spektakularne ciasto, które w półfinałowej rozgrywce musiały przygotować uczestniczki programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Przepis Krzysztofa Ilnickiego. Przy komponowaniu całości pamiętaj że:- Charlotte musi mieć minimum trzy kolory- Musi być gustowna, estetyczna, precyzyjnie wykonana- Musi mieć przymyślane polączenia smakowe Rolada - przepis na dwie blachy 290 g białka 260 g cukru kryształ 170 g żółtka 100g masła 260g mąki pszennej 50g skrobii kukurydzianej Kakao/barwniki/matcha wg uznania...