• Informacje na temat:

    ewa gotuje dania z soczewica

Przepisy na temat: ewa gotuje dania z soczewica
  • Oktoberfest w twojej kuchni

    ...słodko z rosterem śliwkowym, według przepisu Ewy Wachowicz. Ewa Wachowicz poleca: Spätzle na słodko z rosterem śliwkowym Składniki na ciasto: - 30 dag mąki, - 2 jaja, - woda gazowana, - sól...

  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Lekkie, smaczne danie na bezmięsny dzień.

  • Pyszna jako przekąska bądź w moim przypadku jako dodatek do obiadu np. zamiast ziemniaków, czy ryżu

  • W tym roku na świąteczny stół postanowiłam przygotować coś zupełnie nowego. Prosta, postna potrawa czyli czarna soczewica w towarzystwie grzybów i serka mascarpone jest naprawdę przepyszna! Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do dań głównych. Gorąco polecam Wam to połączenie! Życzę Wam wesołych i smacznych Świąt! :)

  • Sprawdzony przepis na "Zapiekana soczewica"

  • Pyszne na cieplo i na zimno :)

  • Czerwona soczewica duszona z kiełbasą, cebulą, czosnkiem i chili. Proste, odżywcze i sycące danie. *Soczewica jest wysoko ceniona wśród wegetarian. Wynika to z tego, że jest bogatym źródłem białka niezwierzęcego. W 100g surowej soczewicy jest aż 25g białka! Ponadto jest doskonałym źródłem błonnika oraz minerałów.

  • Pyszna rozgrzewająca zupa ;) Danie nie zawiera glutenu ;)

  • Ostatnio pokochaliśmy takie niby sałatki, dodatki…wszak zawsze można potraktować jak gotowy lub dodatek do dania głównego. Zawsze smacznie wyjdzie.

Artykuły na temat: ewa gotuje dania z soczewica
  • Życie o smaku kawy

    O potrawce z tapira, modzie na wielkie pośladki i o tym, dlaczego Kolumbijki nie potrafią gotować - opowiada Ewa Kulak-Carvajal, która od 13 lat mieszka w Kolumbii.

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem...

  • Co z tym glutenem?

    ...stosowania bezglutenowych odpowiedników tradycyjnego chleba, bułek, makaronów przyznaje się ok. 30 proc. Amerykanów. Dania bez glutenu serwuje każda szanująca się restauracja w USA. Coraz częściej można je(...). - Niestety, łatwiej nam uwierzyć, że winny jest "tajemniczy" gluten niż przejedzenie - mówi Ewa Zygmanowska, dietetyk z Centrum Medycznego Enel-Med w Warszawie. Tym bardziej że od dawna wiadomo, iż...

  • Zielone, pomarańczowe a nawet czarne - niewielkie ziarenka, które w zaskakujący sposób wpływają na nasz organizm. O czym mowa? Oczywiście o soczewicy, która przebojem wdarła się na talerze wielu Polaków. Fot. 123RF Soczewica należy do roślin uprawianych już od tysięcy lat. Kiedyś dania z niej przygotowywane były symbolem biedy, obecnie coraz chętniej wprowadzamy je do naszej diety. Dlaczego znów zaczynamy doceniać soczewicę? Odpowiedź jest niezwykle prosta - to jedna z najzdrowszych roślin...

  • Wielkanocna awanturka

    Maruszeczków i Bokiejów będą razem i być może to będzie u nas na wsi, na Podlasiu. Marzena: W moim rodzinnym domu święta zaczynamy planować pod koniec lutego. Ustalamy, co kupimy, co upieczemy, ugotujemy(...) w ogrodzie. Wtedy łączą się z ziemią i jak twierdzą na Podlasiu, gwarantują lepsze plony. Ewa Awdziejczyk Polecamy przepis na pyszną, puchową babkę! Cały artykuł przeczytasz w kwietniowym wydaniu...

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

  • Dania jednogarnkowe sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno w tej, gdzie królują jedynie rośliny, jak i w tej, gdzie kucharzami są zagorzali mięsożercy. Wystarczy kilka dobrej jakości składników, aby szybko przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Fot. 123RF/Picsel Jeść lubi każdy. Bez problemów znajdziemy również miłośników gotowania. Niestety, wydaje się, że entuzjastów zmywania naczyń mamy jak na lekarstwo. Jak więc zminimalizować liczbę garnków, które piętrzą się w zlewie po kulinarnych...

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...