• Informacje na temat:

    ewa gotuje- na zwykle bulki

Przepisy na temat: ewa gotuje- na zwykle bulki
  • Jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia

    ...kasztanowcem!) nie ma nic wspólnego, to z pewnością słyszeliśmy o nim nie raz. Pochodzący z zupełnie innej gatunkowo rodziny drzew, oryginalną nazwę zawdzięcza greckiej miejscowości Kastanéia,  gdzie dojrzewa(...) kuleczki, otoczony niezwykle delikatną jasnobrązową otoczką nie tylko pięknie wygląda, ale także wyjątkowo smakuje! Nazywana „złotą jagodą” miechunka to skarbnica witaminy A – wspomagającej sprawność...

  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Gorące bułeczki prosto z pieca. Bardzo prosty przepis na wykonanie zwykłych, smacznych bułek. Polecam :)

  • Bułki pszenne upieczone z mąki chlebowej Typ-750. Podany przepis jest na 6 dużych bułek o wadze 226 g każda.

  • Bardzo prosty przepis na wykonanie zwykłych smacznych bułek. Polecam :)

  • Chrupiące, świeże bułeczki prosto z pieca, idealne na poranne śniadanie.

  • Brukselka wyszła rewelacyjna, lekko chrupiąca, nawet mój mąż który nie przepada za brukselką i zawsze ją wyjmował z zupy to tym razem z pałaszował wszystko z talerza i jeszcze prosił o dokładkę.

  • Danie mojego dzieciństwa. Pyszne i energetyczne, w sam raz na poranek kiedy potrzebujemy mocnej dawki energii.

  • Tort jest naturalny bez konserwantów i sztucznych dodatków , na bazie bitej śmietany i świeżych owoców. dekoracja naturalna pokazana na każdym torcie inna. KSZTAŁTY , JAKICH JESZCZE NIE WIDZIELIŚCIE .

  • Rosół na mięsku z indyka, kawałka pręgi wołowej, udźca z kurczaka oraz warzyw

Artykuły na temat: ewa gotuje- na zwykle bulki
  • Gotowanie dla smyka alergika

    ..., a jakich produktów musi unikać. Wszystkie informacje koniecznie zapisz na kartce (po wyjściu z gabinetu pamiętamy zwykle tylko połowę tego, co usłyszeliśmy) i sięgaj po nią zawsze, gdy układać będziesz(...) przeczytaj informacje podane na etykiecie. To powinno wejść ci w nawyk, ponieważ alergeny mogą znajdować się tam, gdzie się ich w ogóle nie spodziewasz. • Białko mleka krowiego znajdziesz nie tylko w mleku...

  • Menu wielkanocne w wersji ekologicznej? Czy to może się udać? Jak połączyć tradycję z nowoczesnymi trendami eko? - Kiedy z przyczyn zdrowotnych podjęłam decyzję o prowadzeniu ekologicznej kuchni, byłam przekonana, że żywność bio jest droga i niesmaczna, a przygotowanie świąt w stylu eko to karkołomny wyczyn - mówi Patrycja, która od pięciu lat prowadzi swój dom zgodnie z zasadami ochrony środowiska. - Tymczasem wcale nie jest to takie trudne. Kuchnia bio i ekologiczny dom to coś, co polecam...

  • Co z tym glutenem?

    .... - Niestety, łatwiej nam uwierzyć, że winny jest "tajemniczy" gluten niż przejedzenie - mówi Ewa Zygmanowska, dietetyk z Centrum Medycznego Enel-Med w Warszawie. Tym bardziej że od dawna wiadomo, iż(...) samopoczucie (bóle głowy, zmęczenie) po zjedzeniu produktów bogatych w gluten. Podejrzewa się wtedy tzw. nadwrażliwość na ten związek i również zaleca ograniczenie ilości produktów, które zawierają...

  • Zwykle zjadamy go w niewielkich ilościach - jako posypkę na bułkach lub chrupiący dodatek do sałatek. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy spożywać go znacznie więcej, gdyż sezam ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Sezam jest produktem, który zjadamy właściwie nieświadomie - zwykle bywa bowiem wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw, przez co staje się niemal niezauważalny. Warto jednak zadbać, aby jak najczęściej pojawiał się w naszym jadłospisie. Dlaczego? Naukowcom...

  • Dieta pod kontrolą

    ...silną alergię na białko mleka krowiego, powinnaś bardzo dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych. Mleko dodawane jest bowiem do wielu produktów, których w ogóle nie podejrzewamy o jego zawartość(...) spożywanych pokarmów. Najbezpieczniejsze produkty dla małego alergika to jabłko oraz marchewka. - FAŁSZ Marchewka, jabłko, ziemniaki, ryż uczulają niemowlęta niezwykle rzadko, ale to też się zdarza...

  • Zwykle zjadamy go w niewielkich ilościach - jako posypkę na bułkach lub chrupiący dodatek do sałatek. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy spożywać go znacznie więcej, gdyż sezam ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Sezam jest produktem, który zjadamy właściwie nieświadomie - zwykle bywa bowiem wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw, przez co staje się niemal niezauważalny. Warto jednak zadbać, aby jak najczęściej pojawiał się w naszym jadłospisie. Dlaczego? Naukowcom...

  • Anyż gwiaździsty jest stosowany od stuleci, nie tylko ze względu na swoje lecznicze właściwości. To również doskonały dodatek do dań. Wiedzą o tym zarówno Chińczycy, którzy tej przyprawy używają na potęgę, jak i Europejczycy, stosując go w dżemach, pieczywie, ciastach i likierach. Fot. 123RF/Picsel Mieszkańcy Azji od setek lat wykorzystują tzw. "ośmiokątny koper" nie tylko w kuchni, ale również w celach leczniczych. Za sprawą kupców, przyprawa ta w XVII wieku dotarła do Europy i bardzo szybko...

  • Wydawać by się mogło, że niewiele jest do powiedzenia w temacie soli. Wszyscy wiemy jak wygląda, znamy jej smak i wiemy, czym grozi przesadzenie z jej ilością. Jednak biała, jodowana sól, którą najczęściej możemy znaleźć w solniczkach to tylko jeden z wielu jej rodzajów. Fot.123RF/Picsel Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów soli. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, sposobem pozyskiwania, i co ważne - ceną. Dodatkowo, każda sól nieco inaczej na smak gotowanych przez nas potrawy. Dziś...

  • Sałatka, jajko pieczone z awokado, szparagi zawijane w szynkę parmeńską, a do tego cytrynowe babeczki, słodkie bułeczki i napój, który dodaje mocy! To propozycja na energetyczne i sycące śniadanie. Babeczki cytrynowe175 g masła240 g cukru3 jaja 2 łyżki soku z cytryny3 starte skórki z cytryny360 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia180 ml maślanki Scones70 g orzechów włoskich35 g suszonych pomidorów1 pęczek pietruszki1 pęczek bazylii75 g koziego serka2 jaja L85 ml mleka1 łyżeczka cukru¼...

  • Właściwości lnu były bardzo często wykorzystywane przez nasze mamy i babcie, później zostały zapomniane. A teraz, na szczęście len z powrotem wraca do naszych łask. Len ma wiele dobroczynnych właściwości.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Len na cholesterol Olej lniany, który jest tłoczony z nasion lnu, należy do grupy produktów, które przeciwdziałają chorobom krążenia i cukrzycy. W 1952 niemiecka biochemik Johanna Budwig, stworzyła dietę która wspomaga leczenie nowotworów i chorób serca. Podstawą tej...