• Informacje na temat:

    ewa gotuje makaron ryżowy

Przepisy na temat: ewa gotuje makaron ryżowy
Artykuły na temat: ewa gotuje makaron ryżowy
  • Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    ...ze świata Maria, 58 lat, odkryła kuchnię orientalną Zaczęło się od makaronu sojowego. Dawno temu, w listopadzie. - Lało, było zimno jak w psiarni, a ja wracałam zmęczona po odwiedzinach u koleżanki w szpitalu - opowiada Marysia. - Spóźniłam się na autobus i weszłam do wietnamskiej knajpki obok przystanku. Makaron mnie zadziwił. Przezroczysty, jakby szklany, co to za cudo? Wtedy po raz pierwszy...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Ewa Wachowicz: Jak wchodzę na górę, jestem silna

    Nie tylko gotowanie wypełnia jej życie. Są jeszcze córka, bliscy i... wspinaczka, i to w wysokich górach. Z ciepłej kuchni wyruszyła rok temu do Chile, by zdobyć najwyższy wulkan świata. Jurorka programu „Top Chef” w Polsacie, autorka „Ewa Gotuje” i książek kulinarnych, Ewa Wachowicz, zdradza nam też, dlaczego nie denerwuje się, stojąc w korkach.

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Gotowanie dla smyka alergika

    ...konserwantów, bezglutenowe makarony i mąki) lub w supermarkecie (np. mąkę kukurydzianą, mięso królika, makaron ryżowy). Jeśli twoje dziecko nie toleruje glutenu, a tam gdzie mieszkasz, nie ma takich sklepów(...) przeczytaj informacje podane na etykiecie. To powinno wejść ci w nawyk, ponieważ alergeny mogą znajdować się tam, gdzie się ich w ogóle nie spodziewasz. • Białko mleka krowiego znajdziesz nie tylko w mleku...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Co z tym glutenem?

    ...stosowania bezglutenowych odpowiedników tradycyjnego chleba, bułek, makaronów przyznaje się ok. 30 proc. Amerykanów. Dania bez glutenu serwuje każda szanująca się restauracja w USA. Coraz częściej można je(...). - Niestety, łatwiej nam uwierzyć, że winny jest "tajemniczy" gluten niż przejedzenie - mówi Ewa Zygmanowska, dietetyk z Centrum Medycznego Enel-Med w Warszawie. Tym bardziej że od dawna wiadomo, iż...

  • Przeciętny Włoch zjada rocznie ponad 25 kilogramów makaronu, Polacy – pięć razy mniej, tylko 5 kilogramów. Nie da się jednak ukryć, że po makarony sięgamy chętnie i chętnie z nimi eksperymentujemy. Dlaczego? Bo są… Fot. www.barillastudio.it Szybkie, proste i tanie Makarony są szybkie w przygotowaniu. Dla porównania: porcja ziemniaków gotuje się ok. 20-25 minut, plus obieranie. Ugotowanie porcji ryżu czy kaszy zajmuje co najmniej kwadrans, a makaron jest gotowy w zaledwie 8 minut! W tym...

  • 36 godzin w Cambridge

    ...stolików. Italian - restauracja otwarta w lutym 2010 roku wewnątrz imponującego budynku dawnego sądu, jest znana ze świeżo przygotowywanych makaronów i niskich cen. Młodzi, atrakcyjni ludzie ucztują tam przy(...) jadalni. Rachel B. Doyle Tłum. Ewa Pawełczyk New York Times...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...