• Informacje na temat:

    ewa gotuje kulinarne placki dyniowe

Przepisy na temat: ewa gotuje kulinarne placki dyniowe
  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Placki można podawać z sosem, jogurtem, ketchupem. Doskonale smakują również posypane cukrem.

  • Proste i smaczne, do jedzenia zarówno na słodko jak i wytrawnie

  • Prosto, smacznie, sezonowo i tanio.

  • Sprawdzony przepis na "Placki dyniowe"

  • Smaczny pomysł na "Placki dyniowe"

  • Rewelacyjne. Dzisiaj przepis na smaczne placuszki z dyni, a że jesienne potrawy powinny być smaczne i mocno rozgrzewać, placuszki są pikantne.

  • Bardzo smaczne i sycące, świetne zwłaszcza jak ktoś ma nadmiar dyni i nie wie, co jeszcze można z nią zrobić :)

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

Artykuły na temat: ewa gotuje kulinarne placki dyniowe
  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Tradycje kulinarne to taka część naszej historii, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Smaki i sposoby przyrządzania wielu potraw wynosimy z domu, dzięki naszym mamom i babciom. Są i tacy, którzy starają się, by ta wiedza nie poszła w zapomnienie. Książka "Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny" jest poświęcona przepisom z terenów wsi Wielopole Skrzyńskie. W tej niewielkiej książeczce zebrano ciekawe, domowe przepisy na popularne na Podkarpaciu potrawy. Zaletą tej książki jest to,...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Polacy kochają gotować! Tak przynajmniej można stwierdzić biorąc pod uwagę popularność kulinarnych blogów, programów telewizyjnych czy aktywność w social mediach. Trudno się więc dziwić, że chcemy szlifować tę umiejętność pod okiem najlepszych specjalistów i zapisujemy się na odpowiednie warsztaty. Studia kulinarne przeżywają teraz istne oblężenie! Co tydzień ponad 2 miliony Polaków śledzi zmagania uczestników emitowanego w TVN programu „Master Chef". Najpopularniejsze blogi kulinarne mają po...

  • W Polsce bez problemu kojarzymy sushi, wasabi, tempurę czy sake z Japonią. Ale niewielu z nas jest w stanie powiedzieć cokolwiek o tym, jakie słodycze jada się w Kraju Kwitnącej Wiśni. Iri mame to ziarna soi w słodkiej skorupce. Poniżej przepis!         fot. materiały prasowe Słodycze na słono W Japonii słowo "kashi", w przybliżeniu "słodycze", to tak naprawdę wszystkie rzeczy, które je się poza zwykłymi posiłkami. Są to na przykład owoce i orzechy, cukierki i czekoladki, ale także ciasta i...

  • My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci. Bardzo dziękujemy za to, że podzieliliście się z nami kulinarnymi tradycjami z Waszych regionów. Nie spodziewaliśmy się, tak wielu przepisów i anegdotek.  Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń musieliśmy wybrać, te do autorów których powędrują książki. Miło nam przedstawić laureatów konkursu. Pani Karina W. "Przedbórz...

  • Przesympatyczna, zabawna i zawsze uśmiechnięta. Niewysoka, ale za to bardzo charyzmatyczna z głową pełną kulinarnych pomysłów. Rachel Khoo. Brytyjka, która w wieku dwudziestu paru lat, nie znając języka francuskiego przeprowadziła się do Paryża, by spełniać swoje kulinarne marzenia o studiowaniu w szkole - w której uczyła się dobrze znana wszystkim Julia Child - Le Cordon Bleu. Tam zdobyła dyplom cukiernika. Mieliśmy niepowtarzalną okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych...

  • Choć dziś Boże Narodzenie jest obchodzone podobnie w różnych częściach Polski, niegdyś jadłospis wigilijny zależał nie tylko od stanu majątkowego, ale też od regionalnej tradycji. Na Podkarpaciu jadano zupę z siemienia lnianego, a na Pomorzu gotowane węgorze. Fot. 123RF/Picsel Typowa kaszubska kolacja wigilijna jest skromna i składa się tylko z trzech dań. Pierwsza potrawa to owocowa zupa, zwana "brzadową". Przyrządza się ją z suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, a czasem nawet wiśni, i...